Medicamentele eliberate cu rețetă, mai ieftine cu 35%

Medicamentele eliberate cu rețetă, mai ieftine cu 35%
Publicat: 12/10/2016, 15:28

Ministerul Sănătății anunță că a pus în transparență decizională un proiect de Hotărâre de Guvern ce prevede ieftinirea treptată, pentru a evita o criză a medicamentelor, urmând să se ajungă la 65 % din prețul actual, în trei ani, pentru medicamentele care au fost inovative și au fost copiate de generice după ce le-a expirat patentul. Scăderea se va face cu 10% din 1 martie 2017, alți 10% din 2018, iar peste trei ani alți 15%, susține ministrul Vlad Voiculescu. Măsura ar urma să se aplice doar medicamentelor eliberate pe bază de rețetă.

„Este o serie de măsuri care privește accesul la medicamente. Ieftinim majoritatea medicamentelor, o facem în trepte pentru a Evita o criză a medicamentelor. Trebuie să ne decidem dacă vrem medicamente în farmacii și spitale sau doar pe hartie. Medicamentele care ies de sub patent vor fi ieftinite(…).Este o ieftinire care să asigure predictibilitate și să ne asigure că medicamentele nu vor dispărea de pe piață”, a declarat ministrul într-o conferință de presă.

Procentul de 35%, dar nu pus în practică treptat, era prevăzut și într-un ordin ce ar fi trebuit să intre în vigoare în iunie, aplicarea acestuia fiind amanată. Oficialii de la Ministerului Sănătății au explicat că ordinul va fi anulat de Hotărârea de Guvern, care prevede aceeași scădere, dar în trepte, pentru că altfel exista pericolul unei crize a medicamentelor, din iulie 2015 până în martie 2016 fiind primite peste o mie de notificări pentru retragerea de produse.

„Hotărârea de Guvern va fi pusă în transparență astăzi și vor exista dezbateri. Săptămâna viitoare, sau în două săptămâni, vom avea o Hotărâre adoptată. (…) Când ieftinirea va avea loc, pacientul va simți. Acei 10% ar putea să se vadă în prețul de la farmacie dar depinde de la o farmacie la alta. Termenul pentru recalcularea prețului va fi discutat, noi credem că fezabil este în primul trimestru al anului viitor .(..) Reglementările statului român se referă strict la medicamentele care se eliberează pe bază de rețetă. Nu vorbim de Nurofen, Paracetamol, Aspirină, aici nu vor fi reglementate de Hotărârea de Guvern”, a mai spus Vlad Voiculescu.

În România prețul medicamentelor este cel mai mic din Uniunea Europeană, existând astfel riscul ca schimbarea să afecteze prezența medicamentelor generice pe piața. Reprezentanții Ministerului Sănătății spun că au identificat o listă de 56 de medicamente generice, cu prețuri sub 50 de lei, de pe lista de medicamente esențiale (n.r.tratează 80% din simptomatologie ) pentru care vor aplica o metodologie nouă de preț, astfel încât să evite dispariția lor. Din 12 medicamente vor selecta doar trei, cele mai ieftine de pe listă, iar prețul de plafon maxim va fi media celor trei. Astfel, toate medicamentele, din lista celor 56, nu vor putea depăși prețul de plafon.

„Practic, în loc să luăm minim din 12 prețuri, o să luăm media ultimelor trei, cele mai ieftine în Europa. Dacă vorbim de lista medicamentelor esențiale, compensate 100% în România, mai bine de jumătate au prețul sub 50 de lei.(…) E important de spus că impactul pentru pacienți va fi zero, impactul pentru bugetul de stat va fi tot zero”, a explicat Voiculescu.

O altă măsură prevăzută de actul normativ este apariția un site, www.medicamentelipsa.ro, unde oricine poate raporta lipsa unui medicament, acesta urmând să fie gestionat de Ministerul Sănătății, Agenția Națională a Medicamentului, CNAS și Unifarm.

„Este un instrument esențial pentru a constata lipsa unor medicamente. Este o inițiativă mai veche pe care acum o preia ministerul. Oricine este interesat poate semnala lipsa unui medicament pe acest website. În patru zile va veni răspuns cu privire la situația de fapt, cauzele, în termen de șapte zile va veni cu propuneri pentru remedierea acelei situații. Veți găsi și un raport lunar al măsurilor pe care Ministerul Sănătății le-a luat pentru ca medicamentele să fie disponibile în România”, a declarat ministrul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un studiu arată că vitamina D ar putea crește rezistența la cancer