Medicii din România se tem de o triplă epidemie! Aproape 100.000 de persoane s-au îmbolnăvit în ultimele zile

Medicii din România se tem de o triplă epidemie! Aproape 100.000 de persoane s-au îmbolnăvit în ultimele zile
Sursă Foto - Facebook
Publicat: 07/12/2022, 11:59
Actualizat: 07/12/2022, 12:00

Este alertă în spitalele din țară, iar specialiștii se tem de o triplă epidemie fără precedent, după ce în doar o săptămână s-au îmbolnăvit aproape 100.000 de români.

Doctorii vorbesc despre cel mai agresiv val de viroze la copii din ultimii 10 ani.

Secțiile de terapie intensivă sunt deja pline, iar numărul bolnavilor se dublează de la o zi la alta.

Medicii transmit că virusurile sunt mai agresive pentru că s-au modificat să reziste în competiție cu COVID-19.

Totodată, nici doctorii de familie nu mai față, pacienții de toate vârstele prezentându-se la cabinet cu viroze sau pneumonii.

Iar specialiștii se tem de o triplă epidemie, cu care se confruntă deja multe țări occidentale.

”Peste 65% sunt viroze, cele mai multe sub cinci ani, sunt pneumonii interstițiale, sub doi ani avem foarte multe bronşiolite, avem din păcate şi gripă, şi COVID. Am depășit demult aproape 50 de consultații pe ziua de astăzi și încă sunt 10 oameni la momentul acesta în mașina. Programările în acest moment sunt până la sfârșitul lunii decembrie”, susține Valeria Herdea, medic de familie și pediatru.

Secțiile de terapie intensivă, pline de copii

Nici camerele de gardă nu scapă de această tensiune, pacienții vin continuu, fie zi, fie noapte.

Până și secțiile de terapie intensivă pentru copii au rămas fără locuri, medicii spun că triajul se face ca pe front. Doar cei în stare foarte gravă prind un loc liber.

”Sunt foarte multe cazuri pe boli respiratorii, adică aproximativ 80-90% dintre cazurile care se prezintă pe parcursul unei zile. Mulți pacienți ajung să stea în zona de primiri urgențe, mai multe ore în așteptare de a se elibera câte un pat”, explică și Carmen Zapucioiu, pediatru la Grigore Alexandrescu, potrivit Observatornews.ro.

Specialiștii spun însă că ar putea apărea în România o triplă epidemie.

”Nu neapărat că e o tripandemie, dar putem spune că este o situație complicată și greu de manageriat, pentru că vei avea în același timp cazuri de gripă, şi ele vor crește în viitorul apropiat, viroze și infecțiile cu COVID”, a spus Adrian Marinescu.

Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică, doar săptămâna trecută, au fost înregistrate peste 97.000 de cazuri, în creştere cu 276 de cazuri faţă de săptămâna anterioară, potrivit Antena3.ro.

Amyra Garey
Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucraineanciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase