• Publicat:
Știri

Medicii din străinătate, chemați să dezlege misterul îmbolnăvirii bebelușilor din Argeș

Medicii din străinătate, chemați să dezlege misterul îmbolnăvirii bebelușilor din Argeș
Cum n-au reușit să afle până acum cum s-au infectat zeci de bebeluși din Argeș cu bacteria care a făcut deja trei victime, autoritățile din România cer ajutorul medicilor din străinătate. O echipă a Centrului European de boli transmisibile urmează să vină în țară în următoarea perioadă. De la declanșarea alertei medicale din Argeș, numărul deceselor a ajuns la trei, o fetiță de numai un an și patru luni murind marți în spitalul Marie Curie.

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a luat legatura cu Centrul European de Control al Bolilor Transmisibile încă din 10 februarie 2016 și fost efectuate demersuri pentru sosirea unei echipe de specialiști ai Centrului, în vederea acordării de sprijin în efectuarea investigatiilor pentru depistarea cauzelor de imbolnavire, a declarat ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș Cadariu.

„Trebuie să vă spun că am fost în contact continuu cu aceștia, cu colegii noștri din Franța, nu am fost numai eu în contact. Știu că am discutat și cu colegii olandezi cu ocazia vizitei. De asemenea, există Centrul european de controla al bolilor cu care ne consultăm în acest moment, pentru a vedea dacă putem face mai mult față de ceea ce s-a făcut pânâ în acest moment. Este o procedură standard. S-a luat contact cu dânșii, o echipă probabil se vor deplasa aici și vom da toate amănuntele în momentul în care se va întâmpla acest lucru”, a declarat ministrul Sănătății marți.

De asemenea, Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP a instituit începând de luni un sistem de raportare zilnică a tuturor cazurilor de diaree severă cu deshidratare a copilului cu vârsta de până la 5 ani, la nivelul intregii tari.

Astăzi,  Cadariu a vizitat  bebelușii internați la Spitalul „Marie Curie” și declarat  că este „foarte frustrat” de faptul că nu există încă rezultatele anchetei în cazul îmbolnăvirii bebelușilor din Argeș.

„Asta este realitatea, e o chestiune absolut inexplicabilă și sunt foarte frustrat că nu avem rezultatele la această anchetă, dar nu pot să oblig pe nimeni să dea alte rezultate decât realitatea. Ancheta s-a desfășurat în conformitate cu procedurile standard existente. După cum știți, am făcut apel și la colegii noștri din Europa și o să vă dăm mai multe detalii după audierea de la Parlament”, a declarat ministrul.

Un al treilea copil dintre cei internați cu sindromul hemolitic-uremic, la Spitalul „Marie Curie”, a murit marți după-amiază. Copilul a decedat din cauza complicațiilor bolii și „nu se cunoaște cauza ca nume de microb” a spus, pentru MEDIAFAX, dr. Mihaela Bălgrădean, șefa Secției Nefrologie de la Spitalul „Marie Curie”.

Potrivit unor surse medicale, este vorba despre o fetiță de un an și patru luni, care era intubată și care se afla la internată la terapie intensivă.

În Spitalul ” Marie Curie” din Capitală, mai sunt internați nouă copii diagnosticați cu sindromul hemolitic-uremic, șase dintre aceștia se află internați la Nefrologie și trei la Terapie Intensivă.

Tags:
Inchide