Medicul de familie și primarul comunei din care provine fata de 19 ani care are 16 kilograme vor fi verificați

Medicul de familie și primarul comunei din care provine fata de 19 ani care are 16 kilograme vor fi verificați
Publicat: 13/12/2013, 16:38
Actualizat: 14/12/2013, 03:19

Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a declarat, vineri, că a dispus constituirea unei comisii mixte de control care să verifice dacă s-au respectat atribuțiile legale ale tuturor celor implicați în acest caz.

El a precizat că Direcția de Sănătate Publică (DSP) Suceava care s-a autosesizat în acest caz și a declanșat o anchetă poate verifica doar dacă medicul de familie și-a îndeplinit atribuțiile, el menționând că a dispus extinderea acestor verificări.

„Am lărgit verificările. Trebuie să vedem dacă s-au respectat atribuțiile atât de către primar, de asistentul social, de medicul de familie și de însoțitor”, a spus prefectul.

El a spus că în urmă cu un an a cerut asistenților sociali să meargă pe teren și să nu facă muncă doar din birou.

Sinescu a explicat că situația în care a ajuns fata respectivă a fost determinată de faptul că unele instituții nu și-au îndeplinit atribuțiile și responsabilitățile, iar comisia constituită urmează să stabilească motivele pentru care fata nu a fost ajutată până acum.

„Poate și însoțitorul fetei putea spune că nu se poate descurca și că ar trebui ca fata să fie luată în grija autorităților”, a mai spus prefectul.

El a estimat că rezultatele anchetei acestei comisii ar putea fi făcute publice luni sau marți.

Tânăra de 19 ani din comuna suceveană Moldovița care cântărește doar 16 kilograme, după ce a fost hrănită doar cu lapte și apă cu zahăr de către mama sa, care are schizofrenie, este internată la Spitalului „Sfânta Maria” din Iași. Fata s-a dezvoltat ca un copil de 6-7 ani și se exprimă ca unul de 3 ani. Ea are dinții distruși, nu i-a crescut părul, nu socializează.

Medicii afirmau inițial că fata are grave carențe alimentare și retard psihic cauzat de relația nefirească avută cu mama ei, care a menținut-o cu forța la stadiul de bebeluș, dar și de lipsa unei alimentații adecvate.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Copii „Sfânta Maria” din Iași, medicul Lucian Cernahovschi, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că fetei i se administrează tratament perfuzabil, iar alimentele sunt introduse treptat.

„Are câteva săptămâni de când este în spital. Avea o stare alterată, însă acum se simte mai bine. I se administrează tratamentul cu perfuzii, iar alimentele sunt introduse treptat. A fost hrănită de mama ei doar cu lapte și apă cu zahăr, dar organele nu au fost afectate, organismul a rezistat”, spunea Cernahovschi.

Potrivit acestuia, din momentul internării fetei în spital, greutatea acesteia a crescut cu un kilogram.

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Suceava s-a autosesizat, joi, în cazul fetei de 19 ani și a cerut explicații medicului de familie și asistentului social.

Directorul adjunct al DSP Suceava, Cătălina Zorescu, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că după mediatizarea cazului, DSP Suceava s-a autosesizat în cazul fetei și a dispus declanșarea unei anchete.

Totodată, ea preciza că a solicitat medicului de familie al fetei și asistentului social care o avea în evidență note explicative privind acest caz.

„Atât asistentul comunitar, cât și medicul de familie aveau obligația de a informa DSP despre situațiile deosebite pentru ca împreună, din timp, să putem lua măsurile necesare”, spunea Zorescu.

La rândul său, directorul adjunct al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava, Magdalena Isăilă, declara corespondentului MEDIAFAX că acest caz nu a fost făcut cunoscut, până în prezent, reprezentanților acestei instituții.

„Nu am fost sesizați nici de asistentul social și nici de medicul de familie despre acest caz”, spunea Isăilă.

Ea adăuga că DGASPC Suceava a solicitat spitalului din Iași, unde este internată fata, un punct de vedere privind o eventuală instituționalizare a acesteia după externare.

Fata de 19 ani mai are o soră geamănă, care s-a dezvoltat normal, având 160 de centrimetri și 50 de kilograme, și este integrată în comnunitate.

„Este o relație toxică. Mama a abordat-o ca pe un sugar și ea a rămas în aceasta legătură. Nu cred că e vorba de dragoste, ci efectiv de o dependență, o nevoie de a fi împreună, tocmai pentru ca ea (mama fetei – n.r.) să nu își urmeze tratamentul pentru schizofrenie. Dacă s-ar fi întrerupt această legătură profundă, dar nocivă, între mamă și copil, poate că fetița s-ar fi dezvoltat normal. Dovada: sora ei geamană, care merge la școală, socializează, a evoluat fizic și psihic normal”, a declarat șeful Clinicii V de Pediatrie a Spitalului „Sfânta Maria” din Iași, Marin Burlea.

Sora mai mare a fetei, care îi este însoțitor și stă cu aceasta în spital, spunea că sora sa este de vină pentru situația în care se află întrucât a refuzat să mănânce.

„A refuzat mâncarea, a mâncat numai lapte, a refuzat îngrijirea, nu a vrut să colaboreze cu familia. Am încercat supă măcar, ceva lichid, dar refuza mereu. Medicul și asistentul social știau, da, știau că mănâncă numai lapte. Nu ne-a îndrumat concret la medic”, spunea sora fetei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Decizie pentru cei care au permis categoria B. Legea a fost promulgată de Iohannis
Horoscop, 4 mai 2024. Bani și reușite pentru Berbeci. Zodia care trebuie să fie atentă...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple