MEGADOSARUL FRAUDELOR IT. Șefii Microsoft România chemați mâine la DNA. Lista premierilor și miniștrilor ce ar putea fi audiați de procurori

MEGADOSARUL FRAUDELOR IT. Șefii Microsoft România chemați mâine la DNA. Lista premierilor și miniștrilor ce ar putea fi audiați de procurori
Publicat: 14/07/2014, 19:57
Actualizat: 30/04/2015, 13:01

DNA a deschis săptămâna trecută cel mai mare dosar pe achizițiile din IT din România. Valoarea contractelor investigate de procurori depășește 1 miliard de euro. Pe lângă softurile livrate de Microsoft este investigat contractul pentru securizarea frontierelor. Lista achizițiilor supuse verificărilor este următoarea:

– Contractul de închiriere de licențe Microsoft de tip Enterprise Agreement Subscription încheiat între Guvernul României și Microsoft Ireland prin intermediul Fujitsu Siemens Computers Austria GesmbH, în valoare de 105 milioane USD, derulat în perioada 2004-2009

– Contractul de închiriere de licențe Microsoft de tip Enterprise Agreement Subscription încheiat între Ministerul Comunicațiilor si Societății Informaționale și consorțiul D-CON. NET (MCSI MS-EAS), in valoare de 96 milioane EUR, derulat în perioada 2009-2013 (extins în 2013 cu 33 milioane EUR, contract în derlare).

– Contractul privind Sistemul Educațional Informatizat (MEC SEI) încheiat între Siveco și Ministerul Educației, în valoare de 124 milioane EUR (contract derulat în 6 etape în perioada 2001-2009);

– Contractul privind Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat (MAI SISF) încheiat între Ministerul de Interne și EADS Deutschland GmbH Germania, în valoare de 534 milioane EUR (extins în 2009 cu 200 milioane EUR).

Șefii Microsoft România chemați la audieri

Surse judiciare au declarat pentru gândul că, marți vor fi audiați mai mulți șefi ai companiei Microsoft în cadrul cercetărilor ce privesc licențele pentru programele informatice livrate statului român de această companie. Contrcatele cu Microsoft au început în era Năstase și au fost prelungite aproape toate guvernele din ultimii 10 ani. Astfel că hotărârile de guvern prin care fost cumpărate licențele poartă semnăturile foștilor premieri, Năstase, Tăriceanu, Boc și a miniștrilor Comunicațiilor, Finanțelor sau Educației din acele guvernări.

Toți acești demnitari ar putea să fie chemați la DNA să explice modul în care s-au făcut achizițiile. Surse judiciare au explicat pentru gândul că în următoarele zile urmează să fie audiați și demnitarii care au legătură cu aceste contracte.

Pe 13 martie 2014 actualul ministru al Comunicațiilor, Răzvan Cotovelea a trimis către Parlament un răspuns în care inventaria istoria Hotărârilor de guvern legate de licențele Microsoft.

LISTA DEMNITARILOR CARE AU SEMNAT

Hotărârea de Guvern 1473 din 11 decembrie 2003. Semnatari: Adrian Năstase, secretarul de stat Adriana Țicău de la Ministerul Telecomunicațiilor, Eugen Bejinariu – SGG și Mihai Tănăsescu ministrul Finanțelor.

Hotărârea de Guvern 470 este semnată de Adrian Năstase, Dan Nica -ministru al Telecomunicațiilor, Euegne Bejinariu – SGG și Mihai Tănăsescu de la Ministerul Finanțelor.

Hotărârea de Guvern 778/2004 semnată de Adrian Năstase, Alexandru Athanasiu Ministru al Educației, Ministerul Telecomunicațiilor:Silvia Adriana Ticau, Euegne Bejinariu – SGG și Mihai Tănăsescu de la Ministerul Finanțelor.

Hotarârea de Guvern nr. 199/2008 semnată de către Călin Popescu Tăriceanu, Ilie Bolojan, Karoly Borbely- Ministerul Comunicațiilor, Remus Procopie în calitate de secretar de stat la Ministerul Educației și Varujan Vosganian-ministrul Finanțelor de la acea vreme.

Hotarârea de Guvern nr. 634/2008 Semnată de Călin Popescu Tăriceanu, Constantin Teodorescu – secretar de stat, ministerul Telecomunicațiilor, Varujan Vosganian -ministrul Finanțelor.

Hotarârea de Guvern nr.1193/2008 semnată de Călin Popescu Tăriceanu, Ministrul Comunicațiilor- Karoly Borbely, Varujan Vosganian – ministrul Finanțelor.

Hotărârea de Guvern 1451/2008 semnată de Călin Popescu Tăriceanu, Ministrul comunicațiilor și tehnologiei informației-Karoly Borbely, Ministrul educației, cercetării și tineretului, Anton Anton, Ministrul economiei și finanțelor, Varujan Vosganian.

Hotarârea de Guvem nr. 460/2009 semnată de Emil Boc, Gabriel Sandu-Ministrul Telecomunicațiilor, Cristina Trăilă – ANRMAP, Dan Nica – vicepremier, Ministrul finantelor publice – Gheorghe Gherghina, secretar de stat.

Procurorii DNA au început urmărirea penală în cazul licențelor informatice din școli în urma unei plângeri penale depuse de Guvernul Ponta. DNA investighează daca că în acest caz s-ar fi dat mită. La mijloc este vorba de un contract de 105 milioane dolari semnat în 2004 când premier era Adrian Năstase. Urmărirea penală a DNA a început după ce Corpul de Control al premierului Ponta a sesizat o serie de posibile fapte de corupție ale foștilor miniștri Daniel Funeriu și Valerian Vreme. Hotărârile de Guvern din perioada Năstase și din 2008 (guvernul Tăriceanu) care vizează contractul de 105 milioane dolari au fost semnate de Dan Nica, Mihai Tănăsescu, Remus Pricopie, Varujan Vosganian.

Secretarul General al Guvernului, Ion Moraru, a fost chemat la DNA pentru audieri într-un dosarul de corupție care vizează afacerea de 105 milioane dolari cu licențe pentru programe informatice. În aceeași cauză a fost audiat ieri și Eugen Bejinariu, fost Secretar General al Guvernului în cabinetul lui Adrian Năstase.

De unde a plecat dosarul

În mai 2013 Guvernul Ponta a depus la DNA o sesizare pe numele foștilor miniștri PDL Daniel Funeriu și Valerian Vreme. Sezizarea privea o afacere legată de modul de achiziție al unor licențe pentru programe infirmatiece. Cei doi foști demnitari au promovat o Notă privind achiziția de soft educațional Windows, în baza căreia au efectuat plăți de aproape 9 milioane euro fără temei legal, susținea anul trecut Corpul de Control al Guvernului Ponta. Mai mult, nevoile ar fi fost supraevaluate cu aproximativ 70.000 de licențe de folosire a softului, ceea ce a dus la o încărcare a notei de plată cu 5,4 milioane de euro, se menționa în același raport de control.

Concluzia rezultă dintr-un raport întocmit de Corpul de Control al primului-ministru, în urma verificărilor efectuate la Ministerul pentru Societatea Informațională și la Ministerul Educației, conduse de Vreme, respectiv Funeriu, în legatură cu închirierea de licențe educaționale – programe informatice folosite în sistemul de educație românesc.

DNA a început urmărirea penală

Procurorii DNA au arătat că au început urmărirea penală „in rem” adică față de faptele sesizate. DNA cercetează dacă în această afacer există elemente care să demonstreze infracțiunile de luare de mită și abuz în serviciu.

DNA a arătat că cercetările vizeză următoarele aspecte:

– închirierea unui număr de 179.259 licențe pentru pachete de tip ProDesktop

– încheierea contractului de furnizare produse în baza căruia Ministerul pentru Societatea Informațională a achiziționat 6.828 licențe pentru sisteme de operare Windows Server, cu luarea în calcul a tuturor stațiilor de lucru și a serverelor achiziționate în perioada 2001 – 2008 prin programele SEI 1 – SEI 5 și rural; Ministerul s-a obligat să plătească prețul aferent numărului total de licențe, mai mare cu 72.990 față de numărul de licențe utilizabile în sistemul educațional în raport cu numărul de computere compatibile cu noile produse software, existând indicii privind crearea unei obligații de plată a unui preț cu aproximativ 5,4 milioane euro mai mare decât prețul pentru închirierea licențelor efectiv utilizabile (contractul în valoare de 105 milioane USD a fost derulat în perioada 2004-2009);

– stabilirea dacă HG 460/2009 permitea încheierea unui contract subsecvent referitor la suplimentarea numărului de licențe al MECTS pentru școli;

– achiziția de licențe pentru pachete de tip ProDesktop și sisteme de operare Windows Server destinate unităților de învățământ corespunzător necesarului de licențe;

– identificarea persoanelor implicate și a modului în care acestea au verificat produsele software, implementarea, compatibilitatea acestora configurației hardware a stațiilor de lucru și serverelor achiziționate în perioada 2001 – 2008, prin programele SEI I – SEI V și Rural și fundamentarea din punct de vedere tehnic a achiziției din 2009. (Sursa: comunicat DNA)

Rădăcinile dosarului

Potrivit procurorilor, afacerea cu licențele softurilor a fost inițiată pe vremea lui Adrian Năstase. Astfel, prin Hotărârea de Guvern 1473 din 11 decembrie 2003, cabinetul Năstase aproba mandatarea Secretariatului General al Guvernului să semneze un contract cadru pe cinci ani cu Fujitsu Siemens Computers GmbH Austria, partenerul european al Microsoft Ireland Operations Limited. Această hotărâre a fost semnată de Adrian Năstase, secretarul de stat Adriana Țicău de ma Ministerul Telecomunicațiilor, Eugen Bejinariu – SGG și Mihai Tănăsescu ministrul Finanțelor.

Pe 1 aprilie 2004, Hotărârea de Guvern prin care se aprobă contractul cadrul de achiziționare a licențelor pentru programele informatie. Aest HG cu nr 470 este semnat de Adrian Năstase, Dan Nica -ministru al Telecomunicațiilor, Euegne Bejinariu – SGG și Mihai Tănăsescu de la Ministerul Finanțelor.

Tot în legătură cu acest contract a mai fost emisă o altă Hotărâre de Guvern în 2008 când era premier Călin Popescu Tăriceanu. Această hotărâre spune că SGG își pierde competențele de negociere privind licențele pe programele informatice din contractul cadru din 2008 și unic negociator devine Ministerul Comunicațiilor. Hotărârea este semnată de către Călin Popescu Tăriceanu, Ilie Bolojan, Karoly Borbely- Ministerul Comunicațiilor, Remus Procopie în calitate de secretar de stat la Ministerul Educației și Varujan Vosganian-ministrul Finanțelor de la acea vreme.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
FOTO. Alina Pușcaș, în costum de baie! Cum arată trupul vedetei
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Cine sunt viitorii socri ai lui Laurențiu Reghecampf! Toate detaliile despre familie și cum au...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
5 mașini de care să FUGI
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Originea bideului, un accesoriu de baie care a stârnit polemici cu secole în urmă
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
Metoda banală care te ajută să economiseşti bani. Atenţie la rafturile de jos din supermarket
Covid-19 la Constanța: 593 de NOI CAZURI de INFECTARE; Incidența pe municipiu este de 12,71
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Restricția ȘOC despre care nu vorbește NIMENI. Intră în vigoare de luni. Ce va fi...
Minunea înfricoșătoare care a avut loc de curând! Toată lumea a început să plângă. Totul...
După Coronavirus ne mai lovește ceva neașteptat. Ajunge și în România. Scenariul periculos venit direct...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021