Mehedinți: Trei din cele 12 persoane reținute pentru evaziune de 10 milioane de euro, arestate

Mehedinți: Trei din cele 12 persoane reținute pentru evaziune de 10 milioane de euro, arestate
Trei din cele 12 persoane reținute în Mehedinți în dosarul de evaziune fiscală cu un prejudiciu de zece milioane de euro au fost arestate preventiv, alte două au primit interdicția de a părăsi țara, iar celelalte șapte au fost puse în libertate, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Publicat: 23/11/2013, 17:04
Actualizat: 31/07/2014, 15:18

Trei din cele 12 persoane reținute în Mehedinți în dosarul de evaziune fiscală cu un prejudiciu de zece milioane de euro au fost arestate preventiv, alte două au primit interdicția de a părăsi țara, iar celelalte șapte au fost puse în libertate, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Decizia a fost luată sâmbătă după-amiază de către magistrații Curții de Apel Craiova și poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Potrivit lui Liviu Mândrilă de la Biroul de relații cu presa al Curții de Apel Craiova, instanța a decis să admită propunerile de arestare preventivă pentru 29 de zile în cazul lui Eugen Țuțurigă, Gheorghe Ion Frâncu și Gheorghe Dinu, în timp ce alte două persoane reținute în acest dosar – Bogdan Alin Curelea și Dorina Damaschin – au primit interdicția de a părăsi țara pentru o perioadă de 30 de zile.

Celelalte șapte persoane reținute în acest dosar vor fi cercetate în libertate.

De altfel, ordonanțele de reținere în cazul celor 12 persoane suspectate în acest dosar au expirat în noaptea de vineri spre sâmbătă. Cei 12 suspecți au fost duși la Curtea de Apel Craiova vineri seară, în jurul orei 19.00, iar pronunțarea a fost amânată de către instanță până sâmbătă după-amiază, timp în care aceștia au fost puși în libertate.

Procurorii DIICOT și ofițerii de la Crimă Organizată au făcut, joi dimineață, 85 de percheziții în județele Mehedinți, Gorj, Dolj, Timiș, Dâmbovița și municipiul București, fiind vizată o rețea specializată în evaziune fiscală în care sunt implicați mai mulți oameni de afaceri, precum și familia șefului Poliției Locale Drobeta Turnu Severin, Nicolae Micșoniu, care are o firmă de pază în municipiu.

Oamenii legii au descins și la sediul firmei de pază deținute de familia șefului Poliției Locale Drobeta Turnu Severin – Vigilent Security -, firmă care are contracte de prestări servicii cu instituții publice, între care Spitalul Județean din municipiu și Regia Autonomă pentru Activități Nucleare.

Potrivit anchetatorilor, membrii grupării înregistrau facturi fictive la firmele pe care le aveau în calitate de acționari majoritari sau asociați.

„În cauză există suspiciunea rezonabilă că membrii grupării au identificat mai mulți agenți economici interesați să-și diminueze ilegal baza impozabilă prin înregistrarea în evidențele contabile a unor documente aferente unor operațiuni comerciale nereale, după care, prin mai multe firme controlate de către ei au emis facturi ce nu reflectă operațiuni economice reale către acestea”, se preciza într-un comunicat DIICOT.

Conform sursei citate, grupul infracțional organizat a furnizat aceste facturi fiscale în schimbul unor comisioane cuprinse între 4-10% din valoarea înscrisă pe acestea, iar contravaloarea lor era achitată prin transferuri bancare în conturile firmelor emitente.

„Ulterior, sumele erau retrase în numerar în aceleași zile în care erau încasate, iar după retragerea în numerar a sumelor respective și după reținerea comisioanelor stabilite, liderii grupării înapoiau banii partenerilor de afaceri, care îi reintroduceau în patrimoniul firmelor deținute”, mai precizau procurorii.

Conform DIICOT, astfel, în cursul anilor 2009-2013, firmele controlate de liderii grupării au efectuat livrări nereale de mărfuri către mai multe firme, care în acest fel și-au redus artificial profiturile prin diminuarea masei impozabile, situație care a dus la prejudicierea bugetului consolidat al statului cu suma de aproximativ 28.900.000 de lei, constând în TVA și impozit pe profit deduse în mod nelegal.

„S-a reținut faptul că în perioada 2009-2013, prin mai multe conturi deschise la diferite unități bancare, au fost încasați aproximativ 85.129.000 lei de la 29 de firme beneficiare de facturi fictive, sume care au fost ridicate integral în numerar din conturi, nefiind plătit niciun furnizor de către firmele controlate de grupul infracțional. Retragerile de numerar s-au făcut în baza unor documente false, respectiv ,borderouri achiziții fier vechi, cu sprijinul nemijlocit al unor funcționarilor bancari”, mai menționa DIICOT.

Vineri dimineață, procurorii DIICOT au emis 12 ordonanțe de reținere pe numele unor importați oameni de afaceri din Mehedinți, între care: Constantin Apostol (S.C. Tandrețe Impex SRL), Tiberiu Giuca (S.C. Building Exim SRL), Dan Bălănoiu (S.C. Vulturul Pleșuv Com SRL), Valentin Daba, Constantin Isvoranu (Alpha Construct System) și Eugen Țuțurigă.

De asemenea, au fost reținuți Gheorghe Ion Frâncu, din Strehaia, județul Mehedinți, Nicolae Popescu, din județul Gorj, Alin Curelea, din Dolj și Gheorghe Dinu, din Dâmbovița.

În același dosar au mai fost audiați șeful Poliției Locale Drobeta Turnu Severin, Nicolae Micșoniu, și soția acestuia, ei fiind lăsați apoi să plece.

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, firma de pază din Drobeta Turnu Severin, deținută de soția lui Nicolae Micșoniu, ar fi înregistrat facturi fictive în valoare de 1.600.000 lei și a dedus TVA în valoare de 500.000 de lei, acesta fiind și prejudicul adus statului.

Aceleași surse au precizat corespondentului MEDIAFAX că liderii rețelei specializate în emiterea facturilor fictive la societățile în care cei audiați erau fie acționari unici, fie asociați sunt Gheorghe Ion Frâncu din Strehaia și Eugen Țuțurigă din Drobeta Turnu Severin.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cu ce vopsim ouăle de Paște? „Nu folosiți vopsea tipografică sau pentru textile”