• Publicat:
Știri

Ministerul Educației anunță că menține calendarul în vigoare pentru admiterea în învățământul liceal de stat

Ministerul Educației anunță că menține calendarul în vigoare pentru admiterea în învățământul liceal de stat
Calendarul admiterii în învățământul liceal pentru anul școlar 2019 - 2020 „este și rămâne în vigoare", așa cum a fost adoptat prin ordinul 4.829/2018, anunță ministerul în replică la acuzațiile sindicaliștilor care au reclamat schimbarea ilegală a acestui calendar și au amenințat cu proteste.

„Ministerul Educației Naționale informează actorii principali ai sistemului de învățământ că este și rămâne în vigoare, în continuare, calendarul admiterii în învățământul liceal de stat pentru anul școlar 2019 – 2020, prevăzut în Anexa nr. 1 a ordinului nr. 4.829/2018 privind organizarea și desfășurarea admiterii în învățământul liceal de stat”, anunță Ministerul Educației într-un comunicat remis luni Mediafax.

Pentru probele de verificare a aptitudinilor și a cunoștințelor de limbă modernă și maternă, înscrierile sunt programate pentru zilele de 13 și 14 mai, iar desfășurarea probelor pentru perioada 15 – 17 mai 2019, transmite sursa citată.

„Totodată, mișcarea personalului didactic se realizează, de asemenea, după calendarul deja aflat în vigoare, conform ordinului nr. 5.460/2018, modificat prin ordinul 3.886/11.04.2019″, se mai spune în documentul citat.

Federația „Spiru Haret” a acuzat-o pe ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, că a emis luni un ordin prin care schimbă calendarul admiterii în învățământul liceal de stat, cu toate că unele etape ale admiterii sunt deja în desfășurare, actul nefiind discutat cu partenerii sociali.

Sindicaliștii au spus că, prin acest document, Ministerul Educației amână cu circa o lună desfășurarea probelor de aptitudini, care se vor organiza cu doar câteva zile înainte de probele de la Evaluarea Națională și că se amână până la 30 mai și afișarea locurilor disponibile în licee și școli profesionale, lucru care va afecta grav și mișcarea de personal.

Sindicaliștii de la „Spiru Haret”, conduși de Marius Ovidiu Nistor, i-au reproșat ministrului Andronescu că a emis un ordin ilegal, prin care-și bate joc de copii, de părinți și de cadre didactice, deopotrivă, pentru că sunt părinți care s-au prezentat, deja, la centrele de examinare pentru a-și înscrie copiii la probele de aptitudine și inspectorate care au început să organizeze târgurile de oferte educaționale, pe care le-au programat cu multe luni înainte.

Liderul de sindicat a anunțat că, în cazul în care ministrul nu va reveni asupra actului normativ, federația, în colaborare cu asociațiile de părinți și elevi, va demara acțiuni de protest.

Inchide