Ministerul Sănătății va propune ca sistemul de urgență să rămână exclusiv public

Ministerul Sănătății va propune ca sistemul de urgență să rămână exclusiv public
Publicat: 09/07/2012, 17:52
Actualizat: 10/07/2012, 14:46

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Alexandru Rafila a declarat, luni, într-o conferință de presă, la Târgu Mureș, că ministerul va propune, în proiectul noii legi a sănătății, ca sistemul de urgență să rămână exclusiv public, dar că Parlamentul are ultimul cuvânt în acest sens.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Alexandru Rafila a declarat că în proiectul noii legi a sănătății, aflat în prezent în dezbatere publică, se va propune ca sistemul de urgență să rămână exclusiv public.

Întrebat despre posibilitatea ca în sistemul de urgență să intre și operatori privați, Rafila a precizat că ministerul nu agreează această idee, dar că Parlamentul are ultimul cuvânt în acest sens.

„Noi nu suntem dispuși. Dar această lege va fi aprobată de Parlamentul României, nu de Ministerul Sănătății. Ministerul Sănătății este cel care va transmite proiectul legii, în forma pe care o discutăm cu dumneavoastră. Parlamentul României este cel care dezbate în comisiile de specialitate și ulterior votează articolele acestei legi. Noi vă prezentăm punctul de vedere al Ministerului Sănătății. Punctul de vedere este cel pe care dumneavoastră îl cunoașteți și practic era conținut în întrebarea pe care mi-ați adresat-o – că sistemul de urgență rămâne public”, a spus Rafila.

El a afirmat că în proiectul noii legi se prevede că operatorii privați vor avea acces pe piața asigurărilor de sănătate din banii publici doar după doi ani de la adoptarea acesteia.

Rafila a spus că, în prezent, aceștia pot oferi doar asigurări de sănătate facultative.

„Principiul acestei legi este de a organiza, practic, niște case regionale de asigurări de sănătate. Case publice, care vor fi numite în final în momentul în care își vor defini statutul și funcționarea, case mutuale de asigurări de sănătate, la care asigurații sunt membri inclusiv în înființarea acestor case de asigurări. (…) Această organizare probabil va dura doi ani, iar accesul operatorilor privați pe piața asigurărilor pentru asigurările din banii publici se va face după doi ani”, a spus Rafila.

El a afirmat că persoanele care vor apela la aceste case private vor trebui să încheie asigurări atât pentru pachetul de bază de servicii medicale, cât și un pachet facultativ de asigurări.

„Operatorii privați pot primi banii pentru acest pachet bazal cu condiția ca aceia care se asigură să aibă și o asigurare facultativă. Cei care merg la casele publice nu e nevoie să aibă pachet facultativ, pot avea doar plata pentru pachetul bazal de asigurări de sănătate. Dacă facem așa, datorită faptului că asiguratorii privați au deja anumite circuite și sunt mult mai competitivi pot să ajungă în situația să nu mai existe Casele publice. Or, interesul nostru e ca cetățenii să aibă acces la casele publice, să aibă o garanție a decontării serviciilor de sănătate și acces la serviciile de sănătate”, a spus Rafila, estimând că aproximativ 10-20 la sută din populație ar putea apela la acești asiguratori privați.

El a subliniat că un asigurator privat poate să-și înceteze activitatea la un moment dat, dar Ministerul Sănătății trebuie să susțină sistemul public.

Secretarul de stat a spus că pachetul de bază ar trebui să se refere la servicii medicale pentru afecțiunile extrem de serioase, care pun în pericol viața și mai puțin pentru afecțiuni minore.

El a precizat că din statisticile Ministerului Sănătății rezultă că circa 30 la sută din bugetul pentru medicamente compensate este folosit pentru rețete compensate extrem de ieftine, a căror valoare e de sub 10 lei, acesta fiind un motiv pentru care pentru afecțiuni mai grave nu se pot asigura sume corespunzătoare.

„Expectorantele în România se compensează în valoare de 20 de milioane de euro pe an. E mai bine să dăm acești bani unor pacienți care au boli mai serioase. Dar sunt multe categorii care nu pot să-și cumpere chiar și aceste produse ieftine, pentru aceste categorii aceste servicii vor face parte dintr-un pachet social de servicii de sănătate și vor fi acoperite din bugetul de stat”, a spus el.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Alexandru Rafila a participat, luni, la Târgu Mureș, la conferința de dezbatere a proiectului de lege privind organizarea și funcționarea sistemului de sănătate din România, activitate care face parte din proiectul de promovare derulat de Ministerul Sănătății în perioada 2-31 iulie 2012, în 14 orașe din țară.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Măcelarul de eunuci”: Un bărbat care a făcut o afacere filmându-se în timp ce își...
S-a aflat! Motivul BOMBĂ pentru care Dan Negru a plecat de la Antena 1! Florin...
FOTO. Prezentatoarea știrilor sportive, gafă la TV! Ce s-a văzut în direct
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Mega-surpriză la show-ul Antenei! Ei sunt câștigătorii de la 'Te cunosc de undeva'
De ce nu a fost înmormântată Naomi până acum. Noi detalii cutremurătoare
"Dumnezeu să te ierte, înger frumos". Moni a fost condusă spre moarte de iubitul său,...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
Ea este Monica, tânăra decedată în accidentul din Timiș. Fata și iubitul ei se îndreptau...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
E legal să circuli cu portbagajul deschis când transporți mărfuri voluminoase? Ce obligație au șoferii
Uniunea Europeană critică EBU pentru modul în care a organizat Eurovision 2024: un cadou pentru...
Actorul din Războiul Stelelor a spus ADEVĂRUL! „Este mai mult un basm...
Ungurii, la ani lumină de România. Planul Ungariei devine realitate
Florin Piersic, primul mesaj de pe patul de spital: Sunt viu
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
Julia și Sebastian schimb acid de replici! Roberta consideră că Julia este invidioasă: „Nu putem...
Irina Loghin, indignată de modul în care este tratat Florin Piersic: ”Mai mare bătaie de...
BANCUL ZILEI. În seara de Ajun, Moş Crăciun vine la Bulă. Îl arată cu degetul...
Astronomii au observat lumina de la unii dintre cei mai vechi quasari din Univers
×