Ministrul chinez de externe: „China nu atrage Africa în capcana datoriilor”. Beijingul are un comerț de peste 200 de miliarde de dolari cu țările africane și numeroase proiecte costisitoare de infrastructură

Ministrul chinez de externe: „China nu atrage Africa în capcana datoriilor”. Beijingul are un comerț de peste 200 de miliarde de dolari cu țările africane și numeroase proiecte costisitoare de infrastructură
Sursă foto: Pixabay
Publicat: 07/01/2022, 10:28

Ministrul de externe chinez Wang Yi a declarat joi, că țara sa nu atrage Africa în capcana datoriilor, făcând referire la numeroasele investiții de infrastructură pe care China le are în zonă. 

Aflat în vizită în Kenya, la Mombasa, unde China finanţează construcţia unui nou terminal la cel mai mare port din Africa de Est, Wang a spus că împrumuturile aferente acestor proiecte reprezintă un beneficiu reciproc, potrivit AFP.

„Acesta este un discurs care a fost creat de cei care nu vor să vadă dezvoltarea Africii. Dacă există o capcană, aceasta este sărăcia şi subdezvoltarea”, a spus Wang Yi.

În noimebrie, secretarului de stat american Antony Blinken a avut o călătorie pe continent menită parţial să contracareze influenţa tot mai mare a Chinei în Africa.

Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price, a lăudat parteneriatele oferite de SUA ţărilor africane, care sunt făcute „pe baza oportunităţilor reciproce, a respectului reciproc”, contrastând astfel, potrivit acestuia, cu proiectele chineze.

„Nu le cerem partenerilor noştri să aleagă între SUA şi alte ţări, inclusiv Republica Populară Chineză. Nu vrem să-i forţăm să aleagă, dar vrem să le oferim alegeri”, a spus el reporterilor.

Beijingul este cel mai mare partener comercial al țărilor africane, cu un comerţ direct de peste 200 de miliarde de dolari în 2019, potrivit cifrelor oficiale chineze.

De altfel, China este adesea acuzată că îşi foloseşte statutul de creditor pentru a obţine concesii diplomatice şi comerciale, stârnind îngrijorări cu privire la capacitatea multor state africane de a-şi onora datoriile.

China a devenit astfel al doilea mare creditor al Kenyei după Banca Mondială şi a finanţat proiecte de infrastructură costisitoare.

Spre exemplu, construcţia noului terminal din Mombasa reprezintă o investiţie de 353 de milioane de dolari. Beijingul a finanţat, de asemenea, cea mai scumpă infrastructură după obţinerea independenţei de către Kenya, o linie feroviară care a costat cinci miliarde de dolari.

Wang a mai anunţat, joi, numirea unui emisar special pentru Cornul Africii, semnalând dorinţa Chinei de a se implica diplomatic într-o regiune afectată de conflicte.

„Vom continua să jucăm un rol şi mai mare pentru pacea şi stabilitatea regiunii”, a declarat şeful diplomaţiei chineze.

Anunţul său coincide tocmai cu sosirea trimisului american în exerciţiu pentru Cornul Africii, Jeffrey Feltman, care s-a întâlnit joi, cu premierul etiopian Abyi Ahmed. Etiopia este zguduită de mai bine de un an de un război între armata federală şi rebelii din Tigray, o regiune din nordul ţării.

Miercuri, în Eritreea, Wang a comunicat opoziţia Chinei faţă de sancţiunile SUA împotriva Etiopiei, precum şi faţă de amestecul „în treburile interne ale altor ţări sub pretextul democraţiei şi al drepturilor omului”.

Washingtonul a impus anul trecut sancţiuni Eritreei pentru implicarea militară în conflictul din Tigray, marcat de masacre ale civililor şi violuri în masă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A murit una dintre cele mai mari voci din România. Moartea sa a îngrozit toată...
Viața la bloc. Ce sancțiuni riști dacă ai musafiri gălăgioși de Paști
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
VIDEO. Delia, criticată că nu este feminină. Gestul total neașteptat pe care artista l-a făcut...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
MESAJE de PAȘTE 2024. Impresionează-ți rudele și prietenii de Sărbătorile Pascale