Ministrul Dobrițoiu: Dacă nu găsim soluții pentru un avion multirol, revitalizăm parte din flota de MIG-uri

Ministrul Dobrițoiu: Dacă nu găsim soluții pentru un avion multirol, revitalizăm parte din flota de MIG-uri
Publicat: 07/06/2012, 18:10
Actualizat: 07/06/2012, 18:10

Ministrul Apărării, Corneliu Dobrițoiu, a declarat, joi, că Guvernul ia în calcul revitalizarea unei părți a flotei de MIG-uri din dotarea Armatei Române și extinderea duratei operaționale până în 2018, în cazul în care nu se vor găsi soluții pentru achiziționarea unui avion multirol.

Cornel Dobrițoiu a declarat, joi, după o conferință de presă a premierului Victor Ponta, că un avion MIG a fost proiectat să funcționeze pentru un ciclu de 25 de ani, iar în România durata de viață a unui astfel de aparat a fost prelungită până la 40 de ani.

„Resursa în ceea ce privește numărul de MIG-uri este în proces de diminuare. Dacă nu vom găsi soluții pentru achiziționarea unui avion multirol nu vom avea altă șansă decât să revitalizăm parte din flota de MIG-uri pe care o avem și să extindem durata operațională până în 2018. Și acest termen este forțat pentru că este un avion care a fost proiectat să funcționeze pentru un ciclu de 25 de ani și noi am prelungit durata de viață până la 40 de ani. Este ultima variantă, ultima opțiune, ultima rezistență. Singura soluție ar fi să utilizăm în mod inteligent resursele pe care le mai avem astfel încât să identificăm un volum apreciabil de venituri proprii care să satisfacă nevoia de înzestrare. Altfel pericolele sunt mari”, a spus Dobrițoiu.

Potrivit acestuia, Ministerul Apărării va trimite o echipă itinerantă în Portugalia și Olanda pentru a studia „oferta de pe cele două piețe” privind aviația, astfel încât în primăvara anului 2013 să fie trimiși oameni la pregătire.

„Vrem să vedem ce resurse au iar dacă resursa lor de aviație poate să ne satisfacă obiectivele operaționale. Pentru că altfel vom invita NATO să ne apere spațiul aerian pentru că noi nu am fost în stare să luăm o decizie. Guvernarea portocalie a adus riscul pierderii unei categorii de forță, pierdeam aviația, rămâneam numai cu o companie de transport”, a spus Corneliu Dobrițoiu.

Ambasadorul agreat al Olandei la București, Matthijs van Bonzel, declara într-un interviu pentru MEDIAFAX că Olanda ar putea vinde României 15 avioane F16 în uz, dar bine întreținute, diplomatul precizând însă că această eventuală tranzacție nu are legătură cu o flexibilizare privind Schengen.

Vicepreședintele Comisiei de apărare din Camera Deputaților, George Scutaru, declara, în 29 martie, pentru MEDIAFAX, că România are în prezent posibilitatea de a opta între achiziționarea de avioane F16 în uz, aflate în dotarea forțelor olandeze și portugheze, sau achiziționarea de avioane F16 noi, care însă sunt prea scumpe.

„România are de optat între soluția avioanelor în uz F16, aflate în prezent în dotarea forțelor aeriene olandeze și portugheze și care pot fi disponibilizate pentru țări interesate, sau între avioane noi F16, dar ale căror costuri depășesc actualele posibilități financiare ale Guvernului”, declara Scutaru, pentru MEDIAFAX.

Președintele Traian Băsescu declara, în decembrie 2011, după o ședință CSAT, că în 2015 perioada de zbor a actualelor MiG-uri se epuizează și preciza că România nu are resurse pentru 48 de avioane multirol, dar achiziționarea trebuie să înceapă, chiar și în ritmul de o aeronavă pe an.

Președintele menționa că subiectul a fost discutat în CSAT, fără a se lua o decizie. „Se prefigurează o situație critică. În 2015, avioanele pe care le avem își epuizează resursa, iar România nu este încă în poziția de a spune că își va respecta obligațiile asumate atunci când a intrat în NATO, și anume de a contribui cu 48 de astfel de avioane la forțele NATO, dar și la apărarea propriului teritoriu”, spunea președintele în decembrie 2011.

El adăuga că, pentru a nu se decredibiliza ca stat membru NATO, România trebuie să evite situația în care alte țări ar veni să execute misiunile de patrulare aeriană. „Ea (patrularea aeriană de către alte țări – n.r.) este și costisitoare și umilitoare din punct de vedere al capacității forțelor armate în general și al forțelor aeriene în special”, aprecia Traian Băsescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu a răbufnit: Nu are ce căuta în funcția de președinte al României
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”