Ministrul Educației propune Universității de Medicină să preia Institutul Cantacuzino

Ministrul Educației propune Universității de Medicină să preia Institutul Cantacuzino
Publicat: 20/04/2015, 18:18
Actualizat: 18/05/2015, 16:05

Cîmpeanu i-a trimis, săptămâna trecută, o scrisoare rectorului UMF Ioanel Sinescu, în care-și exprimă „disponibilitatea de a identifica împreună soluții în vederea deblocării situației existente” la Institutul Cantacuzino.

„Având în vedere competența, expertiza precum și interesul manifestat în ultima perioadă de către reprezentanții Universității de Medicină și Farmacie «Carol Davila» din București, față de situația Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie și Imunologie «Cantacuzino», vă rugăm să aveți amabilitatea de a analiza posibilitatea ca universitatea pe care o conduceți
să preia coordonarea acestui institut”, se spune în documentul remis conducerii UMF, potrivit unui comunicat al Ministerului Educației și Cercetării (MECS).

Ministrul mai spune că UMF București „beneficiază de cei mai buni specialiști în domeniul de activitate al institutului, cadre didactice universitare cu recunoaștere internațională, dar și de persoane cu experiență și rezultate remarcabile în ceea ce privește managementul unităților și instituțiilor din domeniul medical”.

Contactat de MEDIAFAX, Ioanel Sinescu a spus că va prezenta senatului universității propunerea MECS privind preluarea Institutului Cantacuzino.

Potrivit MECS, de la înființare și până în prezent, Institutul Cantacuzino a avut mai multe forme de organizare.

Institutul de Seruri și Vaccinuri „Dr. Ion Cantacuzino” a fost înființat printr-o lege publicată în Monitorul Oficial (MO) în 1921 și promulgată de regele Ferdinand la 13 iulie 1922 cu Decretul nr. 3068.

După adoptarea Legii nr. 15/1990 privitoare la reorganizarea întreprinderilor de stat în regii autonome si societăți comerciale, a fost înființată Regia autonomă „Institutul Cantacuzino”, prin Decizia Guvernului nr. 1247 din 4 decembrie 1990.

Institutul Cantacuzino a fost reorganizat în institut public în regim extrabugetar, prin Hotărârea de Guvern nr. 133 din 30 martie 1994.

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie și Imunologie „Cantacuzino” (INCDMI Cantacuzino) a trecut în coordonarea Ministerului Sănătății prin HG nr. 1563/2008.

Anul trecut, institutul a trecut în coordonarea Ministerului Educației, prin HG nr. 844/2014.

Obiectul de activitate al Institutului Cantacuzino cuprinde: cercetare științifică și dezvoltare tehnologică în materie de infecții bacteriene, virale și parazitare și în domeniile biologiei celulare și moleculare, imunologiei, biotehnologiei și geneticii microbiene, asistență tehnico-metodologică, activități de sănătate publică, precum și acordarea de servicii specializate, activități de formare, specializare, perfecționare profesională și pregătire postuniversitară de specialitate, dar și activități de producție de preparate biologice profilactice și terapeutice, reactivi biologici de diagnostic, reactivi imunochimici, medii bacteriologice și pentru culturi celulare, dispozitive medicale, hrană granulată standardizată pentru animale de laborator etc. și comercializarea acestora în țară și străinătate.

Prin intermediul programelor publice de cercetare-dezvoltare și inovare coordonate de Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică și Inovare, MECS a susținut finanțarea activităților de cercetare-dezvoltare desfășurate de Institutul Cantacuzino, în perioada 2009 – 2014, cu peste 35 de milioane de lei.

Academicianul Constantin Ionescu-Târgoviște, președintele Asociației Medicale Române, a declarat duminică, după după Congresul al IX-lea al asociației, că va fi înființat un fond pentru salvarea Institutului Cantacuzino, unitate medicală strategică de care România are nevoie mai ales în contextul apariției unor boli noi, precum Ebola.

Institutul Cantacuzino, care se număra printre cei mai apreciați producători de imunologice din lume, și-a început declinul în februarie 2010, după ce Agenția Națională a Medicamentului (ANM) i-a retras autorizația de punere pe piață a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât îi expirase standardul de bune practici de fabricație. În aceste condiții, unele programe naționale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autoritățile au fost obligate să importe vaccin.

Anul 2012 a fost primul în care în campania de imunizare gratuită împotriva gripei nu au mai fost folosite vaccinuri de la Institutul Cantacuzino, după ce, în ianuarie 2012, multe loturi cu doze fabricate la acest institut au fost retrase, din cauza unei concentrații scăzute a tulpinei B, linia de producție a fiolelor fiind ulterior închisă.

În 2013 producția a fost reluată fiind realizate primele 600.000 de doze, dar, la sfârșitul anului, ANM a anunțat Institutul Cantacuzino că vaccinul antigripal nu poate fi pus pe piață, întrucât au fost descoperite probleme. Totodată, ANM a trimis probe, pentru reverificare, la Agenția Medicamentului din Franța, care a comunicat, în 31 ianuarie, că vaccinul nu este conform normelor. Rezultatele au indicat faptul că vaccinul antigripal produs la Institutul Cantacuzino are peste 3.000 de unități per mililitru de endotoxine, față de sub 100 pentru un produs conform.

În acest context, producția de vaccin a fost oprită, iar imunizarea populației se face numai cu vaccin din import.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York