Ministrul Eugen Nicolăescu, despre reforma în Sănătate: „Pachetul de servicii medicale de bază va descuraja plățile informale”

Ministrul Eugen Nicolăescu, despre reforma în Sănătate: Pachetul de servicii medicale de bază va descuraja plățile informale
Publicat: 06/10/2013, 15:12
Actualizat: 22/05/2015, 13:09

Prin pachetul de servicii medicale de bază cetățeanul știe la ce servicii are dreptul gratuit, fiind astfel mai puțin probabil să apeleze la plăți informale, o practică din sistem pe care o descurajăm, a declarat duminică, pentru MEDIAFAX, ministrul Sănătății, Eugen Niolăescu.

„Până acum, pacientul avea drepturi doar pe hârtie. În realitate trebuia să scoată bani din buzunar pentru orice. De acum înainte, serviciile din pachetul de bază sunt clare și garantate. Dacă cetățeanul știe la ce servicii are dreptul în mod gratuit, este mai puțin probabil să apeleze la plăți informale. Vrem să descurajăm această practică din sistem”, a spus ministrul Sănătății.

Nicolăescu a mai spus că, până acum, pacientul mergea la spital pentru orice, dar după aplicarea noului pachetul de bază va fi oferit pacienților acces mai ușor la tratament prin medicul de familie și de ambulatoriu, iar finanțarea acestor două segmente va crește.

„Concomitent va crește finanțarea pentru medicina primară și pentru ambulatoriul de specialitate, unde se pot furniza aceleași servicii ca în spital, cu costuri mai mici. Pachetul nu va reduce tipurile de servicii medicale, nu taie din ele, ci spune clar unde și cum se acordă ele, direcționând pacientul”, a explicat Eugen Nicolăescu.

Ministrul Sănătății a adăugat că, prin pachetul de bază, medicilor de familie li se dă posibilitatea să acorde o gamă mai largă de servicii. De asemenea, va crește și numărul serviciilor acordat în ambulatoriul de specialitate.

Nicolăescu a subliniat că un lucru foarte important este introducerea unui set de consultații preventive gratuite și pentru adulții care nu au probleme de sănătate.

Ministrul a mai arătat pachetul evidențiază un set de afecțiuni care pot fi tratate în afara spitalizării continue, în cazul în care ele nu prezintă complicații și co-morbidități, iar pentru acestea se urmărește reducerea graduală a internărilor în spitalizare continuă și tratarea în ambulatoriu.

Nicolăescu a dat câteva exemple de boli care pot fi tratate în afara spitalului, dar pentru care în prezent se fac internări, „cu costurile de rigoare”, indicând în acest sens anemia, migrena, conjunctivita, otita, faringita, amigdalita, rinita, sinuzita, urticaria și leziunile superficiale ale mâinii.

Întrebat ce trebuie să facă în plus medicul de familie pentru pacient, începând cu 1 februarie 2014, ministrul Sănătății a spus că acesta va oferi servicii diversificate.

„Prin noul pachet de servicii i se permite medicului de familie creșterea, diversificarea serviciilor oferite prin recomandarea anumitor analize pentru boli cardiovasculare, boli cerebrovasculare – AVC, diabet, cancere, boala renală cronică, depresiile și altele, care în prezent puteau fi recomandate doar de medicul specialist. Știm că în unele zone numărul specialiștilor este destul de mic, iar medicii de familie pot aprecia, în urma investigațiilor, dacă pacientul are cu adevărat nevoie de specialist. Apoi, nu se mai pune omul pe drumuri doar pentru o investigație de rutină, de exemplu la diabet investigația este hemoglobină glicozilată. Aveam situații cu sute de pacienți care invadau cabinetul unui diabetolog ca să li se prescrie investigația respectivă. De acum încolo, vom da posibilitatea și medicului de familie să ofere această analiză”, a explicat ministrul Sănătății.

Nicolăescu a adăugat că medicii de familie se vor implicarea și în monitorizarea unor boli din programele naționale. Activitatea medicului de familie va fi apreciată și printr-un indicator de acoperire. Pentru toți înscrișii de pe propria listă, medicul de familie va trebui să acorde consultații de prevenție astfel încât persoanele cu risc de boală să fie depistate din timp și consiliate sau investigate în funcție de afecțiune.

Potrivit ministrului, toți adulții sănătoși cu vârste între 18 și 39 de ani vor avea dreptul la un set de investigații gratuite și la una-două consultații succesive preventive la medicul de familie o dată la trei ani, pe lângă consultațiile la care pot apela atunci când intervine o problemă nouă de sănătate.

După 40 de ani, vârsta de la care riscurile de îmbolnăvire cresc semnificativ, numărul consultațiilor cu rol de prevenție pentru adulții sănătoși va fi de unu-trei pe an, pe lângă consultațiile la care pot apela atunci când intervine o problemă nouă de sănătate.

„Aceste consultații periodice cu scop de prevenție acordate adulților fără semne de boală, la cabinetul medicului de familie, cuprind: un chestionar structurat privind stilul de viață, examinare țintită cu posibilitatea de trimiteri selective pentru anumite investigații suplimentare, în funcție de grupa de vârstă sau de sex, comunicarea factorilor de risc individuali și a planului de intervenție asupra acestora – cardiovascular și diabet, oncologie, sănătate mintală, sănătatea reproducerii, includerea persoanelor depistate cu risc crescut sau diagnostic de afecțiuni prioritare în programele naționale relevante”, a precizat Nicolăescu.

Ministrul a mai arătat că, acolo unde este posibil, medicii de familie vor asigura asistență de urgență prin gărzi la domiciliu sau în centre de permanență, pentru pacienții de pe listele proprii.

Pachetul de servicii medicale de bază este structurat pe mai multe capitole și vizează medicina primară, de ambulatoriu și de spital, dar și asistența comunitară și medicina dentară, stabilind serviciile de care beneficiază toți cetățenii, indiferent dacă sunt asigurați sau nu.

Printre reglementările pachetului se numără limitarea internărilor în spitalele publice, însă numai pentru acele cazuri care pot fi tratate în ambulatoriul de specialitate, în spitalizare de zi sau de către medicul de familie.

Pachetul de bază, al cărui proiect a fost lansat marți de Ministerul Sănătății și se află în dezbatere publică până la 1 noiembrie, este primul document de acest fel adaptat bugetului estimat pentru 2014, potrivit reprezentanților MS.

Realizarea pachetului este prevăzută în acordul cu Fondul Monetar Internațional.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Accidentul de la Suceava ar fi fost produs în mod intenționat. Victima și șoferul în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
A murit zeul rock and roll. Lumea e în lacrimi: A fost un pionier
Antena 1, lider de audiență cu Chefi la cuțite. S-au folosit două amulete
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern