Ministrul Justiției anunță că luni va sesiza CCR pe refuzul lui Iohannis de a o demite pe Kovesi: Nu a venit cu argumente juridice, mi-a spus înaintea raportului meu că nu o va revoca. Replica președintelui

Publicat: 18/04/2018, 12:49
Actualizat: 25/03/2019, 22:16

„Cu timpul și cu experiențele acumulate, devii din ce în ce mai puțin surprins. Am primit de la președintele republicii documentul politic prin care îmi aduce la cunoștință că nu o revocă pe doamna procuror șef. De ce spun politic, pentru că nu a venit cu argumente juridice, nu a venit cu argumente manageriale și mi-a spus înaintea raportului meu că nu o va revoca. Am vorbit cu doamna premier chiar ieri, i-am prezentat principalele elemente pe care le poate prinde în sesizarea CCR. A rămas ca zilele acestea să finalizez sesizarea ca să valorific și documentul politic de la președinte. Luni mă voi întâlni cu doamna premier din nou, (..) îi voi prezenta sesizarea în amănunt, sper ca dânsa să fie de acord și să și-o însușească și tot luni să o trimitem. Draftul de sesizare e făcut, dar trebuie să completez și cu argumente pe care președintele le-a adus la respingerea cererii de revocare. Noi am spus că vom ataca la Curte, asta vom face. Doamna Dăncilă este de acord, ieri mi-a zis că este de acord”, a declarat ministrul Justiției.

În replică, președintele Klaus Iohannis i-a transmis lui Tudorel Toader că nu există niciun motiv pentru sesizarea CCR pe tema revocării procurorului-șef al DNA subliniind că, potrivit legii, președintele este cel care decide asupra acestui aspect, iar în acest moment procedura este încheiată.

„După părerea mea nu există niciun conflict și niciun temei pentru sesizarea CCR. (…) Legislația în vigoare a fost respectată sută la sută. Legea lasă la latitudinea președintelui dacă acceptă sau nu aceasta revocare. Ar fi deosebit de ciudat dacă de fiecare dată când un decident ia o decizie care nu convine unui partener sau unei instituții să ne aflăm în fața unui conflict constituțional. (…) Nu există niciun conflict între președinte și guvern și nu există absolut niciun temei pentru sesizare. Ce să decidă CCR într-o chestiune unde legea spune că președintele poate să accepte sau nu. Din punctul meu de vedere procedura s-a încheiat. (…) Putem înțelege că ministrul este nemulțumit personal”, a declarat Iohannis, la Parlament.

Ulterior, Tudorel Toader a revenit cu precizări, declarând că nu a acționat în nume personal referitor la sesizarea ce urmează a fi făcută la CCR privind refuzul șefului statului de a o revoca pe Codruța Kovesi.

„Dacă v-a spus dânsul, eu pot să îl contrazic pe dumnealui? Președintele republicii întotdeauna cred că are dreptate. Eu nu am acționat în nume personal (..). Eu mă comport ca ministru al justiției, în numele ministerului pe care îl coordonez și făcând parte din Guvernul alianței de la guvernare. Prin urmare, este absolut exclusă această ipoteză pentru că nu am acționat și nu acționez în nume personal. Ca argument, nu cred că doamna prim-ministru, nu cred că alianța de la putere ar da curs solicitării mele în nume personal. Am făcut-o și o voi face în numele Guvernului”, a declarat ministrul Justiției.

Șeful statului a refuzat, luni, să dea curs cererii de revocare a Laurei Codruța Kovesi, anunțând că motivele invocate de ministrul Justiției nu au fost de natură să îl convingă. Imediat după ce președintele României și-a anunțat decizia, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat că va sesiza Curtea Constituțională.

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat pe 10 aprilie, întrebat dacă va fi sesizată Curtea Constituțională, în cazul în care șeful statului va refuza revocarea Laurei Codruța Kovesi, că rolul ar reveni Guvernului și premierul trebuie să își asume această poziție.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, pe 11 aprilie, că așteaptă mai întâi să vadă ce va face președintele Klaus Iohannis în privința revocării din funcție a Laurei Codruța Kovesi, apoi va lua o decizie, dar a dat asigurări că „sigur îl va susține pe ministrul Justiției”, Tudorel Toader.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Protejarea demnităţii lui David a lui Michelangelo: O luptă pentru libertatea de exprimare
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
CARNEA DE PUI din magazine. Anunțul venit de la cel mai înalt nivel: Să fie...
România în Schengen AIr. Regulile pe aeroporturi intră în vigoare din 31 martie
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația