Ministrul Justiției i-a ales pe succesorii lui Kovesi și Morar: Tiberiu Nițu, propus Procuror General, Ioan Irimie – șef la DNA

Ministrul Justiției i-a ales pe succesorii lui Kovesi și Morar: Tiberiu Nițu, propus Procuror General, Ioan Irimie  - șef la DNA
Publicat: 01/11/2012, 18:43
Actualizat: 10/07/2016, 17:17

Ministrul Justiției, Mona Pivniceru, a anunțat astăzi că îi propune pentru funcția de procuror general pe Tiberiu Nițu , iar pentru funcția de procuror șef al DNA pe Ioan Irimie.

Mona Pivniceru a anunțat că va transmite astăzi propunerile către CSM.

Tiberiu Nițu este inspector în cadrul Inspecției Judiciare a CSM, instituția care îi anchetează pe procurori. Timp de patru ani, a fost prim-adjunct al procurorului general, iar acum candidează pentru șefia Parchetului General.

Procurorul Ioan Irimie a întocmit rechizitoriile și i-a trimis in judecată pe fostul parlamentar PSD Gabriel Bivolaru (condamnat definitiv la 3 ani de închisoare) și pe devalizatorul Băncii „Dacia Felix”, Ioan Sima. A condus DNA Cluj în 2005, după care a fost revocat de Daniel Morar. Spune că a activat și în cadrul structurii centrale a DNA.

Contactat de gândul la scurt timp după nominalizarea pentru funcția de procuror general, Tiberiu Nițu a declarat: „Sunt pregătit să preiau funcția de procuror general. Sunt onorat de propunerea doamnei ministru Pivniceru. Nu cred că o să fie vreun impediment ca CSM să avizeze propunerea făcuta de Ministerul Justiției. Pe domnul procuror Ioan Irimie propus pentru șefia DNA îl cunosc și personal, cred că vom colabora bine. Desigur procedura este încă în desfășurare”

Cele nouă nominalizări nu înseamnă că automat cei doi procurori vor și conduce Parchetul General și DNA. Cele două propuneri trebuie avizate de CSM și de către președintele Traian Băsescu. Pentru cele două funcții cheie din sistemul judiciar s-au înscris 10 procurori. Concursul organizat de Pivniceru a fost criticat de Comisia Europeană.

Pe 23-24 octombrie cei 10 procurori înscriși au susținut un interviu în fața ministrului Mona Pivniceru. Gândul a prezentat profilul complet al celor 10 candidați. Citește aici detalii despre activitatea procurorilor candidați pentru șefia Parchetului General și DNA.

Citește aici CV-urile oficiale ale candidaților

În cadrul interviurilor cu ministrul Pivniceru candidații au prezentat programele lor de mangement al DNA și Parchetul General. Vezi aici proiectele propuse de candidați.

Din cei 10 procurori, patru au optat exclusiv pentru funcția de procuror general: Gheorghe Cornescu, Elena Hach, Emil Moța și Tiberiu Nițu.
Doi procurori au ales să candideze pentru ambele funcții: Constantin Sima și Viorica Stoica.
Alți patru procurori candidează pentru funcția de procuror șef al DNA: Nicoleta Tănase, Laura Codruța Kovesi, Claudiu Dumitrescu, Ioan Irimie și Vasile Ioniță.
La interviul Monei Pivniceru asistă și o comisie formată din procurorul Dragoș Dumitru de la Parchetul General, Nelu Ciobanu de la Parchetul Militar și Viorel Cerbu de la DNA

Ce urmează după ce Pivniceru face nominalizările

În procesul de numire al procurorului general și al procurorului șef al DNA sunt implicate trei instituții: ministerul Justiției, Consiliul Superior al Magistraturii și președintele României. Ministrul Justiției face propunerile pentru cele două funcții, CSM le avizează sau nu (avizul fiind unul formal), iar președintele numește prin decret procurorii în cele două funcții, având posibilitatea să refuze o singură dată propunerile făcute de MJ.

CSM are 60 de zile să analizeze

Propunererile Monei Pivniceru sunt trimise către Consiliul Superior al Magistraturii unde intră în analiza secției de procurori. Potrivit unei hotărâri aprobate de CSM și votată chiar și de către Mona Pivniceru consiliul are 60 de zile pentru a se pronunța asupra canidaturilor. CSM nu poate opri procedura și nici nu poate decide alte nominalizări pentru funcția de procuror general și procuror șef al DNA. CSM emite doar un aviz care poate fi pozitiv sau negativ. Esențial este însă că procedura de instalare a celor doi procurori nu poate continua fără avizul CSM.

Semnătura finală în pixul lui Băsescu

După ce CSM emite avizul consultativ cele două propuneri ajung la președintele Traian Băsescu. Potrivit legislației Traian Băsescu are drept de veto asupra acestor nominalizări. Președintele poate refuza să semneze decretele de numire pentru cele două funcții de conducere. În cazul în care refuză propunerile președintele trebuie să și motiveze de ce refuză propunerile ministrului Pivniceru.

Citește si TESTUL GÂNDUL. Cum gândesc și ce planuri au candidații pentru șefia Parchetului General și DNA. „Am un singur stăpân de care mă tem, sus de tot, undeva, în Univers”

Mona Pivniceru, criticată de CE

Comisia Europeană a confirmat pentru gândul că secretarul general al CE, Catherine Day, a transmis ministrului Justiției o scrisoare în care critică procedura de nominalizare a noului procuror general și a viitorului șef al DNA. În scrisoare, CE spune că ministerul nu a luat în considerare toate recomandările CE pentru derularea procedurii de nominalizare a procurorului general. „Din păcate, puține sau chiar niciuna din aceste recomandări s-au reflectat în procedura anunțată de dumneavoastră”, se menționează în scrisoare trimisă Monei Pivniceru. De asemenea, CE mai spune în scrisoare că solicită o procedură transparentă și publicarea unor criterii clare, în baza cărora Pivniceru va alege procurorul general și șeful DNA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Din ce sunt făcuți mititeii de la „Gusturi românești” din Mega Image. Ce conțin, de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
Un bistriţean şi-a pus în pericol vecinii, după ce a instalat singur panourile fotovoltaice pe...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Trupul neînsuflețit al lui Naomy va fi adus în România! Când și unde va fi...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Situaţie critică. Europa devine dependentă de Rusia într-un domeniu vital. Şi România a fost afectată
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Se CONFISCĂ BANII românilor. Decizia se aplică deja peste tot în România
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
„Apocalipsa plantelor”: bacteriile decimează culturile și provoacă pagube de milioane de euro