Ministrul Justiției intervine în scandalul despăgubirilor pentru deținuți. Explicațiile lui Toader despre bani și victimele infracțiunilor

Ministrul Justiției intervine în scandalul despăgubirilor pentru deținuți. Explicațiile lui Toader despre bani și victimele infracțiunilor
Publicat: 30/03/2018, 10:37

„Niciun oficial nu a avansat vreo sumă de bani pentru posibile despăgubiri ale foștilor detinuti, în sensul hotărârii pilot CEDO, referitoare la conditiile necorespunzătoare din penitenciare. Au fost însă oferite exemple similare din alte state – Ungaria, Italia….! Victimele infracțiunilor se constituie parte civilă în procesul penal, urmând a fi despăgubite de către inculpați, cei care au produs prejudiciul. Statul confiscă ceea ce s-a dobândit prin comiterea infracțiunilor”, a scris, vineri, ministrul Justiției, pe Facebook.

Reacția lui Tudorel Toader vine după ce sindicatele din penitenciare au acuzat că intenția ministrului de a despăgubi deținuții va costa bugetul de stat între 370 milioane de euro și 550 milioane de euro.

„Intenția ministrului Justiției de a «despăgubi» infractorii aflați în penitenciare în perioada 2012-2017 are, pe lângă caracterul inoportun și imoral, o importantă influență bugetară, având în vedere numărul mare de foști deținuți care vor beneficia de cei 5-8 €/zi de detenție în condiții improprii. Concret, la un rulaj total al deținuților estimat pentru perioada 2012 – 2017 de 92.000 de deținuți, aceștia fiind beneficiarii, costurile totale pentru bugetul de stat se vor ridica la o sumă cuprinsă între 370 milioane € (la o despăgubire de 5€/zi/deținut) și 550 milioane € (la o despăgubire de 8€/zi/deținut)”, se arată într-un comunicat de presă al Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP), postat pe site-ul instituției.

Ministrul Justiției a mai anunțat că nu a cerut nicio anchetă administrativă la Curtea de Apel Ploiești, după întârzierea cu care au ajuns actele originale pentru extrădarea lui Sebastian Ghiță.

„Ministerul Justitiei nu a solicitat nici o ancheta administrativa la Curtea de Apel Ploiesti, referitoare la faptul ca au fost necesare doua saptamani pentru ca originalele documentelor de extradare sa ajunga la Bucuresti ! Daca o astfel de ancheta se desfasoara, poate fi la initiativa laudabila a conducerii instantei”, a anunțat, vineri, ministrul Justiției, pe Facebook.

Curtea de Apel Ploiești a anunțat, într-un răspuns pentru agenția de presă MEDIAFAX, că a demarat o anchetă administrativă cu privire la persoanele implicate în eliberarea actelor necesare cu privire la extrădarea lui Sebastian Ghiță și cum au acționat acestea, după ce ministrul Tudorel Toader a criticat viteza de reacție a instanței din Ploiești.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Alex Velea, un romantic incurabil! Şi-a scos partenera la mall şi a surprins-o în văzul...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
”Eu nu mai vorbesc cu ea, mă are la block” De ce l-a blocat Andreea...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine