Ministrul Justiției: Trebuie văzut în ce măsură aplicarea protocolului a permis ingerințe în drepturi fundamentale

Ministrul Justiției: Trebuie văzut în ce măsură aplicarea protocolului a permis ingerințe în drepturi fundamentale
Publicat: 06/04/2018, 20:27
Actualizat: 27/03/2019, 03:57

„Despre protocoale și posibile consecințe! În data de 16 martie 2018, în mod public, anunțam că voi solicita Ministerului public desecretizarea protocolului încheiat cu SRI ! În data de 19 martie 2018, în mod oficial, am solicitat Ministerului public demararea procedurilor necesare pentru desecretizarea respectivului protocol. Pe data de 20 martie 2018, la Ministerul justiției, am primit protocolul dintre Ministerul public și SRI. Astăzi, apreciem continuarea procesului de desecretizare și a altor protocoale similare. Trebuie de văzut în ce măsură aplicarea protocolului a permis ingerințe în drepturi și libertăți fundamentale.

Trebuie de văzut dacă și în ce măsură, prin încheierea protocolului, semnatarii acestuia au adăugat legii, substituindu-se legiuitorului!”, a scris, vineri seară, pe Facebook, Tudorel Toader.

Plenul CSM a decis, în ședința de miercuri, transmiterea către CSAT a unei solicitări de comunicare a hotărârii din 2005 care a stat la baza protocoalelor. Consiliul a cerut protocolul încheiat în 2003 între SRI și PNA, dar și un punct de vedere de la MJ privind protocolul SRI-PÎCCJ.

Serviciul Român de Informații (SRI) a publicat, săptămâna trecută, protocolul din 2009 încheiat între SRI și Parchetul General, în baza căruia Serviciul Român de Informații a acordat asistență procurorilor, timp de 7 ani. Protocolul dintre Parchetul General și SRI a fost semnat în 4 februarie 2009 de Tiberiu Nițu (prim-adjunct al Procurorului general) și Florian Coldea (prim adjunct al directorului SRI) și aprobat de Laura Codruța Kovesi (procuror general la acea dată) și George Maior (director SRI la data încheierii protocolului).

Printre obiectivele cooperării se află „constituirea de echipe operative comune care să acționeze în baza unor planuri de acțiune pentru exercitarea competențelor specifice ale părtilor, în vederea documentării faptelor prevazute la art.2”. Articolul 2 prevede ca părțile, respectiv SRI și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, cooperează, potrivit competentelor și atribuțiilor prevăzute de lege, în activitatea de valorificare a informațiilor din domeniul prevenirii și combaterii infracțiunilor împotriva securității naționale, a actelor de terorism, infracțiunilor ce au corespondent în amenințările la adresa securității naționale și a altor infracțiuni grave, potrivit legii.

Protocolul mai prevede că SRI acordă, cu titlu gratuit, „asistență în domeniul protecției informațiilor clasificate detinute și utilizate de Parchet, pentru prevenirea scurgerii de date și informații cu acest caracter, colectarea, transportul și distribuirea în tară a corespondenței oficiale”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase