Ministrul Mediului face câteva propuneri pentru diminuarea poluării din Capitală: „Am propus Primăriei să nu mai emită nicio autorizație de construire fără centrală comună”

Ministrul Mediului face câteva propuneri pentru diminuarea poluării din Capitală: „Am propus Primăriei să nu mai emită nicio autorizație de construire fără centrală comună”
Ministrul Mediului face câteva propuneri pentru diminuarea poluării din Capitală: „Am propus Primăriei să nu mai emită nicio autorizație de construire fără centrală comună” / Sursă FOTO: Andreea Alexandru - Mediafax Foto
Publicat: 10/03/2021, 09:47

Ministrul Mediului face câteva propuneri pentru diminuarea poluării din Capitală, printre care emiterea autorizațiilor de construcții pentru pentru cei care au centrală comună. O altă propunere este pe care a făcut recent ministrul este introducerea unei taxe pentru poluatori.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a explicat într-o intervenție la Digi24 ce propunere a făcut Primăriei Capitalei pentru reducerea poluării.

Ministrul Mediului face câteva propuneri pentru diminuarea poluării din Capitală

„În Bucureşti, de 20 de ani cel puţin, nu s-a luat nicio măsură prin care să se reducă poluarea, nici pe poluarea industrială, nici pe poluarea casnică, adică din încălzire rezidenţială. Sunt din ce în ce mai multe centrale termice individuale din cauza faptului că nu merge sistemul centralizat de încălzire. Noi am propus Primăriei să nu mai emită nicio autorizaţie de construire fără centrală comună, chiar şi la nivel de bloc, pentru că a scoate la fiecare apartament o centrală individuală duce poluarea la un nivel mai aproape de sol”, a declarat ministrul Mediului.

De asemenea, acesta a precizat că așteaptă răspunsul Primăria. Ministrul și-a exprimat speranța că instituția va ajunge la o „decizie fermă”. În fapt, investitorii ar putea fi obligați să monteze centrale de bloc, nu în fiecare apartament.

Dezbatere: Taxa de poluare pentru poluatori?

Ministrul Mediului declara pe 10 februarie că va fi demarată o dezbatere națională despre o eventuală introducere a unei taxe de poluare pentru poluatori. Dezbaterea ar urma să înceapă în luna aprilie.

„După aprobarea bugetului și finalizarea discuțiilor despre PNRR, vom lansa dezbateri publice și discuții cu autoritățile locale, unde avem infrigement pe poluare, despre soluțiile propuse de UAT-uri, cât și cu cetățenii, producătorii și dealerii auto pentru a vedea măsura în care România trebuie să se înroleze în grupul statelor UE care aplică diverse forme de taxare a poluării sau rămâne în grupul celor trei – patru state UE care nu practică nicio formă de taxare a poluării aerului. E o dezbatere importantă. Dacă nu va fi nicio taxă, trebuie să vedem ce măsuri putem lua pentru a reduce poluarea mai ales în marile centrele”, explica Tanczos Barna.