Ministrul Mediului: Guvernul va aproba solicitarea adresată RMGC de a fi de acord cu desecretizarea licențelor

Ministrul Mediului: Guvernul va aproba solicitarea adresată RMGC de a fi de acord cu desecretizarea licențelor
Publicat: 21/07/2012, 14:11
Actualizat: 24/07/2012, 19:24

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, sâmbătă, într-o conferință de pres la sediul USL, că în ședința de Guvern de săptămâna viitoare va fi aprobată solicitarea adresată RMGC de a fi de acord cu desecretizarea licențelor de exploatare a proiectului Roșia Montană.

„Guvernul este dispus să desecretizeze, ține de Compania Roșia Montană Gold Corporation. (…) Contractul în integralitatea lui prevede contractul de asociere ca și licența de exploatare. Licența de exploatare este parte integrantă a contractului. Atât timp cât există voința părților exprimată în cazul acestui contract se poate desecretiza și licența de exploatare. Nu este nevoie să ajungem neapărat la modificarea legislației”, a afirmat Plumb.

Ea a reiterat faptul că USL a solicitat desecretizarea contractului înainte de a ajunge la guvernare.

„E momentul să discutăm despre comportamentul neconstituțional al președintelui suspendat, Traian Băsescu, care s-a transformat într-un agent de marketing în susținerea controversatului proiect Roșia Montană. (…) USL încă de când era în opoziție a susținut ferm desecretizarea in integrum a acestui contract, în afară de contractul de asociere, acest contract prevede și o licență de exploatare”, a susținut ministrul Mediului.

Plumb a precizat că desecretizarea licențelor a fost solicitată de societatea civilă și ONG-urile de mediu din România și din străinătate.

„Când vorbim de proiectul Roșia Montană, vorbim de un proiect de interes național, românii au dreptul să aibă acces total la informațiile în ceea ce privește acest proiect”, a declarat ministrul, care a precizat că a avut o întâlnire cu organizațiile neguvernamentale în ultima perioadă.

Plumb a fost întrebată dacă a discutat și cu reprezentanții RMGC despre solicitarea Guvernului de desecretizare, ministrul precizând că până în prezent nu a avut niciun fel de discuții.

„Nu am avut încă o discuție, am solicitat public acest lucru. (…) Așteptăm comunicarea din partea RMGC după ședința de Guvern când vom anunța oficial că solicităm acest lucru, de a fi desecretizată licența de exploatare”, a mai precizat Rovana Plumb.

Ministrul Mediului a explicat că în studiul de impact asupra mediului al RMGC este declarată suma de 127 de milioane de dolari, care reprezintă un deviz estimativ al lucrărilor de ecologizare. În plus, Plumb a susținut că Guvernul PDL nu a reglementat însă normele de calcul, conform legislaței europene, în ceea ce privește garanțiile de mediu. „Din acest motiv, devizul estimativ, respectiv acea sumă de 17 de milioane de dolari, nu poate fi analizată într-un mod transparent și corect de către actualul Guvern”, a susținut Plumb.

Roșia Montană Gold Corporation precizează, referindu-se la intenția premierului Victor Ponta de a cere desecretizarea contractului pentru Roșia Montană, că documentul de asociere cu statul român e public, dar contractul de licență e clasificat, fiind necesară schimbarea legii pentru desecretizare.

„Compania Roșia Montană Gold Corporation respectă toate prevederile legale în vigoare. Contractul de asociere dintre statul român prin Minvest Deva și Gabriel Resources, compania listată la Bursa din Toronto, precum și actualizările acestuia, sunt documente publice, disponibile atât la Registrul Comerțului, cât și pe site-ul Ministerului Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, putând fi găsite la adresa http://www.minind.ro (Domenii/ Sectoare-Resurse minerale-Contracte-RMGC). În ceea ce privește contractul de licență, acesta reprezintă informație clasificată, conform legii. Dacă statul român modifică legea și permite desecretizarea licențelor miniere, noi vom respecta legea, ca și până acum”, precizează RMGC într-o declarație remisă MEDIAFAX.

Premierul Victor Ponta a anunțat că cere desecretizarea contractului de la Roșia Montană și că va solicita direct companiei investitoare să accepte acest demers, spunând că nu ar fi nimic de ascuns dacă acel contract ajută România și i s-a făcut lobby „de la cel mai înalt nivel”.

„Așa cum am promis, vreau desecretizarea contractului de la Roșia Montană. Știu că se vor supăra mulți, știu că voi stârni din nou mușuroiul de interese. Sunt curios ce vor mai inventa pentru a crea o nouă diversiune. Am constatat că foarte mulți sunt total dezinteresați să discutăm despre acest contract”, a spus Ponta într-o postare pe Facebook.

El precizează că solicitarea de desecretizare a contractului va fi transmisă după ce va discuta cu miniștrii implicați.

„După o discuție cu miniștrii, voi cere direct companiei respective să accepte desecretizarea. Dacă acel contract ajută atât de tare România, n-ar avea nimic de ascuns, nu? Doar i s-a făcut lobby de la cel mai înalt nivel…”, afirmă șeful Guvernului.

În luna mai, premierul a declarat că decizia care va fi luată de Guvern în proiectul Roșia Montană presupune îndeplinirea în prealabil a trei condiții, respectiv existența unor garanții privind protecția mediului, realizarea unei renegocieri privind participația statului român și decuplarea totală a proiectului de lobby-ul și interesul politic.

El a adăugat că nu poate indica la acest moment dacă cele trei condiții vor fi îndeplinite înainte de alegeri, după alegeri „sau poate niciodată”.

Tot atunci, Ponta l-a acuzat pe președintele Traian Băsescu de faptul că, deși ocupă prima poziție a țării, face lobby în favoarea unei companii private în proiectul Roșia Montană și a arătat că un proiect de asemenea anvergură nu trebuie realizat prin lobby politic.

Ulterior, într-un interviu acordat Bloomberg în 8 iunie, premierul Ponta a declarat că Guvernul vrea să amâne până după alegerile parlamentare deciziile privind gazele de șist și proiectul Roșia Montană.

La Roșia Montană, județul Alba, se află cel mai important zăcământ de aur din România. Acesta, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur și 1.600 de tone de argint, a fost concesionat în vederea exploatării către compania RMGC. Compania este controlată de firma canadiană Gabriel Resources, care deține 80,46% din capitalul social. Statul, prin firma Minvest Deva, are o participație de 19,31% în RMGC.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
George Simon a devenit tată pentru prima dată. Liderul AUR este în culmea fericirii: ”M-ai...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
România și pierderea Dobrogei. Ionel Brătianu: „Soarta Dobrogei nu depinde de stipulațiile păcii de la...