Ministrul Muncii le cere „înțelegere” magistraților: Guvernul nu are bani de majorări

Ministrul Muncii le cere înțelegere magistraților: Guvernul nu are bani de majorări
Publicat: 23/09/2016, 16:44
Actualizat: 02/03/2017, 00:57

„Pe problema legată de ridicarea tuturor salariilor cu 18% pentru cei 99% dintre oamenii din justiție care nu au acest lucru , aici evident am exprimat faptul că datorită costului, impactului bugetar pe care această măsură îl are, nu este considerată oportună bugetar și pe responsabilitate fiscal-bugetară pentru Guvern. Deci acest Guvern nu are cum să ducă la îndeplinire un astfel de lucru și evident le-am cerut înțelegere colegilor din Justiție pe acest lucru. Prin urmare, principial cred eu că ne-am aliniat de această dată, le-am cerut înțelegere, înțelepciune pentru a nu continua acest conflict. (…) Nu am avut 30 de lei, 50 de lei să dăm pentru anumite categorii care au salariile sub 1.400 de lei și nu putem în acest moment găsi resurse pentru a face niște proiecții care sunt mult mai însemnate pe care le-ar presupune acest 18% pentru 99% din sistemul judiciar”, a declarat Dragoș Pîslaru, după întâlnirea avută cu magistrații.

În acest context, ministrul Muncii a explicat că nu se pune problema unor negocieri de procente cu sistemul de justiție în acest moment și că ordonanța 20 nu a fost una de creșteri salariale, având cu totul alt scop.

„Guvernul nu contestă principiul irevocabil al hotărârilor judecătorești. Nu se pune problema de așa ceva. Noi tot ceea ce spunem este că politica salarială într-o țară este luată de puterea executivă, politica salarială are niște obiective și încearcă să facă niște lucruri. Este nefiresc cumva să nu avem această prerogativă la nivelul Guvernului”, a mai precizat Pîslaru.

Ministrul Justiției, Raluca Prună, afirma, miercuri, pe pagina sa de Facebook, că și-ar fi dorit să se fi vorbit „transparent” în Memorandum despre veniturile salariale ale magistraților, care „includ pentru toată magistratura și grefieri chirii sine die (600 euro lunar în București, de exemplu)”.

„Aș fi dorit să se fi vorbit transparent în Memorandum despre venituri salariale: care includ pentru toată magistratura și grefieri chirii sine die (600 euro lunar în București, de exemplu). Chiar și pentru magistrați pensionari acum trecuți în avocatură – never mind venitul din avocatură. Sau despre pensii de 1 miliard de lei vechi pe lună, pe o scăpare a legii. Sau despre diurna de 2% pe zi pentru toți cei detașați din altă localitate (inclusiv membrii CSM). Toate acestea sunt posibile pe temeiul forțării unor legi neriguros redactate. Care nu sunt impecabile, recunosc. Vezi toate guvernele până la acesta. Aș mai fi visat că memorandumul să vorbească despre efectele discreționare ale legii penale – imunități și ridicarea lor diferită în cazuri similare, pe limba celor necomplicați”, a scris ministrul Justiției, Raluca Prună, pe pagina sa de Facebook.

Memorandumul privind justiția a fost adoptat până în prezent de 101 instanțe din țară și 28 de parchete, altele urmând să decida în cadrul adunărilor generale dacă se alătură formei de protest.

Asociația Procurorilor din România și procurori care nu sunt membri ai asociației susțin solicitările cuprinse în memorandum. Și Uniunea Națională a Barourilor din România și-a sprijinul pentru demersul magistraților.

Asociațiile de magistați au discutat problemele recente din justiție cu experții Comisiei Europene care de ocupă de evaluarea sistemului judiciar din România, prezentându-le specialiștilor Memorandumul privind justiția prin care se solicită un set de măsuri pentru un sistem eficient și de calitate.Un raport scris privind problemele din justiție va fi trimis Comisiei Europene de asociațiile profesionale ale magistraților în perioada ce urmează.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Liderul interlop Costel Corduneanu a murit în spital, în urma unei operații dificile la inimă
S-a aflat! Care e cauza morții lui Costel Corduneanu, unul dintre cei mai periculoși interlopi...
Mihaela Bilic, despre cele mai periculoase produse de consumat în timpul postului Paștelui: „Au potențial...
ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Iarna se întoarce la munte, cu...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Narcisa, presupusa iubită a tânărului mort în accidentul de la Deveselu, rupe tăcerea: „Nu mă...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
TOP cele mai ieftine SUV-uri (RABLA 2024). Modelul SURPRIZĂ pe care toți românii îl caută
Alfa Romeo redenumeşte un model de SUV pentru a dezamorsa tensiunile cu Italia
Omul care a descoperit ADEVĂRUL despre evoluție, cu 100 de ani înaintea lui Darwin
Cutremur pentru Cioacă! Mama ELODIEI a recunoscut: A procedat bine
MARȚI Exclusiv: Lidia Buble de nerecunoscut. Cum s-a afișat artista pe Dorobanți.
Cine e și cum arată soția lui Costel Corduneanu. Grațiela a rămas văduvă la câteva...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
Andreea Bălan, criticată dur de fani pentru felul în care se îmbracă: ”Nu mai sunt...
BANCUL ZILEI. După o petrecere, directorul își cheamă secretara: - Maricico ai vreun leac?
Cercetătorii au descoperit de ce urșii panda au probleme cu reproducerea