Mircea Băsescu află la anul sentința în dosarul de trafic de influență

Mircea Băsescu află la anul sentința în dosarul de trafic de influență
Publicat: 21/12/2015, 12:12

Tribunalul Constanța urma să se pronunțe, luni, asupra sentințelor în dosarul în care Mircea Băsescu și Marian Căpățână au fost judecați pentru trafic de influență, respectiv complicitate la trafic de influență.

Instanța a amânat pronunțarea pentru data de 4 ianuarie 2016.

Decizia Tribunalului Constanța nu va fi definitivă, urmând să fie atacată la Curtea de Apel Constanța.

În 11 decembrie, la Tribunalul Constanța a avut loc ultimul termen în acest dosar, iar cu acel prilej DNA a cerut condamnarea la închisoarea cu executare pentru Mircea Băsescu și Marian Căpățână, în cazul primului solicitând ca pedeapsa să fie orientată spre maximul prevăzut de lege.

Avocatul lui Mircea Băsescu, Florin Șurghie, a cerut achitarea clientului său, spunând că nu există dovezi în legătură cu săvârșirea faptei, iar, în cazul în care instanța va considera că este nevoie de o pedeapsă cu închisoarea, aceasta să fie cu suspendare.

Apărătoarea lui Marian Căpățână, Nineta Anghelina, a afirmat în fața instanței că dorește pentru clientul său o pedeapsă cu suspendare sau la o pedeapsă orientată către limita minimă prevăzută de lege precizând că acesta nu are antecedente penale și că are un copil minor în întreținere.
Atât Mircea Băsescu, cât și Marian Căpățână sunt de acord să presteze muncă în folosul comunității.

Mircea Băsescu este judecat, alături de Marian Căpățână, în dosarul privind mita pe care ar fi primit-o de la familia lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial. Cei doi au fost arestați preventiv după ce familia lui Bercea Mondial a făcut publice înregistrări realizate pe ascuns de fiul acestuia, care ar proba traficul de influență de care este acuzat fratele fostului președinte al țării.

În 26 noiembrie 2014, Curtea de Apel Constanța a decis ca Mircea Băsescu, care se afla în arest preventiv din 20 iunie 2014, să fie judecat în arest la domiciliu, aceeași decizie fiind luată și în cazul lui Marian Căpățână.

În iunie 2015, Curtea de Apel Constanța a decis definitiv ca Mircea Băsescu și Marian Căpățână să fie puși sub control judiciar în dosarul în care sunt judecați pentru trafic de influență, respectiv complicitate la trafic de influență. Atunci, instanța a dispus, de asemenea, că Mircea Băsescu nu avea voie să părăsească județul Constanța și să se apropie sau să comunice cu participanții la comiterea infracțiunilor și cu martorii din dosar, iar Marian Căpățână nu putea părăsi municipiul București și nu se putea apropia de participanții la comiterea infracțiunilor și de martorii din dosar.

În 18 august, magistrații Curții de Apel Constanța au respins, ca nefondată, o contestație formulată de Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța împotriva unei încheieri de ședință din 12 august, pronunțată de Tribunalul Constanța, prin care lui Mircea Băsescu și lui Marian Căpățână le-a fost înlocuită interdicția de a depăși limita teritorială a județului Constanța, respectiv limita teritorială a municipiului București, cu obligația de a nu părăsi țara decât cu încuviințarea prealabilă a instanței. Hotarârea instanței este definitivă.

Pe parcursul procesului de la Tribunalul Constanța, mai mulți membri ai familiei Anghel, audiați ca martori, au spus că i-au dat lui Mircea Băsescu suma de 600.000 de euro, pentru ca acesta să intervină în favoarea lui Sandu Anghel.