Mircea Băsescu, audiat de Tribunalul Constanța: ce a spus despre banii pe care familia Anghel susține că i-ar fi dat

Mircea Băsescu, audiat de Tribunalul Constanța: ce a spus despre banii pe care familia Anghel susține că i-ar fi dat
Publicat: 31/03/2015, 23:55

Mircea Băsescu a fost audiat ca parte vătămată în dosarul în care cinci membri ai familiei Anghel sunt judecați pentru că l-au șantajat, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ședința a durat mai mult de șapte ore și nu a fost lipsită de tensiuni între membri familiei Anghel și Mircea Băsescu sau între acesta din urmă și avocatul Pavel Abraham.

Mircea Băsescu a declarat magistraților că după arestarea lui Sandu Anghel, în 2011, pentru tentativă de omor, câteva dintre rudele sale i-au cerut să le ajute pentru scoaterea acestuia din închisoare. Întrucât nu a dorit să apară speculații pe această temă, el a trimis un mail la cabinetul procurorului general, Laura Codruța Kovesi, în care arăta că nu dorește să se interpreteze ca ar face trafic de influență în favoarea lui Sandu Anghel, însă nu a primit niciun răspuns, iar tot în perioada respectivă a avut o discuție pe această temă și cu șeful Poliției Județene Constanța, rămasă tot fără rezultat.

Ca să nu mai fie căutat atât de des de membri familiei Anghel, el le-a sugerat acestora să-l contacteze pe Marian Căpățână, un apropiat al său, care este din aceeași localitate cu ei. Ulterior, a susținut Mircea Băsescu, el a aflat că Marian Căpățână a împrumutat de la familia Anghel o sumă de bani pentru a cumpăra societatea Aversa.

În acel moment, Izaura Anghel, fiica lui Bercea Mondial, a întrerupt declarația lui Mircea Băsescu, precizând că tot ceea ce spune acesta este o minciună, judecătoarea atrăgându-i atenția să nu mai aibă asemenea intervenții.

Mircea Băsescu a mai spus că membri familiei Anghel, în special Fănica, Izaura și Florin Anghel, l-au vizitat în continuare, el sfătuindu-i să aibă încredere în justiție, considerând că dacă Sandu Anghel este nevinovat, așa cum susțineau rudele, ar fi trebuit să iasă repede din închisoare.

„Le-am spus să aibă încredere în justiție, le-am zis să nu încerce să dea bani cuiva că îi vor face mai mult rău lui Bercea și mi-au promis că așa vor face, că nu vor da bani nimănui”, a spus Mircea Băsescu.

Ulterior, după condamnarea în primă instanță a lui Sandu Anghel, Florin Anghel, fiul lui Bercea Mondial, l-a sunat pe Mircea Băsescu și i-a cerut suma de 250.000 de euro în caz contrar amenințându-l că va trimite la televiziuni înregistrări cu acesta.

„El îmi spusese că are înregistrări cu mine și mi-a zis că e un avocat al tatălui său care i-a promis un milion de euro, dacă îi dă înregistrările să le ducă la televiziuni. Când Florin mi-a spus acest lucru, i-am zis să dea înregistrările avocatului și să împărțim banii jumătate”, a povestit Mircea Băsescu.

El a continuat, spunând că, după ce a primit mai multe asemenea amenințări, a povestit totul avocatului firmei sale, iar acesta a făcut o plângere la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța.

„Au avut loc mai multe înregistrări atât la biroul meu, cât și acasă, dar în niciuna nu s-a confirmat activitatea de șantaj și cazul a fost închis”, a precizat Mircea Băsescu.

Pentru că amenințările au continuat și după condamnarea definitivă a lui Sandu Anghel, Mircea Băsescu a făcut o nouă plângere, de această dată la DNA Constanța, care a organizat flagrantul din 29 mai 2014.

Băsescu a mai afirmat că nu a luat bani de la familia Anghel și nici nu a intervenit la vreun magistrat pentru scoaterea din închisoare a lui Sandu Anghel.

„Nu am primit niciun leu. Nu am promis vreunuia dintre ei că vorbesc cu vreun procuror, judecător, polițist ca să fie eliberat Sandu Anghel. Prin Craiova și Slatina am trecut de două ori în drum spre Porțile de Fier, nu știu pe nimeni acolo, prin urmare nici judecători”, a mai spus Băsescu.

El a susținut că ținta acestui scandal nu a reprezentat-o el, ci fratele său, Traian Băsescu.

„Sunt o persoană cunoscută în Constanța, eram fratele președintelui și din ceea ce îmi spusese Florin interesul nu îl reprezentam eu, ci compromiterea fratelui meu, a președintelui României”, a declarat Mircea Băsescu.

Inițial, la sugestia avocatului său, Mircea Băsescu nu a dorit să răspundă la întrebările adresate de avocații inculpaților, apoi a acceptat în semn de respect față de instanță, potrivit spuselor sale. Totuși, la un moment dat, Mircea Băsescu a refuzat să mai răspundă întrebărilor care îi erau adresate de avocatul familiei Anghel, Pavel Abraham, care nu aveau legătură cu cauza de șantaj, obiectul acestui dosar.

Judecătoarea i-a atras atenția acestuia că avocații pot întreba orice și că nu va tolera un asemenea comportament, la următoarea abatere urmând să-l sancționeze. Astfel, Mircea Băsescu și-a cerut scuze, iar Pavel Abraham a menționat că nu înțelege de ce acesta s-a supărat atât timp cât i-a pus întrebări din dosar. În acel moment, Izaura Anghel i-a cerut lui Mircea Băsescu să răspundă la întrebări, fiind însă invitată de judecătoare să părăsească sala câteva minute pentru a se calma. De altfel, atât Izaura cât și Florin Anghel au intervenit de multe ori în timpul ședinței, fiind nevoie de intervenția judecătoarei.

Avocatul Pavel Abraham a mai cerut înlocuirea arestului preventiv cu controlul judiciar sau cu arestul la domiciliu pentru Marius Constantin, instanța rămânând în pronunțare.

De asemenea, avocatul Pavel Abraham le-a spus jurnaliștilor, la finalul ședinței de judecată, că a fost o audiere bună pentru clienții săi și că Mircea Băsescu s-a contrazis în anumite aspecte.

„Părerea mea este că a fost o audiere bună în ceea ce ne privește pe noi. Lămuririle pe care le-a dat pe baza întrebărilor pe care noi le-am pus cred că sunt edificatoare pentru magistratul judecător în sensul că multe din chestiunile care mai erau îndoielnice s-au clarificat prin poziția pe care a avut-o chiar și atunci când a ezitat să dea răspunsuri. Eu zic că și tăcerea e un răspuns. S-a contrazis în mai multe rânduri, eu am încercat să pun niște întrebări de corecție”, a afirmat Pavel Abraham.

El a spus că la următorul termen vor fi depuse înregistrări noi care să confirme că nu a fost vorba de un șantaj.

„Vom aduce noi dovezi, noi înregistrări care să confirme într-adevăr realitatea acesta fără niciun dubiu, că nu este vorba de șantaj, ci a fost vorba de o intervenție pe care domnul Mircea Băsescu a făcut-o. Vor fi înregistrări noi, așa am fost asigurat, nu le-am văzut”, a explicat avocatul Abraham.

La rândul său, avocatul lui Mircea Băsescu, Nelu Tașcă, a considerat că multe din întrebările adresate clientului său nu au avut legătură cu cauza.

„Nu mi s-a părut că s-a contrazis, mi s-a părut că întrebările care i-au fost adresate nu au avut legătură cu cauza. Tocmai la sfatul meu a refuzat să răspundă la unele întrebări care erau formulate pentru a ajuta într-o altă cauză”, a precizat Nelu Tașcă.

Următorul termen din acest dosar a fost stabilit pentru 21 aprilie, când vor fi audiați ca martori Marian Căpățână și Sandu Anghel.

Soția lui Bercea Mondial, doi fii ai acestuia, Florin și Grinică Ion Anghel, precum și fiica și ginerele lui Sandu Anghel, au fost trimiși în judecată de procurorii anticorupție din Constanța, la sfârșitul lunii iunie 2014, fiind acuzați de șantajarea lui Mircea Băsescu.

Potrivit rechizitoriului procurorilor constănțeni, în 1 noiembrie 2013, Florin Anghel i-ar fi cerut lui Mircea Băsescu, fratele președintelui Traian Băsescu, 280.000 de euro, în caz contrar amenințând cu dezvăluirea în presă a unor informații compromitățoare, de corupție, în care ar fi fost implicat acesta și familia sa.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICȚIE clară pentru românii cu casă la curte. Statul nu-ți dă voie să treci de...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York