Mircea Băsescu și Marian Căpățână rămân în arest

Mircea Băsescu și Marian Căpățână rămân în arest
Publicat: 27/10/2014, 14:53

Magistrații Tribunalului Constanța au luat în discuție, luni, legalitatea măsurii arestării preventive în cazul lui Mircea Băsescu și a lui Marian Căpățână, trimiși în judecată în dosarul privind mita primită de la familia lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial.

Totodată, avocații celor doi au solicitat revocarea măsurii arestării preventive și înlocuirea acesteia cu arestul la domiciliu.

Instanța a constatat legalitatea și temeinicia măsurii arestării preventive în cazul celor doi și a respins ca nefondată solicitările avocaților, astfel că Mircea Băsescu și Marian Căpățână vor fi cercetați în continuare în stare de arest preventiv.

Decizia Tribunalului Constanța nu este definitivă și poate fi contestată în termen de 48 ore de la comunicare, la Curtea de Apel Constanța.

Mircea Băsescu și Marian Căpățână au fost arestați preventiv în 20 iunie, după ce familia lui Bercea Mondial a făcut publice înregistrări făcute pe ascuns de fiul acestuia, ce ar proba traficul de influență de care este acuzat fratele șefului statului.

Cei doi au fost trimiși în judecată în 14 iulie, în stare de arest preventiv, în dosarul în care fratele președintelui este acuzat că, prin intermediul lui Căpățână, ar fi primit 250.000 de euro pentru a interveni la judecători să dispună o sentință favorabilă în procesul lui Bercea Mondial. Dosarul în care Mircea Băsescu a fost trimis în judecată pentru trafic de influență, iar Marian Adrian Căpățână pentru complicitate la această infracțiune a fost înregistrat la Secția Penală a Tribunalului Constanța.

Potrivit procurorilor, la începutul anului 2011, după ce față de Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, s-a luat măsura arestării preventive de către Tribunalul Olt, fiul acestuia, Florin Anghel, i-ar fi remis lui Mircea Băsescu suma de 250.000 de euro, prin intermediul lui Marian Căpățână, în schimbul promisiunii că fratele președintelui va interveni pe lângă magistrații învestiți cu soluționarea dosarului în care Bercea era judecat pentru tentativă de omor, respectiv că și-a înjunghiat un nepot, dar și pentru alte cereri incidente în acea cauză. Ulterior, pentru că Bercea Mondial nu a fost pus în libertate, Florin Anghel i-ar fi dat lui Marian Căpățână și suma de 350.000 de euro, în același scop.

Anchetatorii susțin că din suma totală de 600.000 de euro pe care Florin Anghel i-ar fi dat-o lui Marian Căpățână, Mircea Băsescu ar fi primit 250.000 de euro.

Marian Căpățână este acuzat că și-a însușit suma de 350.000 de euro din totalul de 600.000 de euro primiți de la Florin Anghel, pentru că ar fi mijlocit remiterea banilor.

În cauză a fost instituit sechestrul asigurător pe bunuri imobile aflate în proprietatea lui Mircea Băsescu și Marian Căpățână.

Pe de altă parte, în urma unei plângeri făcute de Mircea Băsescu, ginerele lui Bercea Mondial, Marius Constantin, a fost trimis în judecată pentru șantaj cu circumstanțe agravante, în stare de recidivă, în timp ce fiica interlopului, Izaura Anghel, și fratele ei minor, Grinică Ion Anghel, au fost deferiți justiției pentru șantaj cu circumstanțe agravante.

În același dosar a fost trimis în judecată și Florin Anghel, fiul cel mare al lui Bercea Mondial, pentru trei infracțiuni concurente de șantaj, dintre care una în stare de recidivă, în timp ce mama acestuia, Fănica Anghel, a fost deferită justiției pentru șantaj.

Tot Tribunalul Constanța judecă și acest dosar în care fratele președintelui apare ca parte vătămată și în care inculpați sunt cei cinci membri ai familiei lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial – soția acestuia, Fănica Anghel, cei doi fii și fiica, Florin, Grinică Ion și Izaura Anghel și concubinul acesteia din urmă, Marius Constantin, acuzați de șantajarea lui Mircea Băsescu.