Mircea Dinescu: Și acum lumea e deprimată; se uită la produse ca la broasca cu păr

Mircea Dinescu: Și acum lumea e deprimată; se uită la produse ca la broasca cu păr
Publicat: 22/12/2013, 19:26
Actualizat: 20/05/2015, 22:38

Mircea Dinescu a declarat pentru MEDIAFAX, duminică, la 24 de ani de la Revoluție, că și acum, din păcate, lumea este deprimată și nu consumă entuziasm, iar puterea de cumpărare a scăzut, oamenii uitându-se la produse precum „la broasca cu păr și la elefantul cu două trompe de la Antipa”.

Poetul, editoristul și analistul politic Mircea Dinescu a afirmat că „Marx nu și-a închipuit că după comunism o să urmeze din nou capitalism, un capitalism făcut de securiști și de foști activiști de partid”.

„Sigur că după 25 de ani, tinerii de atunci au mai adăugat încă 25 de ani, sunt toți maturi, probabil că marea majoritate și-au consumat entuziasmul destul de repede în primele zile sau în prima lună de atunci pentru că ce s-a întâmplat după aceea evident că nu avea cum să mulțumească pe nimeni”, a afirmat acesta pentru MEDIAFAX.

Totodată, Mircea Dinescu a subliniat că sistemul comunist românesc a fost greșit și nu a avut legătură cu ceea ce înseamnă comunism, precizând că nici „capitalismul românesc nu seamănă cu cel din lumea occidentală, ci mai degrabă cu cel din America Latină (…) cu un strat foarte subțire de oameni foarte bogați și cu un gol uriaș care a aruncat în aer clasa de mijloc care ar fi trebuit să existe până acum și care nu există. Există oameni foarte bogați și oameni foarte săraci”, a adăugat analistul politic.

De asemenea, în contextul protestelor care se desfășoară în Capitală de aproape patru luni, Mircea Dinescu a afirmat că ieșirea tinerilor în stradă este „singurul lucru nemaipomenit care s-a întâmplat în ultimii 23 de ani”. „Eu, personal, am suferit întotdeauna că tinerii sunt apolitici, că nu vin la vot, că nu-i interesează, trăiesc în lumea lor cu muzica, cu internetul și că nu au treabă cu realitatea politică românească”, a mai spus scriitorul.

Din punctul său de vedere, societatea civilă „care a murit pe vremea lui Emil Constantinescu, după ce a renăscut și a murit destul de repede”, a căpătat din nou viață „într-o formă foarte interesantă”. Editorialistul a afirmat că, în acest moment, există două extreme care se află pe aceeași baricadă.

„Vedem tineri ieșiți în stradă pe biciclete și protestând împotriva întregii clasei politice și pe de altă parte, mai vedem un lucru interesant, vedem la țară, oameni în vârstă și tineri țărani care s-au revoltat pentru că le sunt poluate zonele, li se otrăvesc fântânile și s-au creat doi poli foarte interesanți în România. Nu mai există acea chestie de pe vremea comunismului, secera și ciocanul, adică clasa muncitoare și țărănimea muncitoare, ci există intelectualitatea – care reacționează la otrăvirea României – și țăranii”, a declarat poetul.

Întrebat dacă cei doi poli vor putea produce o schimbare, Mircea Dinescu a precizat că „aparent nu se schimbă nimic pentru că clasa politică se ține cu dinții de scaune”. Dinescu a subliniat că există o dezamăgire atât de mare în rândul populației și că „nu mai există iubirea și fanatismul ideologic care erau acum 10-15 ani când se certau soți cu soții pentru că unii țineau cu țărăniștii, alții cu Ion Iliescu”.

„Au fost oameni care au divorțat. S-a terminat cu marea iubire. Nu mai există lideri politici care să creeze în jurul lor, să funcționeze ca un magnet așa, cum au fost Ion Iliescu, chiar și Emil Constantinescu, și Băsescu (Traian, n.r.). La ora aceasta este o zonă gri și nu se mai consumă entuziasm în populație”, a mai declarat acesta.

Editorialistul a afirmat că, dacă în ’89 se trăia într-o zonă gri și a unei dezamăgiri profunde de lumea aceea”, din păcate, și „acum lumea este deprimată”.

„Dacă te uiți în trenuri sau în metrouri, nu mai există spiritul acela latin care exista pe vremuri că noi suntem ca și italienii, vorbăreți, comunicativi, oamenii nu mai comunică între ei. E un lucru destul de trist după părerea mea și asta vine și de la nivelul de trai foarte scăzut al oamenilor și de la lipsa de speranță”, a mai precizat acesta.

Pe de altă parte, Mircea Dinescu a subliniat că puterea de cumpărare a societății a scăzut, iar politicienii nu au simțul realității, afirmând că oamenii merg la cumpărături și „se uită la produse precum se uită la Antipa la broasca cu păr și la elefantul cu două trompe”.

„Eu bântui prin țară. (…) Faptul că acum câteva zile am fost în piață la Calafat și erau mai mulți vânzători de fructe, de legume decât cumpărători, acesta este un semn că la noi nu funcționează societatea de consum. (…) Am lansat eu o formulă, la noi e societate de abținere. La noi vin mulți oameni, pensionarii și clasa de mijloc, și se uită oamenii la produse cum se uită oamenii la Antipa la broasca cu păr și la elefantul cu două trompe. (…) Puterea de cumpărare a omului a scăzut și politicienii nu au simțul realității”, a mai spus acesta.

Mircea Dinescu a încheiat într-o notă amuzantă, afirmând că, dacă înainte de ’89 cutia de scrisori reprezenta un lucru frumos, în momentul de față, aceasta ar trebui să poarte numele de „câine rău”.

„Ce a devenit cutia cu scrisori – care era un lucru frumos înainte de ’89 – eu tot așteptam să fiu invitat în străinătate, la un festival sau să îmi scrie un prieten, era un prilej de bucurie, puteai găsi o scrisoare, în afară de telegrame dacă se întâmpla vreo nenorocire. Acum, pe cutia de scrisori ar trebui să scrie «câine rău» pentru că desfaci capacul și vezi somație că nu ți-ai plătit curentul, că ți-au tăiat gazele, că nu ți-ai plătit impozitele, se varsă peste tine o grămadă de scrisori sinistre. Eu nu mai suport cutia de scrisori”, a încheiat Mircea Dinescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Meteorologii anunță că va fi vreme frumoasă în ultima lună de primăvară