Mircea Dușa: Lucrările la Deveselu încep de luni, baza va fi operațională din 2015

Mircea Dușa: Lucrările la Deveselu încep de luni, baza va fi operațională din 2015
Publicat: 24/10/2013, 11:54
Actualizat: 28/03/2019, 14:51

Ministrul Apărării, Mircea Dușa, a declarat, joi, la Sibiu, că lucrările la baza de la Deveselu (Olt) vor începe de luni, statul român având misiunea de a realiza lucrări de amenajare, iar partenerii americani de dotare a bazei, care trebuie să fie operațională din 2015.

„Vă anunț în premieră că, luni, la Deveselu, împreună cu partea americană, cu partenerii din Statele Unite, de la Pentagon, de la Ministerul Apărării, vom inaugura la Deveselu lucrările la acea locație, la ceea ce dumneavoastră cunoașteți ca scut anti-rachetă, dar, de fapt, este vorba despre interceptări de rachete balistice, lucrare care trebuie să se realizeze în perioada următoare. Acest scut anti-rachetă trebuie să fie funcțional în 2015. Este prima facilitate de acest gen care se realizează în estul Europei, având în vedere că România este stat de graniță al NATO și al Uniunii Europene.

Chiar domnul Hagel (Chuck Hagel, secretarul american al Apărării – n.r. ) aprecia că, deși nu s-a ajuns la o înțelegere cu partenerul rus, vor începe lucrările”, a declarat Mircea Dușa, într-o conferință de presă la Sibiu.

Potrivit acestuia, o parte dintre lucrări trebuie realizate de statul român, iar o altă parte, respectiv cele care țin de dotarea bazei, revin în sarcina partenerului american.

„În acest parteneriat o parte de lucrări se realizează de către partea română, prin MApN, iar cele privind interceptările, de către partea americană. Noi am început încă din vară lucrările de amenajare la Deveselu și le-am și finalizat, mai sunt câteva lucrări cu termen anul viitor. Toate operațiunile de pregătire și operaționalizare a bazei se fac și sunt în grafic”, a mai precizat Mircea Dușa.

Potrivit acestuia, statul român a alocat 8 milioane de lei în 2013 pentru amenajarea bazei de la Deveselu, urmând a aloca bani și în 2014 și 2015 pentru această facilitate militară, chiar dacă suma pentru următorii doi ani nu a fost încă stabilită.
Potrivit ministrului Apărării, în 2014 statul român trebuie să realizeze sistemul de supraveghere a bazei, iluminatul și construirea pavilioanelor în care vor fi cazați militarii români.

„Prin Ministerul Dezvoltării sunt bani alocați administrației din Deveselu pentru amenajarea drumului de acces din drumul național către această locație, realizarea stației de epurare, a canalizării și a aducțiunii de apă. Sigur că de aceste facilități va beneficia și comunitatea de la Deveselu, dar vor deservi și facilitatea militară de la Deveselu. Acum elaborăm bugetul și vom vedea (câți bani se vor aloca în 2014 – n.r), dar vom asigura banii astfel încât facilitatea de la Deveselu să fie operațională și lucrările pe care le mai are partea română de realizat să se realizeze conform graficului”, a mai spus Mircea Dușa.

Compania americană KBR a anunțat, în luna iulie, că a obținut un contract în valoare de 134 milioane dolari de la Corpul de Ingineri al Armatei americane în Europa pentru a construi instalațiile primului sistem de apărare antirachetă în Europa, la Deveselu.

Potrivit acestui contract, KBR va muta structura unei clădiri de patru etaje, în care va fi instalat un radar, de pe Coasta de Est a Statelor Unite în România. De asemenea, firma anunță că va construi în România diverse instalații și infrastructura necesară susținerii sistemului AEGIS, inclusiv drumuri, clădiri pentru asistență, comunicații, securitate și utilități.

Lucrările includ construirea instalației de lansarea rachetelor, clădirea pentru radarul Aegis, rezerve de carburant pentru generatoare, clădiri de comandament, stocare și transmisiuni, construirea zonei de locuit și crearea de sisteme de securitate fizică (intrări, perimetre).

România a acceptat instalarea pe teritoriul său a acestei baze, în cadrul scutului american antirachetă în Europa, în septembrie 2011. Baza ocupă un teren de aproximativ 175 de hectare și în ea vor fi staționați aproximativ 200 de militari și tehnicieni americani.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cât de sănătos este, de fapt, pateul vegetal! Ce aditivi conține și cât de periculos...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Scandal uriaș în showbizul românesc. Protagoniști, Smiley, Damian Drăghici și Dinu Maxer
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
O turistă a murit în timp ce își făcea un selfie lângă lacul din craterul...