Mircea Geoană: „România este la adăpost. Să avem încredere în drumul occidental”

Mircea Geoană: România este la adăpost. Să avem încredere în drumul occidental
Mircea Geoană / FOTO: facebook.com/mircea.geoana
Publicat: 23/02/2022, 22:55

Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, a vorbit despre evoluția situației în contextul conflictului dintre Rusia şi Ucraina. Acesta a explicat și în ce stadiu se află România în ceea ce privește securitatea națională.

Întrebat dacă din punctul de vedere al NATO, Rusia a invadat Ucraina, Mircea Geoană a afirmat:

„Da, ceea ce Federația Rusă a început să facă în urmă cu două zile deja reprezintă de facto ocuparea teritoriului suveran a unui stat independent din Europa, ceea ce încalcă în mod flagrant regulile internaționale.

Ați observat modul unanim în care acest lucru a fost sancţionat de către întreg occidentul democratic”.

Speranța unei soluții diplomatice

Despre mișcările de trupe rusești în Ucraina, Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană a spus:

„Federația Rusă continuă să mobilizeze trupe în interiorul, la Crimeea, şi la granița cu Ucraina. Observăm mobilizare la nivele maxime.

Observăm trupe rusești care se duc în zone de asamblare a formațiunilor de luptă pe toate cele trei laturi ale Ucrainei, atât în Belarus cât şi în zona Donbas şi în zona Crimeei.

Semnalele nu sunt încurajatoare. Sperăm evident la o soluţie diplomatică, astăzi mai dificil de găsit, dar merită încercat în continuare, merită încercat până în ultima clipă.

Putem spune acum că forţele Federaţiei Ruse sunt la apogeu, la maximum de mobilizare, numericește, ca tip de pregătire, dar şi la capacitatea de a executa într-un termen foarte scurt un eventual ordin de la Kremlin pentru a-şi continua acțiunile militare împotriva Ucrainei. Ne luăm măsurile de prudență şi vigilență necesare”.

„Așteptăm ca Federația Rusă să înțeleagă că dezescaladarea şi soluția diplomatică sunt calea de urmat”

Geoană a punctat că niciun centimetru pătrat de teritoriu aliat nu este sub amenințare pentru că suntem aici să ne apărăm teritoriul şi cetățenii.

„Toată lumea să fie convinsă şi să aibă încredere în NATO. Ne facem datoria! Niciun centimetru pătrat de teritoriu aliat nu este sub amenințare pentru că suntem aici să ne apărăm teritoriul şi cetățenii.

În cazul în care va exista vreo tentație de a atenta la suveranitatea țărilor NATO vom acționa articolul 5 care, în sine, reprezintă o descurajare pentru cineva care s-ar gândi la asemenea scenarii.

Noi așteptăm ca Federația Rusă să înțeleagă că dezescaladarea şi soluția diplomatică sunt calea de urmat. În condițiile în care Federația Rusă nu va merge pe calea diplomatică sancțiunile vor fi şi mai aspre”, a mai spus Mircea Geoană.

„România este la adăpost”

Secretarul General Adjunct al NATO a subliniat că în acest moment România nu are probleme de securitate.

„Nu! România este la adăpost. Este o ţară influentă a NATO. Observați cum alianța a răspuns în timp real la solicitările României cu privire la prezentă militară suplimentară. Pot spun cu toată autoritatea că România este protejată din punctul de vedere al securității naţionale”, a mai spus Mircea Geoană în emisiunea În faţa naţiunii de la Antena 3.