Mita primită de șeful DNA Slobozia: două mașini de piatră și zece pomi thuya

Mita primită de șeful DNA Slobozia: două mașini de piatră și zece pomi thuya
Publicat: 14/06/2013, 17:08
Actualizat: 05/09/2019, 11:44

Șeful DNA Slobozia, Dumitru Cristudor, ar fi primit mită două mașini de piatră și zece pomi thuya pentru a ajuta trei persoane să distrugă acte și obiecte care puteau fi folosite ca probe într-un dosar din Germania de evaziune fiscală, arată procurorii DNA în solicitarea de arestare a magistratului.

Potrivit procurorilor anticorupție, șeful Direcției Naționale Anticorupție Slobozia, Dumitru Cristudor, l-a anunțat, la începutul lunii martie, pe omul de afaceri Daniel Vasile Taifas despre o anchetă a autorităților germane care viza trei societăți comerciale pe care Taifas le-a controlat în trecut prin intermediul a trei persoane. Procurorul Cristudor i-ar fi spus omului de afaceri și despre intenția autorităților germane „de a efectua percheziții domiciliare la mai multe adrese din municipiul Slobozia”.

„În schimbul efectuării unor acte contrare îndatoririlor de serviciu, și anume neadoptarea unor măsuri de protecție minimale care să asigure conspirativitatea activităților de percheziție ce urmau a fi efectuate de autoritățile judiciare germane în municipiul Slobozia în perioada 03 iunie – 5 iunie 2013, procurorul Cristudor Dumitru a primit la data de 23 mai 2013, de la învinuitul Taifas Daniel Vasile, cu ajutorul numitei Andronache Monica, două mașini de piatră pentru amenajarea grădinii în valoare de aproximativ 2.000 lei, iar la data de 01 iunie 2013, zece pomi thuya în valoare de aproximativ 3.354 lei, bunuri utilizate pentru amenajarea imobilului situat pe (…), aparținând S.C. (…)S.R.L., societate la care asociat este numitul(…), fiul lui Cristudor Dumitru”, arată procurorii în referatul în care au cerut instanței supreme arestarea preventivă a șefului DNA Slobozia.

Anchetatorii susțin că primirea celor două mașini de piatră concasată și a pomilor thuya rezultă atât din conținutul convorbirilor telefonice purtate de acesta cu Daniel Vasile Taifas și cu Monica Andronache, precum și din mai multe facturi care atestă achitarea bunurilor de către omul de afaceri.

De asemenea, potrivit procurorilor, în urma perchezițiilor făcute la un imobil din Slobozia aparținând unei societăți la care asociat este Alexandru Cristudor, fiul șefului DNA Slobozia, „au fost identificați 10 pomi ornamentali – thuya – plantați în curtea imobilului”, precum și „o suprafață de aproximativ 2.000 metri pătrați acoperită cu piatră concasată”.

Procurorii mai arată, în documentul citat, că pe 29 mai, Dumitru Cristudor l-a sunat pe Daniel Taifas și i-a solicitat un set de informații cu privire la martorii C.V., M.G. și B.T., persoane vizate de percheziție anunțată de autoritățile germane.

„Cristudor Dumitru: (…) unde lucrează

Taifas Daniel Vasile: Acum ? E angajat pe MEG, la Sibiu e angajat. Pe MEG Sibiu.

Cristudor Dumitru: Nu, dar el acuma unde este ?

Taifas Daniel Vasile: E în oraș.

Cristudor Dumitru: Cealaltă (…) e la bancă, nu

Taifas Daniel Vasile: Da, da (…).

Cristudor Dumitru: Dar, ăsta ce face acolo la – cum îl cheamă ? Brâncoveni ? Nu știi ?

Taifas Daniel Vasile: Gabi?

Cristudor Dumitru: Nu, B(…) sau cum îl cheamă.

Taifas Daniel Vasile: Nu știu. Habar n-am. Nu știu ce-i pe Brâncoveni, nu știu.

Cristudor Dumitru: Dar soția lui (…)?

Taifas Daniel Vasile: Acasă.

Cristudor Dumitru: Bine șefu`!”, potrivit stenogramelor interceptărilor telefonice, prezentate de procurori în documentul citat.

„Apreciem că scopul evident al discuției a fost încă o dată, dacă mai era nevoie, atenționarea învinuitului Taifas Daniel Vasile cu privire la activitățile procedurale ce urmau a se desfășura în perioada 03 iunie – 05 iunie 2013 pe raza orașului Slobozia. Altfel, ce rost ar fi avut solicitarea de date cu privire la persoanele căutate de autoritățile judiciare germane chiar de la învinuitul Taifas Daniel Vasile, organizatorul întregii activități infracționale”, au mai notat procurorii în referatul trimis instanței.

Instanța supremă a decis, vineri, arestarea preventivă pentru 29 de zile a șefului DNA Slobozia, Dumitru Cristudor, suspendat din funcție, în dosarul în care acuzat de luare de mită și favorizarea infractorului. Decizia poate fi contestată de Dumitru Cristudor la Completul de cinci judecători al instanței supreme.

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviințat joi reținerea și arestarea preventivă a șefului DNA Slobozia, iar vineri a dispus suspendarea lui din funcție.

În urma audierilor de joi, de la sediul central al DNA, procurorii au dispus reținerea lui Cristudor și interdicție de a părăsi țara timp de 30 de zile în cazul Monicăi Andronache, acuzată de complicitate la luare și dare de mită și favorizarea infractorului.

În același dosar este cercetat și omul de afaceri Daniel Vasile Taifas, pentru dare de mită și favorizarea infractorului.

Potrivit procurorilor, din 11 februarie până în prezent, Dumitru Cristudor, Daniel Vasile Taifas și Monica Andronache au sprijinit trei persoane cercetate pentru evaziune fiscală, într-un dosar aflat pe rolul autorităților judiciare germane, astfel încât acestea să poată distruge și ascunde documente și obiecte compromițătoare ce ar fi putut constitui mijloace de probă, „zădărnicind astfel urmărirea penală și, implicit, lipsind de finalitate activitățile de percheziție dispuse de autoritățile judiciare germane pe teritoriul României”.

„Sprijinul de care au beneficiat cele trei persoane cercetate de autoritățile germane pentru evaziune fiscală a constat în înștiințarea cu privire la data efectuării perchezițiilor domiciliare, procurarea unor sume de bani pentru a părăsi teritoriul țării, suportarea costurilor asistenței juridice”, au precizat procurorii în rezoluția de începere a urmăririi penale.

Procurorii îl mai acuză pe Cristudor că nu a luat „măsuri de protecție minimale” pentru a asigura conspirativitatea percheziției ce urma să fie făcută de autoritățile judiciare germane în municipiul Slobozia, în perioada 3 – 5 iunie. Magistratul Cristudor a primit în schimb, la 23 mai și 1 iunie, de la Daniel Vasile Taifas, cu ajutorul lui Andronache, materiale de construcție și amenajarea spațiului, în valoare totală de 5.354 de lei, bunuri folosite pentru amenajarea unui imobil aparținând unei societăți comerciale la care asociat este fiul magistratului.

Potrivit unor articole apărute în presa centrală în 2008, fiul lui Cristudor lucra la una dintre firmele lui Daniel Taifas din Germania, iar două autoturisme BMW trimise în România de Taifas au ajuns, printr-un intermediar din Prahova, la firmele familiei procurorului șef al DNA Slobozia.

Tot conform relatărilor din presă, în 2006, Daniel Vasile Taifas a fost cercetat de Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Ialomița pentru evaziune fiscală, fals și uz de fals, iar după ce dosarul a fost declinat la DNA, Cristudor ar fi dispus neînceperea urmăririi penale.

Catalina Cocolos, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ștafeta torței olimpice de la Paris 2024 va include 30 de situri din patrimoniul UNESCO