Mitingul Diasporei din Piața Victoriei, final cu gaze lacrimogene și tunuri de apă

452 de persoane, dintre care 35 de jandarmi, au avut nevoie de îngrijiri medicale în urma mitingului de vineri, informează ISU București-Ilfov. 40de oameni (11 jandarmi) au fost transportați la spital.

De asemenea, 19 răniți în urma protestului au fost transportați la Spitalul Universitar de Urgență București, cu diverse traumatisme, trei dintre ei având arsuri de până la 15% din suprafața corpului.

„Un număr de patru persoane au necesitat internare în spital și îngrijiri medicale avansate, trei persoane au prezentat arsuri pe aproximativ 10 – 15% din suprafața corpului și sunt internați în Secția de Chirurgie Plastică a Spitalului. O persoană a fost supusă unei intervenții chirurgicale de urgență la Secția de Chirurgie Generală extragându-i-se un corp străin de la nivelul coapsei drepte și se află internat”, se arată într-un comunicat de presă al reprezentanților Spitalului Universitar de Urgență București.

Unitatea spitalicească mai precizează că între cei 19 pacienți nu se află niciun jandarm și niciun copil.

Iată un timelapse cu Piața Victoriei, de la ora 16:00, până după miezul nopții. Observați miscările trupelor de jandarmi în timpul intervenției.

1:30Până la această oră, Vlad Ursulean de la Casa Jurnalistului a transmis în direct incidentele din zona Pieței Victoriei și era să ia bătaie, atât de la manifestanții violenți, cât și de la jandarmi. Până la urmă, noroc cu o fată cu tupeu !

Imagini de la confruntările dintre protestatari și jandarmi.

0:00 Grupuri violente de protestatari se înfruntă cu jandarmii în zona Pieței Victoriei. Tinerii au incendiat containere de gunoi, iar jandarmii intervin cu tunuri cu apă.

Fiica senatorului USR Vlad Alexandrescu a fost luată cu targa de paramedici din Piața Victoriei, unde își pierduse cunoștința din cauza gazelor lacrimogene aruncate de jandarmi. Iată ce povestește politicianul:

23:30Președintele Klaus Iohannis a transmis, vineri seară, că ministrul de Interne trebuie să dea urgent explicații pentru modul în care a gestionat evenimentele din Piața Victoriei, condamnând maniera brutală în care a intervenit Jandarmeria.

„Într-o democrație autentică este dreptul fiecărui om să protesteze, dar violența nu este acceptabilă, indiferent de opțiunile politice. Condamn ferm intervenția brutală a Jandarmeriei, puternic disproporționată în raport cu manifestările majorității oamenilor din Piața Victoriei. Încercarea de a înfrânge voința oamenilor printr-o reacție violentă a forțelor de ordine este o soluție condamnabilă. Ministrul de Interne trebuie să dea urgent explicații pentru modul în care a gestionat evenimentele din această seară!”, a scris Klaus Iohannis, pe Facebook.

23:15Sprijiniți de tunuri cu apă si gaze lacrimogene, jandarmiiau evacuattoți manifestanții din Piața Victoriei

23:00 Lupte de stradă în Piața Victoriei, între jandarmi și o parte violentă a manifestanților. Gaze lacrimogene și petarde peste tot. Jandarmii au adus tunurile cu apă.

22:15 În intervalul orar 21:00 – 22:00, ISU București a acordat îngrijiri medicale pentru alte 49 de persoane. Numărul total al intervențiilor medical depășește 200.

21:15 În intervalul 20:00 – 21:00, alte 61 de persoane au avut nevoie de asistență medicală. Numărul total al oamenilor răniți se ridică la 172.

21:10 Stația de metrou Piața Victoriei a fost redeschisă.

„Metrorex informează că, la nivelul Direcției Generale de Management Operațional din cadrul Ministerului Afacerilor Interne pentru asigurarea ordinii publice, din care fac parte toate instituțiile cu atribuții în asigurarea ordinii publice, s-a decis ca, astăzi, 10 august a.c., începând cu ora 21.10, stația Piața Victoriei să fie deschisă. Astfel, trenurile de metrou, vor opri în stația Piata Victoriei. Având în vedere fluxul mare de călători, tranzitarea în conditii de siguranta a stației va fi supravegheată de catre Politia Metrou și Jandarmerie„, au precizat reprezentanții Metrorex, printr-un comunicat de presă.

21:00 Atmosfera în Piața Victoriei degenerează. Jandarmii folosesc gaze lacrimogene pentru a împrăștia grupările violente formate printre manifestanți.

20:30 Jandarmeria atenționează că în piață au ajuns grupări violente din galeriile echipelor de fotbal bucureștene și îi roagă pe ceilalți manifestanți să se delimiteze de ele.

Mitingul Diasporei 10 august 2018

„În Piața Victoriei și-au făcut apariția persoane cunoscute ca făcând parte din grupuri violente și galerii ale unor echipe de fotbal. Rugăm protestatarii de bună credință să se delimiteze de aceste grupuri și să nu sprijine în niciun fel acțiunile lor violente! De asemenea, îi rugăm pe oamenii care protestează pașnic să nu intre în conflict cu aceste persoane! Repetăm apelul nostru la calm și recomandăm femeilor și persoanelor însoțite de copii să se retragă din zona în care au loc violențe!”, precizează Jandarmeria Română, printr-o postare pe Facebook.

20:00Metrorex a decis să închidă stația de metrou Piața Victoriei, ceea ce presupune interzicerea accesului călătorilor în subteran și trecerea trenurilor prin această stație fără oprire. Stația se va redeschide la solicitarea autorităților.

„Metrorex informează că, la nivelul Direcției Generale de Management Operațional din cadrul Ministerului Afacerilor Interne pentru asigurarea ordinii publice, din care fac parte toate instituțiile cu atributii în asigurarea ordinii publice, s-a decis ca, astăzi, 10 august a.c., începând cu ora 20.00, stația Piața Victoriei să fie închisă. Închiderea stației presupune interzicerea accesului călătorilor în subteran și trecerea trenurilor prin această stație fără oprire. Stația se va redeschide la solicitarea instituțiilor abilitate. Măsura a fost luată pentru asigurarea siguranței călătorilor, în contextul în care un flux mare de persoane tranzitează zona Piața Victoriei”, se precizează într-un comunicat de presă.

Mitingul Diasporei 10 august 2018

20:00 Jandarmii au reușit să formeze un perimetru de protecție în jurul clădirii Guvernului.

19:45Noi incidente au avut loc la mitingul din Piața Victoriei, între protestatari și jandarmi, forțele de ordine fiind nevoite să recurgă la gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a îndepărta persoanele violente.

Jandarmi pregătiți de intervenție la Mitingul Diasporei 10 august 2018

Iată o imagine sugestivă surprinsă de Octav Drăgan:

19:30 Jandarmeria Română face apel la participanții pașnici la miting să se retragă din primele rânduri. „Cei care comit violențe aruncă din spatele lor cu obiecte contondente, sticle și bucați din asfalt,” se arată într-un mesaj postat pe Facebook de Jandarmeria Română. „Agresorii îi folosesc astfel ca scut de protecție pentru a putea să continue violențele. Vă rugăm să înțelegeți apelul nostru pentru a nu risca să fiți răniți. De asemenea, facem apel la femei și copii să încerce să se retragă în zone ferite de violențe sau să părăsească aria în care se desfășoară protestul.”

19:00Alte 40 de persoane au avut nevoie de asistență medicală din partea echipajelor SMURD, în urma violențelor din Piața Victoriei, potrivit ISU București-Ilfov. Un alt jandarm a fost lovit în zona feței.

În total, până la ora 19.00, 76 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, dintre care trei jandarmi.

În piață a fost citit un apel, inspirat și de Proclamația de la Timișoara.

Imaginația și inventivitatea românilor nu au limite. Iată cum se protestează în secolul XXI:

17:30 Unul dintre protestatarii ridicați de jandarmi din Piața Victoriei avea asupra sa un dispozitiv cu electroșocuri, precizează reprezentanții Jandarmeriei Capitalei. 34 de manifestanți și doi jandarmi au avut nevoie de îngrijiri medicale după incidentele de la manifestația din fața Guvernului, au anunțat oficialii ISU București-Ilfov.

Jandarmeria Română a pus la dispoziția presei imagini în care se văd protestatari care aruncă cu pietre spre jandarmii din cordonul care înconjoară sediul Guvernului.

17:00Reprezentanții Jandarmeriei București precizează că forțele de ordine au folosit spray-urile cu piper din dotare în momentul în care protestatarii din Piața Victoriei au început să arunce în agenți cu obiecte contondente. Aceștia mai spun că nu s-a dat un ordin pentru spray-uri.

Fața în față cu jandarmii

„Cei din Piață au forțat gardurile de protecție instalate și cordonul de jandarmi, s-au deplasat către sediul Guvernului, colegii mei au realizat un nou dispozitiv pe trotuarul din fața Guvernuluu României. Circulația a fost blocată. Colegii mei asupra cărora s-a aruncat cu bețe de straguri, cu pietre, cu obiecte contondente au folosit spray-urile individuale pe care le au asupra lor. Nu s-a dat ordin de intervenție cu gaze lacrimogene, fiecare a folost sprayul individual, în funcție de situația în care a fost pus. Când s-au forțat gardurile și pentru a ieși din situația de pericol, au folosit sprayurile cu piper”, a declarat Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei București.

Manifestant afectat de spray--urile cu piper

În urma incidentelor, un jandarm are o fractură la deget, acesta fiind transportat la spital.

Protestul continua

16:30Șapte protestatari au avut nevoie de intervenția medicilor, după ce li s-a făcut rău. Jandarmii au fost nevoiți să folosească gaze lacrimogene, după ce protestatarii au aruncat cu obiecte în forțele de ordine.

Manifestant scos cu targa din mulțime

Mai mulți protestatari au fost scoși cu targa din mulțime, după ce li s-a făcut rău, martorii declarând că gazele lacrimogene folosite de către jandarmi ar fi cauza. Și cameramanului unei televiziuni i s-a făcut rău.

Manifestant scos cu targa din mulțime

Curculația autovehiculelor este blocată în Piața Victoriei. Traficul a fost deviat pe Șoseaua Kiseleff, de la intersecția cu Ion Mincu. Alte restricții sunt pe bulevardul Aviatorilor, Bulevardul Lascăr Catargiu de la Piața Romană, breteaua Iancu de Hunedoara către Piața Victoriei, strada Paris și breteaua de acces către Piață de la intersecția cu bulevardul Ion Mihalache, anunță Brigada Rutieră.

Manifestant scos cu targa din mulțime

16:20 O parte dintre manifestanții din Piața Victoriei a încercat să forțeze intrarea în curtea guvernului.

Coloanele de jandarmi aduse de pe străzile adiacente au reușit să-i oprească. Circulația în Piața Victoriei este blocată.

Pentru a opri accesul manifestanților în curtea Palatului Victoria, jandarmii au folosit gaze lacrimogene. Au fost aduse mai multe garduri metalice mobile, pentru a limita apropierea oamenilor de sediul guvernului.

16:00Tot mai mulți oameni se îndreaptă spre Piața Victoriei. Bulevardul Kiseleff este blocat de coloanele de manifestanți.

Mitingul Diasporei 10 august 2018

15:00Câteva sute de români se află deja în Piața Victoriei. De la o tribună improvizată, pe rând, oamenii își spun păsurile. Discursurile sunt aplaudate de cei prezenți, care au adus bannere, drapele și pancarte.

Cei mai mulți dintre românii veniți în Piața Victoriei flutură și drapele ale țărilor în care locuiesc în prezent sau poartă tricouri în culorile acestora. Alții sunt îmbrăcați în tricouri negre, pe care scrie „Fără penali”, „Nu cedăm” sau „Muie PSD”

Un bărbat care tulbura ordinea publică a fost ridicat din Piața Victoriei, anunță reprezentanții Jandarmeriei Capitalei.

Bărbatul, în vârstă de aproximativ 40 de ani, a fost condus la o secție de Poliție, pentru a fi identificat și a fi luate măsurile legale. De asemenea, o persoană care avea asupra sa mai multe sprayuri cu vopsea, cu care intenționa să participe la protest, a fost atenționată de jandarmi că nu poate participa cu acele obiecte. Deși, inițial, s-a conformat, ulterior, bărbatul a revenit, iar jandarmii l-au condus la secție pentru a fi legitimat și sancționat.

Tudor Chirilă și formația Vama profită de Mitingul Diasporei și dedică protestului de astăzi o piesă nouă: „În țara-n care m-am născut„, o reinterpretare a unei vechi melodii a lui Jean Moscopol.

Poliția Capitalei a cerut Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) efectuarea unui control pirotehnic preventiv al mașinilor parcate în zona Piața Victoriei. Polițiștii precizează că scopul este preventiv, pentru asigurarea protecției cetățenilor ce se vor afla în această zonă.

Reprezentanții Jandarmeriei au precizat că forțele de ordine nu vor tolera violența.

„Jandarmeria Română nu se confruntă cu cetățenii, noi asigurăm ordinea, siguranța manifestanților și a celorlalți . Recomandăm tuturor să se delimiteze de astfel de atutudini. Jandarmeria este o instituția apolitică, nu suntem trupe pretoriene”, a anunțat, joi, lt.col.Marius Militaru.”Jandarmeria nu va face estimare a numărului de participanți, nu avem obligația legală. Sunt afirmații, îndemnuri la violență, ură și intoleranță, amenințări cu moartea la adresa jandarmilor. Autoritățile nu tolerează astfel de atitudini, nu acceptăm insubordonarea civică și violența. Toți cei care vor lansa mesaje de instigare vor răspunde.”

Numărul jandarmilor care vor fi prezenți, vineri, pentru a asigura ordinea la mitingul din Piața Victoriei va fi dimensionat gradual în funcție de numărul protestatarilor.

„Dacă va fi nevoie de suplimentare, o vom face. Recomandările noastre către oameni sunt să adopte un comportament civilizat, să respecte indicațiile jandarmilor, să evite conflictele și să anunțe comportamentele antisociale. Solicităm să nu vină cu bagaje voluminoase, iar cei cu copii să stea la depărtare de cei cu comportament antisocial. Există mereu un grup restrâns care provoacă. Să se delimiteze de grupurile acestea. Cu toții vrem să ajungem sănătoși acasă„, a declarat Georgian Enache, purtător de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei.

Control pirotehnic Poliția română

Primăria Capitalei a anunțat că protestul din 10 august nu are organizatori, deoarece persoanele chemate la discuții privind organizarea manifestării au refuzat să semneze protocolul aferent și „să-și asume răspunderea”, instituția subliniind că o simplă notificare este nulă din punct de vedere legal.

Primele mașini cu români veniți din toate colțurile Europei pentru a participa la protestul din Piața Victoriei au apărut aseară. După un scurt popas în fața Guvernului, oamenii au plecat să se odihnească. Mulți dintre ei se află de două zile pe drum și au postat imagini pe rețelele de socializare de pe traseu. În majoritatea mesajelor, se face apel la o manifestare pașnică, mai ales având în vedere numărul de participanți anunțați și lipsa unui organizator.

Pe pagina de Facebook a grupării#rezistexistă lista cu toate localitățile unde sunt anunțate proteste de solidaritate cu Mitingul Diasporei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...