Mitropolitul Clujului trage un semnal de alarmă: ”Să ne străduim să oprim căderea spirituală a Europei”

Mitropolitul Clujului trage un semnal de alarmă: ''Să ne străduim să oprim căderea spirituală a Europei''
Publicat: 15/08/2016, 11:37
Actualizat: 15/08/2016, 12:28

IPS Andrei a afirmat, luni, în cadrul predicii rostite la Mănăstirea Nicula, că un alt pericol pentru oameni este pierderea credinței, spunând că „neamurile pier nu atunci când își pierd ființa statală, ci atunci când își pierd identitatea culturală, sufletul lor”.

„Atentatele teroriste și războaiele sunt prezente, din nefericire, în zilele noastre. Chiar dacă, noi, românii, avem, din harul lui Dumnezeu, pace, în bătrâna noastră Europă sunt atentate teroriste și în lume războaie. Cu predilecție în Orientul Mijlociu și în Asia, creștinii sunt ținta agresiunilor expulzărilor și masacrelor, bisericile și mănăstirile sut distruse, dispărând odată cu ele o cultură bimilenară. (…) Un alt pericol este pierderea credinței, neamurile pier nu atunci când își pierd ființa statală, ci atunci când își pierd identitatea culturală, sufletul lor. Atentatele teroriste, războaiele pun în pericol indentitatea spirituală a oamenilor. Din nefericire, aceste necazuri sunt prezente în lume de când omul a căzut în păcat, la obârșie stă păcatul. Cortegiul de suferințe ce ne agresează au obârșia în păcat, iar salvarea presupune apropierea de Dumnezeu și o viață spirituală normală”, a spus mitropolitul Clujului.

Acesta a criticat slaba reacție a comunității internaționale când sunt uciși mii de creștini, sunt dărâmate biserici și mănăstiri iar mulți oameni sunt obligați să plece în pribegie, părăsindu-și locuințele.

„În virtutea unei corectitudini politice, Europa nu mai face referire la rădăcini, până nu este prea târziu să ne străduim să oprim căderea spirituală a Europei. Fără a fi panicarzi, este bine să ne punem întrebarea dacă nu datorită acestei stări de lucruri îngăduie Dumnezeu să fie atâtea atentate teroriste, atâtea războaie, atâtea distrugeri de valori spirituale și de bunuri materiale?”, a afirmat înaltul ierarh ortodox.

Potrivit acestuia, după cele două războaie mondiale din secolul trecut, expresie a păcatelor oamenilor, „fondatorii UE s-au gândit să creeze un spațiu al păcii și al prosperității și își propuneau să salveze Europa, care are obârșie creștină, păstrându-i valorile”.

„Părinții fondatori, Konrad Adenauer, Alcide de Gasperi și Jean Monnet, au căutat un steag reprezentativ pentru comunitatea ce o creau și s-au inspirat din Scriptură. Sub oblăduirea Maicii Domnului a fost pusă Europa, steagul este albastru, pentru că albastru este culoarea Maicii Domnului, iar cele 12 stele îi reprezintă pe cei 12 apostoli, pentru că religia creștină, pe care ei au propovăduit-o, este religia Europei”, a subliniat IPS Andrei.

Mitropolitul Clujului a adăugat că omul a ajuns rob al păcatului, este individualist, egoist, și iubitor de sine, ar dori să posede totul pentru sine, iar când cel de lângă el prosperă și el este plin de invidie.

„Oamenii pătimași se războiesc pentru orice, pentru bunuri materiale, pentru plăcerile ce și le pot procura cu ele și pentru demnități și putere. Este teribilă lupta pentru bunuri și pentru putere, nu se mai termină. Mai ales pe tărâm politic. Confruntarea de idei ar trebui să fie elegantă dar nu e așa. Iar în ce privește dorința de a acumula bunuri materiale și bani, aceasta nu are limite. Corupția este flagelul greu de eradicat. Iar dacă este vorba de atentatele teroriste și de războiele ele se duc cu arme. Cine le oferă arme și pentru ce? Pentru a câștiga bani, chiar cu prețul catastrofelor ce se declanșează, producătorii și traficanții de arme fac lucrurile acestea. Trăim într-o societate dezbinată și fracturată de păcat, atât la noi în România, unde din fericire este pace, cât și în toată lumea, încercată de atentate teroriste și de războaie”, a afirmat IPS Andrei.

Acesta a adăugat că salvarea poate veni de la Isus Hristos și Maica Domnului, ocrotitoare a României și a Europei întregi, care este chemată în rugăciuni de mulțimile de credincioși în această zi de sărbătoare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
A început deszăpezirea pe Transfăgărășan! Când ar putea fi permisă circulația?