MITURI. Alexandru Rafila spulberă fake news-urile despre coronavirus! Provocare fără precedent: „Scăpăm în două-trei săptămâni, dacă facem asta…”

Redactor:
Mihai Georgescu
MITURI. Alexandru Rafila spulberă fake news-urile despre coronavirus! Provocare fără precedent: „Scăpăm în două-trei săptămâni, dacă facem asta…”
8 ȘTIRI DE LA ORA 8. Profesorul Rafila, despre DSP-uri: Nu pot să gestioneze situația la timp. Multe sunt conduse de oameni fără studii medicale

Profesorul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a comentat pe marginea miturilor legate de coronavirus, care au ajuns să influențeze societatea, într-o măsură mai mare sau mai mică. Provocarea acestuia pentru media, politicieni și societate este una puternică și dacă va fi acceptată vom vedea rezultatele în două-trei săptămâni, a spus Rafila.

„Nu există COVID. Ați văzut sau știți pe cineva care a luat COVID-19?”

Alexandru Rafila, la Digi24: „Cunosc foarte, foarte multe persoane, cred că și dvs cunoașteți foarte multe persoane publice din România care au fost infectate. Din păcate, repetăm câteodată un scenariu pe care l-am mai întâlnit și în anul 2009, când a existat pandemia cu A(H1N1), așa-numita gripă porcină, când trigger-ul pentru oameni ca să se vaccineze a fost legat de evoluția tragică a bolii în cazul unei persoane cunoscute, o persoană publică”

„Tinerii nu iau COVID-19 și este ca și cum nu l-ar avea”

Rafila: „Aici este o jumătate de mit, pentru că într-adevăr, tinerii, adulții tineri, copiii, în marea majoritate a cazurilor, fac forme ușoare ale bolii sau sunt asimptomatici, deci există o parte de adevăr. Asta nu înseamnă că nu se îmbolnăvesc și mai mult, nu înseamnă că ei nu transmit boala altor persoane”

„Dacă luăm vitamine, nu avem cum să luăm virusul”

Rafila: „Nici vitamina C, nici vitamina D n-au nimic în legătură, de fapt, cu producerea unui răspuns specific, ci fac parte, alături de alte suplimente alimentare, dintr-o nutriție corespunzătoare, care, sigur, este utilă pentru a avea o viață sănătoasă, pentru a avea un răspuns imun eficient, dar asta nu are legătură cu prevenirea transmiterii bolii sau cu modul de evoluție a bolii”

„Nu se moare de COVID-19! Persoanele aveau comorbidități”

Rafila: „Infecția cu noul coronavirus duce la complicarea și la o evoluție total nefavorabilă în cazul multor afecțiuni cronice și în mod clar din acest motiv OMS – care chiar dacă este oarecum blamată sau discutată în această perioadă, are un corp tehnic extraordinar și au făcut niște lucruri extrem de importante pentru ca situația la nivel global să nu evolueze mult mai rău decât evoluează în momentul de față – deci, recomandarea este de a raporta persoanele infectate cu noul coronavirus, dacă se produce decesul, ca fiind în legătură cu această infecție”

„Sau dau bani rudelor pentru a semna și a fi de acord cu COVID-19 drept cauză a morții”

Rafila: „Aici să știți că m-ați prins, pentru că nu înțeleg care este scopul acestui demers. Când un certificat de deces este completat, nu are niciun fel de implicare familia. În ce fel ar putea să influențeze completarea unui certificat? Pentru că acest document se completează de către medic”

„Virusul nu mai are putere”

Rafila: „Eu aș întreba care este unitatea de măsură a vlăguirii sau a puterii virusului. Când faci o astfel de afirmație, înseamnă că ai măsurat capacitatea patogenă a unui virus…”

Rafila aruncă mănușa! Provocare fără precedent

„Cred că aici o să fie cheia problemei și eu tocmai lansam așa, un soi de competiție. Cred că am putea, dacă ne hotărâm cu toții – și zona media, dar neapărat și zona politică – să lansăm o provocare generală în societate, prin care în două-trei săptămâni să reușim să schimbăm acest trend rapid crescător într-unul descrescător. Dacă lumea generează o atitudine de respectare a acestor reguli în toate păturile societății, lucrurile pot să reintre pe un făgaș mai normal”, transmite profesorul Rafila.

Inchide