Mobius: Structura guvernului român este demodată, tipică regimului comunist

Mobius: Structura guvernului român este demodată, tipică regimului comunist
Structura guvernului român este demodată, tipică regimului comunist, în care economia era controlată de stat, iar această situație trebuie să se schimbe și administrația să permită mediului de afaceri să se dezvolte, spune Mark Mobius, președintele executiv al grupului Templeton Emerging Markets.
Publicat: 30/09/2012, 11:40
Actualizat: 28/09/2018, 02:16

Structura guvernului român este demodată, tipică regimului comunist, în care economia era controlată de stat, iar această situație trebuie să se schimbe și administrația să permită mediului de afaceri să se dezvolte, spune Mark Mobius, președintele executiv al grupului Templeton Emerging Markets.

România este atractivă pentru investiții datorită entuziasmului oamenilor și resurselor minerale și agricole, care pot susține creșterea economică, a afirmat Mobius la emisiunea „După 20 de ani”, difuzată duminică de Pro TV.

Întrebat de ce România nu folosește cu succes aceste resurse, el a spus că principalul motiv „are de-a face cu guvernul, cu birocrația”.

„Structura guvernului român la momentul de față este, oarecum, demodată, tipică pentru regimul comunist, unde reguli și regulamente trebuiau făcute pentru orice aspect al economiei și se descoperea că economia trebuie controlată tot timpul de către stat. Acum, situația schimbându-se sau fiind deja schimbată, este necesar ca și aceste structuri să se schimbe. Și trebuie să avem o administrație care să permită mediului de afaceri să prospere, să se dezvolte, astfel încât să obțină beneficii”, a arătat Mobius.

El consideră că numirea unor noi manageri este necesară pentru asigurarea succesului companiilor de stat care urmează să fie privatizate și, astfel, statul le poate vinde la un preț mai mare.

„La Fondul Proprietatea am sugerat guvernului să înlocuiască vechiul management cu noi manageri, și guvernul, în final, a trecut la această măsură. Fie că noii manageri sunt români, spanioli, americani, numai după ce aceștia sunt aduși putem avea succes cu aceste companii. Companii care pot fi vândute pe piață la un preț mult mai mare decât acum și, bineînțeles, beneficiile guvernului, beneficiile țării se fac văzute, mai ales în ceea ce privește banii pentru plata impozitelor. Deja se întâmplă. Guvernul ia măsuri în această direcție. După cum știți, FMI și UE au cerut guvernului să implementeze aceste schimbări și guvernul răspunde acestor solicitări. Din păcate procesul este foarte lent. Este necesar să fie accelerat”, a afirmat șeful Franklin Templeton.

Franklin Templeton a preluat în septembrie 2010 administrarea Fondului Proprietatea, fond care deține în prezent participații la companii de stat importante precum Hidroelectrica (19,9%), Romgaz (15%), Nuclearelectrica (9,7%), Transgaz (15%) și Complexul Energetic Oltenia (21,5%), dar și la companii privatizate precum OMV Petrom (20,1%), Alro (10,2%) sau BRD (3,6%).

Guvernul și FMI au stabilit pentru sfârșitul lunii septembrie sau finele anului noile termene de numire a managerilor profesioniști la câteva companii de stat, printre care Electrica Furnizare, Romgaz, Transgaz, CFR Călători, CFR Infrastructură, Complexul Energetic Oltenia și Hidroelectrica, în cazul acesteia din urmă după ieșirea din insolvență.

Termenele inițiale pentru selectarea noilor conduceri la mai multe companii de stat au fost stabilite pentru începutul acestui an, dar apoi au fost decalate aproape lunar.

Ministerul Economiei a anunțat în iulie că a început procedura de selectare a consultanților care vor recruta manageri profesioniști pentru 47 de companii de stat și că vrea astfel să implice tehnocrații în „administrarea bogăției naționale”.

Șeful Franklin Templeton Emerging Markets a spus că România nu obține niciun beneficiu din resursele de care dispune și pe care nu le exploatează întrucât ar presupune investiții mari, imposibil de realizat de către stat. Asttfel, Mobius susține că este necesar ca aceste resurse să fie exploatate de investitori din sectorul privat.

„Trebuie să fim, într-adevăr, foarte precauți în ceea ce privește mediu. Ca în orice altă țară din lume, atunci când utilizezi aceste resurse, când faci exploatări, când sapi, trebuie să iei precauțiile necesare, să te asiguri că mediul este afectat”, a adăugat el.

Totodată, Mobius consideră că progresul este „copleșit” de corupție, dar aceasta începe să fie eliminată treptat și un început este transparentizarea activității companiilor.

„Există corupție în orice țară din lume. Întrebarea este «În ce grad?» (…) Nu putem permite corupției să copleșească progresul într-o țară și, din nefericire, din multe puncte de vedere, în România aceasta este ceea ce se întâmplă. Corupția, acum, copleșește, pur și simplu, progresul. Însă, trebuie să vă amintiți că a fost făcut progres (…) Făcând lucrurile transparente poți începe să elimini corupția, îi poți împiedica pe cei corupți să profite”, a spus el.

Mobius a dat exemplu denunțarea contractelor „băieților deștepți” care cumpărau de la Hidroelectrica energie electrică la prețuri mici și o revindeau la prețuri mari „în dezavantajul țării”.

Producătorul de energie Hidroelectrica a intrat în insolvență în 20 iunie, iar administratorul judiciar Euro Insol a renunțat la acordurile cu traderii de energie Alpiq RomEnergie, Alpiq RomIndustries, Energy Holding, EFT AG, EFT România și Euro PEC. Administratorul a renegociat, totodată, contractele încheiate cu companiile Alro Slatina, Elsid, Electrocarbon și Electromagnetica.

Reprezentantul Franklin Templeton Emerging Markets a menționat că există o „lipsă de voință” a autorităților de reglementare și a instanțelor de judecată în luare deciziilor, iar clasa politică evită să ia unele decizii din cauza cărora ar putea pierderi voturi la alegeri.

„Este un mecanism al democrației, tipic pentru sistemul democratic. Un bun exemplu este marele proiect minier propus de compania canadiană (investiția de la Roșia Montana a Gold Corporation, n.r.), este un aspect foarte sensibil pentru că oamenii sunt preocupați de mediul înconjurător, însă este nevoie de cei din conducere, de leaderi care să vină în față și să spună că proiectul este viabil, că poate să ajute țara și «iată contractul, acestea sunt toate detaliile, haideți să-l dezbatem deschis și transparent, de acest lucru avem nevoie»”, a mai spus el.

Mobius a amintit de unele procese în care Fondul Proprietatea a fost chemat „fără niciun motiv, doar pentru că unii vor să profite de situație” și a afirmat că „ar fi util orice ajutor din partea guvernului pentru eliminarea barierelor din calea progresului”.

Fondul Proprietatea are mai multe procese deschise de unul dintre micii acționari, avocata Ioana Sfârăială. Aceasta a contestat aproape fiecare AGA de la Fond derulată în ultimii doi ani, de când Franklin Templeton a fost numit administratorul FP. Astfel, unele hotărâri ale acționarilor nu pot fi puse în aplicare.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun