Moisescu primea bani de la membri ai Guvernului Tăriceanu ca să-i ajute să ajungă în acele funcții

Moisescu primea bani de la membri ai Guvernului Tăriceanu ca să-i ajute să ajungă în acele funcții
Publicat: 19/06/2015, 20:49
Actualizat: 20/06/2015, 11:27

Potrivit unor documente ale anchetatorilor care instrumentează dosarul în care a fost reținut primarul Sectorului 1 al Capitalei, Andrei Chiliman, fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu și-a folosit influența pentru a determina angajarea unor funcționari de rang înalt în funcții de conducere în ministere, în Guvernul Tăriceanu.

„Activitatea lui Vlad Moisescu nu s-a limitat la nivelul Primăriei Sectorului 1 București, ci s-a extins și la Guvernul condus de Călin Popescu Tăriceanu, în sensul că exercita acte de trafic de influență, determinând angajarea unor funcționari de rang înalt (secretari de stat sau directori de agenții și companii de stat) în funcții de conducere în ministere, companii, etc., iar în schimbul acestei activități pretindea și primea diverse sume de bani de la aceștia”, arată anchetatorii.

Potrivit documentelor anchetatorilor, grupul infracțional care ar fi fost constituit de Vlad Moisescu încă din 2004 și din care au făcut parte Ioana Costescu, Andrei Chiliman și Ion Brad „a urmărit comiterea unor fapte de corupție care să genereze obținerea unor comisioane cuprinse între 10 și 15% din valoarea lucrărilor atribuite pe criterii clientelare de la agenții economici favorizați în câștigarea procedurilor de achiziție publică și pe parcursul derulării contractelor încheiate cu Primăria Sectorului 1”.

Anchetatorii explică și modul de operare al grupării, arătând că principalii acționari sau reprezentanți ai firmelor importante erau contactați personal de Moisescu și de Costescu, care le pretindeau colaborarea cu primarul Chiliman și cu directorii serviciilor de investiții și achiziții, respectiv Robert Grigorescu, Eugen Milea, Bogdan Pițigoi, Răzvan Munteanu, Ciprian Ghioacă și o altă persoană, decedată între timp, spunând că trebuiau să plătească acel „comision” impus de aceștia.

În cazul în care o firmă ar fi refuzat să plătească mita, respectiv „comisionul” impus de gruparea lui Moisescu, respectiva firmă nu ar mai fi câștigat niciodată vreo procedură de achiziție publică în Sectorul 1. Mai mult, în anumite cazuri s-a ajuns și la amenințări la adresa reprezentanților firmelor care au refuzat să „cotizeze”, se arată în documentele anchetatorilor.

Plata „comisionului” se făcea foarte discret, de regulă fiind acceptate doar predările de bani în numerar, în locurile stabilite de către Vlad Moisescu, printre care ar fi fost și sediul PNL Sector 1 din Bulevardul Bălcescu, banii fiind preluați direct de Moisescu.

Vlad Moisescu era coordonatortul grupul infracțional și se ocupa de solicitarea și încasarea comisioanelor, invocând influența pe care o are asupra persoanelor cu funcții decizionale din cadrul Primăriei Sectorului 1 și dispunea cu privire la modalitatea gestionării banilor primiți ilegal. „Vlad Moisescu este o persoană foarte influentă în interiorul PNL și se bucură de sprijinul conducerii partidului și al multor persoane cu funcții importante în instituții de stat. El este persoana care are ultimul cuvânt, inclusiv în ceea ce privește activitatea derulată la nivelul Primăriei Sectorului 1 București, iar acest lucru este cunoscut de toată lumea”, susțin anchetatorii.

Potrivit anchetatorilor, Ion Brad era persoana de încredere a lui Vlad Moisescu și cel care, la indicațiile acestuia, gestiona banii primiți ilegal, Ion Brad fiind trezorier al PNL Sector 1.

La rândul său, Ioana Costescu avea, împreună cu Ion Brad, rolul de determinare a plății comisioanelor și de încasare a acestora, iar Chiliman garanta favorizarea societăților agreate în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor și ulterior, pe parcursul derulării acestora și plata comisioanelor, adaugă anchetatorii.

Vlad Moisescu și Ioana Costescu sunt acuzați de constituire a unui grup infracțional organizat și trafic de influență, iar Andrei Chiliman și Ion Brad, de constituirea a unui grup infracțional organizat și complicitate la trafic de influență.

Procurorii DNA i-au reținut pe cei patru și au cerut Înaltei Curți de Casație și Justiție arestarea lor preventivă, propunerea fiind judecată vineri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Devine obligatoriu în toată România. Decizia UE impune un permis unic
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple