Monede dacice furate de la Sarmizegetusa și recuperate recent din SUA, expuse, de luni, la Muzeul Național de Istorie

Monede dacice furate de la Sarmizegetusa și recuperate recent din SUA, expuse, de luni, la Muzeul Național de Istorie
Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) din București va expune, luni, în premieră, 49 de monede din argint dacice de tip koson, recuperate recent din SUA, în urma cooperării judiciare internaționale dintre autoritățile române și cele americane, potrivit site-ului Ministerului Culturii.
Publicat: 28/06/2013, 15:49
Actualizat: 29/03/2019, 16:43

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) din București va expune, luni, în premieră, 49 de monede din argint dacice de tip koson, recuperate recent din SUA, în urma cooperării judiciare internaționale dintre autoritățile române și cele americane, potrivit site-ului Ministerului Culturii.

Astfel, cele 49 de monede din argint dacice recuperate recent sunt drahme emise de regele Koson (cca. 44 – 29 î.e.n), unul dintre urmașii lui Burebista. Dintre acestea, 30 de piese aparțin tipului monetar „clasic”, care reia reprezentările și legenda de pe staterii de aur ai acestui suveran (varianta cu monogramă), iar celelalte 19 drahme din argint aparțin tipului cu legenda Koson Droyeis, scrisă cu caractere grecești, imitând reprezentările de pe tetradrahmele de tip Macedonia I.

Cele 49 monede fac parte din singura emisiune dacică de argint, purtând pe revers o legendă scrisă cu litere grecești, menționând numele suveranului care a ordonat baterea lor – Koson. Ele au fost bătute în atelierul monetar de la Sarmizegetusa Regia, în jurul anilor 44 – 29 î.e.n.. Piesele repatriate provin dintr-un mare tezaur descoperit după anul 2003, în urma unor activități ilegale de detecție și săpături desfășurate de membrii unor rețele infracționale care au activat zona în Sarmizegetusa Regia, ultima capitală a Daciei libere. Monedele au părăsit teritoriul național în mod clandestin, fiind apoi depistate, în 2011, în cadrul comerțului internațional de antichități.

Muzeul Național de Istorie a României a anunțat că, pe 26 iunie, a avut loc la Consulatul General al României de la Chicago o ceremonie care a marcat recuperarea și repatrierea din Statele Unite ale Americii a unui număr de 49 de monede dacice de argint de tip koson.

Recuperarea și repatrierea monedelor se datorează cooperării judiciare internaționale dintre autoritățile americane și române – Ministerul Culturii, Ministerul de Interne, Ministerul Afacerilor Externe și specialiștii de la Muzeul Național de Istorie a României. La ceremonie au participat oficialități americane implicate în procesul de recuperare a unor piese aparținând patrimoniului cultural național românesc, membri ai Consulatului General al României, specialiști din Ministerul Culturii, precum și membri ai comunității românești din Chicago.

Operațiunea desfășurată în cadrul Acordului de asistență juridică între Statele Unite ale Americii și România reprezintă o premieră absolută, deoarece este pentru prima oară când autoritățile române reușesc recuperarea unor piese furate din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, exportate ilegal și prezente în comerțul internațional de antichități de pe piața numismatică americană. Recuperarea și repatrierea celor 49 de monede de argint dacice s-a realizat în cadrul prevederilor convenției UNIDROIT.

După repatrierea lor, sâmbătă, monedele vor îmbogăți patrimoniul cultural național și vor intra în colecția Muzeului Național de Istorie a României.

Până în prezent, s-au desfășurat șapte operațiuni de recuperare și repatriere a unor brățări de aur dacice (respectiv patru în 2007, una în 2008, una în 2009, una în 2011 și două în 2012) și alte obiecte de patrimoniu. Piesele de patrimoniu au fost repatriate prin aplicarea convenției UNIDROIT, din Franța, Elveția, Germania, Spania, Irlanda și din Statele Unite ale Americii. Ca urmare a acestor acțiuni au fost readuse în țară 13 brățări dacice regale din aur, cântărind 12,633 kg, două „umbo” de scuturi de paradă regale dacice din fier, decorate cu reprezentări de animale reale și fantastice, 233 de monede de aur și argint. Lor li se adaugă alte 142 de monede dacice de aur de tip koson și trei stateri de aur de tip lysimachos, emiși în secolele II-I î.e.n., la Tomis și Callatis, un depozit de unelte și arme de fier, precum și 73 monede de argint și bronz, recuperate de autoritățile judiciare române pe teritoriul României, între anii 2009 și 2013.

Sunt urmărite în continuare, prin Interpol, mai multe tezaure care formează obiectul aceleiași cauze: unul de monede lysimach, din aur (30 de kg.), din care s-au recuperat 31 de piese, unul de monede koson din aur (25 de kg.), din care s-au recuperat 700 piese, cinci scuturi regale din fier, două table din bronz cuprinzând legile orașului roman Troesmis (Dobrogea), 11 brățări spiralice din aur, tezaure de denari romani (imitații dacice), potrivit unui comunicat al Biroului de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție remis MEDIAFAX.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Cine e Iulia, femeia care i-a fost alături lui Mihai Neșu după divorțul de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
S-a stins marele artist al țării. A murit chiar în Sâmbăta Mare. Drum lin!
Mihai Neşu, adevărul despre divorţ. Cine a decis, de fapt, separarea, după accident
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Cristina Șișcanu, motivul pentru care nu gătește nimic pentru masa de Paște. Cum își petrece...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Alessandro Volta, inventatorul bateriei electrice