Mihaela Gidei
09.10.2019
Știri

Motivarea deciziei de condamnare a lui Liviu Dragnea: Îi dă posibilitatea unei schimbări de atitudine

Motivarea deciziei de condamnare a lui Liviu Dragnea: Îi dă posibilitatea unei schimbări de atitudine
ICCJ arată, în motivarea deciziei de condamnare a lui Liviu Dragnea, că fostul lider PSD a fost încarcerat pentru a fi atins scopul educativ al pedepsei și pentru a-i oferi acestuia posibilitatea unei schimbări de atitudine pe timpul detenției.

„Procedând la evaluarea tuturor probelor administrate în cauză, după cum se va expune în mod detaliat în cele ce urmează, Înalta Curte de Casație și Justiție, Completul de 5 Judecători, în majoritate, constată, dincolo de orice îndoială rezonabilă, că fapta, astfel cum a fost reținută, există, constituie infracțiune și a fost săvârșită de inculpatul E. (Liviu Dragnea, n.r.), iar criticile acestuia, prin apărători, referitoare la lipsa de suport probator a soluției de condamnare sunt nefondate”, arată instanța supremă în motivarea condamnării lui Dragnea.

Potrivit magistraților, contrar susținerilor avocaților lui Dragnea, probele confirmă că interesul pentru menținerea în cadrul D.G.A.S.P.C. Teleorman a celor două angajate, instituție de la care puteau obține un salariu, aparținea inculpatului Liviu Dragnea.

Conpletul de 5 judecători a ajuns la concluzia că pedeapsa de 3 ani și 6 luni de închisoare pentru Dragnea „reflectă, în mod plural și concret atât împrejurările de fapt, cât și circumstanțele personale”.

„Astfel, cuantumul pedepsei stabilită de prima instanță, inculpatului E (Dragnea. n.r.). a fost orientat spre minimul legal, pe de-o parte, în raport cu gradul de pericol social concret al faptei comise, circumstanțele factuale reținute, modalitatea de comitere fiind, prin îndemn, direct, personal, care a dat conținut formei de participație a instigării, agravată de calitatea funcției deținută de acesta, respectiv Președinte al Consiliului Județean, afectându-se încrederea funcționarilor publici în raporturile de serviciu, precum și cele interinstituționale”, mai arată ICCJ.

Completul de 5 judecători mai apreciază că pedeapsa pentru Dragnea este suficientă și proporțională și îi dă posibilitatea ca, pe timpul executării pedepsei, să își schimbe atitudinea și să înțeleagă consecințele infracțiunii de serviciu.

„Cuantumul pedepsei (…) asigurând realizarea scopurilor pedepsei, de coerciție, prevenție și cel educativ, dându-i posibilitatea unei schimbări de atitudine și raportare la valorile sociale afectate prin fapta comisă, respectiv încrederea în instituțiile publice și relațiile de serviciu, în conștientizarea consecințelor unei infracțiuni de serviciu, din perspectiva funcției deținute, neimpunându-se majorarea acestuia”, subliniază magistrații.

„Instanța de apel, în majoritate constată, că în raport de cuantumul pedepsei rezultante de 3 ani și 6 luni închisoare, privarea de libertate constituie singura modalitate legală de executare a pedepsei care este aptă să conducă la îndeplinirea concretă a funcțiilor sancțiunii aplicate”, completează magistrații.

Fostul lider PSD Liviu Dragnea a fost condamnat la închisoare de 3 ani și 6 luni cu executare, în luna mai, în dosarul angajărilor fictive de la Direcția de Protecție a Copilului Teleorman. În prezent, Dragnea este încarcerat la Rahova.

Inchide