Motivarea instanței în cazul masacrului de la Perla: Remușcările și regretele atacatorului nu pot fi decât formale

Motivarea instanței în cazul masacrului de la Perla: Remușcările și regretele atacatorului nu pot fi decât formale
Publicat: 29/11/2013, 17:18
Actualizat: 02/02/2019, 18:46

Potrivit motivării redactate de judecători, Vlădan a comis faptele pe fondul relațiilor tensionate pe care le avea cu soția. Mai mult, susțin magistrații, el a premeditat fapta, organizând un „plan temeinic”, pe care l-a urmat pas cu pas pentru a obține rezultatul urmărit.

Faptele autorului masacrului de la Perla, potrivit sursei citate, au generat „o stare de alertă și panică” în rândul oamenilor, față de posibilitatea producerii unor asemenea infracțiuni.

Pe de altă parte, nu a fost posibilă introducerea în cauză, ca parte responsabilă civilmente, a coaforului unde a avut loc incidentul din martie 2012, se arată în motivare.

„Angajatorul victimelor nu poate fi citat în procesul penal pentru că faptele au fost săvârșite de inculpat, cu care această societate nu are nici un raport, de nicio natură, și, deși victimele se aflau într-adevăr în exercitarea funcțiilor încredințate de această societate și în timpul exercitării normale a funcțiilor, aceste persoane aveau calitatea exclusivă de victime, nu de făptuitori și nu li s-a reținut nici o culpă în săvârșirea infracțiunilor, astfel încât nu se putea dispune introducerea în procesul penal ca parte responsabilă civilmente a angajatorului acestora, fără reținerea ca îndeplinite a minimului de condiții care să poată determine angajarea răspunderii sale, Curtea apreciind ca superfluu să analizeze mai mult decât această solicitare a părților civile”, se menționează în motivarea CAB.

În plus, nici Ministerul Afacerilor Interne (MAI), în calitatea sa de angajator al lui Vlădan, nu a fost introdus în proces ca parte responsabilă civilmente, pentru că faptele comise de Vlădan nu au avut nicio legătură cu profesia sa de polițist. Mai mult, arma folosită de „atacatorul de la Perla” nu era dintre cele pe care angajații MAI le primesc în dotare.

„Curtea constată că inculpatul se afla la data săvârșirii faptelor în afara orelor de program, fiind liber de la serviciu și nici una dintre infracțiuni nu a fost săvârșită în exercitarea profesiei de polițist sau măcar în vreo oarecare legătură cu atribuțiile sale de serviciu, or, condiția prioritară care se analizează când se apreciază asupra răspunderii comitentului pentru fapta prepusului este aceea de a stabili că faptele au fost săvârșite în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu și în legătură cu acestea, ceea ce nu se dovedește în nici un fel în cauza de față”, precizează judecătorii Curții.

Curtea de Apel București a decis, în 17 octombrie, să mențină pedeapsa hotărâtă de Tribunalul București în cazul lui Gheorghe Vlădan – autorul masacrului de la Perla -, condamnându-l pe acesta, în faza de apel, la închisoare pe viață.

Judecătorii de la CAB au decis, de asemenea, să mărească daunele materiale și morale la câte 150.000 de lei pentru fiecare dintre părțile civile din dosar. Curtea de Apel l-a mai obligat pe Vlădan să plătească 9.005 lei, reprezentând daune materiale, către părțile civile Georgiana și Cornel Bendre, fiica și, respectiv, soțul colegei Florinei Vlădan, ucisă și ea în masacrul de la Perla.

Decizia CAB nu este definitivă și a fost atacată cu recurs la instanța supremă. Primul termen urmează să se judece la 25 aprilie 2014.

Gheorghe Vlădan a fost condamnat, în 12 februarie, de Tribunalul București la închisoare pe viață pentru masacrul de la coaforul din complexul Perla, în care și-a ucis soția și o colegă a acesteia și a rănit alte șase persoane.

La 5 martie 2012, agentul de poliție Gheorghe Vlădan, șofer la Policlinica „N. Kretzulescu”, a deschis focul în incinta coaforului de la complexul Perla din Capitală, cu intenția de a o ucide pe soția lui, care voia să divorțeze de el. Aceasta și casiera coaforului au fost ucise, iar șase persoane, angajați și clienți ai salonului, au fost rănite.

Vlădan a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, în aprilie 2012, pentru omor calificat și deosebit de grav, tentativă la infracțiunea de omor calificat și deosebit de grav, nerespectarea regimului armelor și munițiilor și conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibație alcoolică peste limita legală.

„În această cauză numărul părților vătămate și victimelor s-a ridicat la zece persoane, dintre care șase au fost rănite, două au fost ucise, iar asupra a altor două a executat foc de armă dar nu le-a rănit”, potrivit Parchetului instanței supreme.

În ziua masacrului, Vlădan fusese citat telefonic să se prezinte la Secția 14 Poliție din Capitală, unde soția sa îl reclamase în data de 1 martie 2012 pentru amenințări. Florina Vlădan declarase la poliție, în 1 martie 2012, că soțul său, cu care se afla în acțiune de divorț, termenul de judecată fiind 7 martie, o amenința și că este deținătorul unei arme cu foc, însă autoritățile nu au grăbit soluționarea plângerii, iar după patru zile femeia a fost ucisă.

Gheorghe Vlădan vorbea la telefon când a intrat în coaforul din complexul Perla, apoi a discutat cu soția sa, după care a ieșit pe holul unității, unde îl urmase casiera Mariana Bendre, căreia i s-a adresat. Imaginile înregistrate de camerele video aflate în salon redau momentul în care bărbatul și-a scos de undeva din spate pistolul Glock de 9 milimetri, cu care a împușcat-o în piept pe soția sa, care venise înspre hol, apoi a tras două gloanțe în casieră, după care a intrat în camera unde era frizeria și a continuat să tragă. Bărbatul s-a întors în cealaltă cameră, unde era coaforul, și a împușcat-o în cap pe casiera rănită, care o proteja cu corpul său pe Florina Vlădan, apoi a continuat să tragă în coafor, au precizat surse judiciare.

De la intrarea lui Vlădan în coafor și până la ieșire au trecut trei minute și 27 de secunde, iar atacul armat propriu-zis a durat aproape un minut, potrivit anchetatorilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Ce a pățit acest pensionar italian de 79 de ani, după ce s-a cuplat cu...
FOTO. Ce transformare pentru femeia care l-a înnebunit pe Gigi Becali! A făcut avere din...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O...
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți...
Aurora Boreală a făcut spectacol, azi noapte, pe cerul României. Cum explică oamenii de ştiinţă...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Ce a făcut Sorinel Copilul de Aur cu primii lui bani din cântări: „A cumpărat...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
România a pierdut cea mai iubită cântăreață de muzică populară. Moartea ei a lăsat un...
Buletin furat sau pierdut în străinătate. Procedura de urmat pentru revenirea în țară
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Programul „Străzi deschise” în weekendul 11 și 12 mai: Ce au pregătit organizatorii?