Motivul pentru care Iohannis vrea să desființeze Secția de anchetă / Anunțul AJADO

Motivul pentru care Iohannis vrea să desființeze Secția de anchetă / Anunțul AJADO
Publicat: 14/10/2019, 13:29

„Intenția declarată a Președintelui Iohannis de a „rezolva”, adică a desființa, Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ), desființare dorită și de o serie de partide, demască adevăratul obiectiv al acestora, de restaurație a controlului serviciilor de informații și a politicului asupra justiției. SIIJ a fost și este susținută de către magistrații corecți care au văzut și luat poziție atât împotriva presiunilor și abuzurilor făcute de DNA asupra judecătorilor și procurorilor, cât și împotriva presiunilor serviciilor de informații și ale politicului asupra justiției”, transmite Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO), printr-un comunicat de presă.

În sursa citată se atrage atenția că numirile în conducerea Parchetului General, DNA și DIICOT sunt toate politice, implicând decizional numai ministrul justiției și președintele României, ambii oameni politici.

„Subliniem încă odată, nici un om politic nu este implicat în selecția și numirea procurorului șef sau a procurorilor din cadrul SIIJ. Cu toate acestea, atât Președintele Iohannis cât și unele partide politice își manifestă determinarea să desființeze secția invocând repetat că funcționarea acesteia va pune presiune asupra judecătorilor și procurorilor pentru că s-ar află sub control politic. Toți acești oameni politici, promotori a unor sloganuri, au datoria față de români să explice clar cum o secție a Parchetului General în care, pentru prima oară, nici un om politic nu are nici un cuvânt de spus cu privire la numirea procurorilor ce o compun, poate reprezenta o presiune asupra magistraților și s-ar află sub control politic.

Să explice clar și concret cum membrii CSM, singurii implicați în numiri, aleși democratic de judecători și procurori, vor de fapt să pună presiune asupra acestora folosindu-se de SIIJ, așa cum acești politicieni clamează neîntrerupt”, mai precizează reprezentanții AJADO.

A transforma desființarea SIIJ într-un obiectiv promovat în campanie înseamnă că „scopul real al celor ce-l promovează este revenirea justiției la anii abuzurilor și restaurația controlului serviciilor și a politicului asupra justiției”.

„Nu poți clama decât ipocrit că dorești independența justiției când, de fapt, vrei să controlezi politic toate parchetele și blamezi necontenit singură structura de parchet aflată complet în afară influențelor politice. Înființarea SIIJ și modul în care a fost reglementată organizarea și funcționarea acesteia este o garanție pentru cetățenii României că vor fi cercetați penal de procurori imparțiali și independenți și că vor fi judecați de judecători liberi, care se supun numai legii, în afară oricăror presiuni și influențe.

De asemenea, SIIJ este și o garanție că, în conformitate cu principiul constituțional al egalității în față legii, magistrații care încalcă legea vor fi trași la răspundere, la fel că orice alt român, de procurori independenți de orice influențe.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, în urmă cu câteva zile, a reușit să elimine câteva probleme din justiție, însă „a rămas treaba cu Secția Specială de rezolvat, o rezolvăm și pe asta”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA