MRU a urcat pe muntele Găina

MRU a urcat pe muntele Găina
Publicat: 22/07/2012, 14:10
Actualizat: 08/03/2013, 09:20

Peste 5.000 de persoane au participat, sâmbătă și duminică, la manifestările din cadrul Târgului de Fete, cea mai mare sărbătoare populară în aer liber din România, organizată în comuna Avram Iancu și pe Muntele Găina, printre participanți aflându-se și fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Alba, Cosmin Jurcoveț, a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX, că la ediția din acest an a Târgului de Fete de pe Muntele Găina au participat peste 5.000 de persoane, dintre care 3.000 la manifestările organizate sâmbătă seară, iar peste 2.000 duminică.

Jurcoveț a spus că în cadrul manifestărilor nu au fost înregistrate incidente sau probleme deosebite.

Printre participanții la Târgul de Fete de pe Muntele Găina s-a aflat, duminică, și fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, acesta fiind însoțit de mai mulți lideri locali ai PDL, printre care președintele PDL Alba, Mircea Hava, care este și primarul municipiului Alba Iulia, secretarul general adjunct al PDL Ion Dumitrel, care este și președintele CJ Alba, și senatorul PDL Alexandru Pereș.

Ungureanu a vorbit cu participanții și a fost servit cu țuică tradițională din zona Munților Apuseni și cu balmoș.

Târgul de Fete a debutat, sâmbătă, în localitatea Avram Iancu, de la poalele Muntelui Găina, unde a avut loc etapa finală a festivalului -concurs „Cultură pentru cultură”, festival în cadrul căruia s-au întrecut cele mai bune formații de amatori din județ, câștigătoare ale etapelor zonale organizate până acum. Seara de sâmbătă s-a încheiat în comuna de la poalele Muntelui Găina cu un concert susținut de Cornelia și Lupu Rednic, trupele Haiducii și Rustic, dar și cu un foc de artificii.

Tot sâmbătă seară, aproximativ 3.000 de persoane au urcat pe Muntele Găina, unde a avut loc un program dedicat celor tineri, un concert al trupelor Haiducii și Rustic, iar aproape de miezul nopții a fost aprins cel mai mare foc din Apuseni – Focul îndrăgostiților. Câteva sute de tineri au petrecut până târziu în noapte la o discotecă în aer liber.

Manifestările au continuat, duminică, pe Muntele Găina cu o slujbă Te Deum la Crucea Iancului, urmată apoi de un spectacol folcloric care îl are ca invitat special pe Ionuț Fulea, spectacol deschis de un alai tradițional de nuntă din comuna Sălciua.

Potrivit organizatorilor, va fi transpusă scenic legenda Muntelui Găina, potrivit căreia pe munte locuia o crăiasă care avea o găină care făcea ouă de aur. Îndrăgostiții care veneau să-și mărturisească dragostea în fața crăiesei primeau de la aceasta câte un ou de aur, însă niște tineri din zonă au furat coșul cu ouă și găina fermecată, dar au scăpat coșul cu ouă în Arieș, care de atunci strălucește în soare, fiind plin de pulbere de aur, și au ascuns găina într-o peșteră din Roșia Montană unde, legenda spune, că și astăzi se mai găsesc fragmente de aur din ouăle pe care le face găina.

Astfel, îndrăgostiții care vor veni duminică pe Muntele Găina vor avea parte de un moment inedit pregătit de organizatorii târgului în cadrul căruia vor întâlni o crăiasă care, înconjurată de curteni, va sta pe tronul său și le va oferi brățări cu însemnele târgului și ouă aurite.

De asemenea, îndrăgostiții vor fi trecuți într-un registru special denumit „Registrul Îndrăgostiților” și vor primi un certificat care să le ateste dragostea.

În fiecare an, pe Muntele Găina din județul Alba se organizează, în cea mai apropiată duminică de data de 20 iulie, praznicul Sfântului Ilie, cea mai mare sărbătoare tradițională românească în aer liber, intitulată Târgul de Fete.

Bătrânii povestesc că pe Muntele Găina nu s-au vândut fete niciodată, fiind vorba despre altceva: o sărbătoare a tuturor moților, în care tineri, fete și băieți, joacă, petrec, cântă, fac cunoștință feciorii cu fetele din locuri depărtate, pentru ca apoi mulți din ei să se căsătorească. Târgul de Fete de pe Muntele Găina este menționat prima dată în anul 1816, dar se pare că este mult mai vechi.

În decursul anilor, potrivit istoricilor, la Târgul de Fete au participat personalități importante, precum împăratul austriac Franz Joseph I, în timpul unei vizite în Transilvania, în 1852, prim-ministrul României din perioada interbelică Ionel I. C. Brătianu, pentru vizita acestuia fiind amenajată o tabără de corturi, și regele României Ferdinand I, în prezența căruia s-a sfințit Crucea Iancului.

Târgul de Fete este organizat pe Muntele Găina, pe un platou situat la o altitudine de 1.486 de metri, într-o zonă situată la limita dintre județele Alba, Arad, Bihor și Hunedoara.

Târgul de Fete a fost înregistrat în urmă cu câțiva ani la OSIM, ca marcă înregistrată, de către Consiliul Județean Alba.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...