MUNCITORI. Ce s-a întâmplat cu românii care au prostestat la Bonn. Ministerul Afacerilor Externe a făcut anunțul

Redactor:
Gandul
MUNCITORI. Ce s-a întâmplat cu românii care au prostestat la Bonn. Ministerul Afacerilor Externe a făcut anunțul
Ce s-a întâmplat cu românii care au prostestat la Bonn. Ministerul Afacerilor Externe a făcut anunțul

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat în cursul serii de oi, 21 mai, ce s-a întâmplat cu românii care și-au desfășurat activitatea la ferma din Bornheim, Republica Federală Germania, și au protestat în mai multe zone. 

În urma demersurilor Consulatului General al României la Bonn și potrivit informațiilor obținute de către reprezentanții oficiului consular, MAE precizează că toți cetățenii români care și-au desfășurat activitatea la ferma din Bornheim au primit drepturile salariale care li se cuveneau.

MAE menționează că, atât Ambasada României la Berlin, cât și Consulatul General al României la Bonn au efectuat demersuri pe lângă autoritățile federale germane pentru soluționarea cât mai rapidă a situației cetățenilor români. De asemenea, reprezentanții diplomatici au contactat Asociația Fermierilor Germani pentru sprijin în vederea identificării unor locuri de muncă în cadrul altor ferme pentru persoanele care doresc continuarea activității în domeniul agricol, fiind identificate un număr de 120 locuri de muncă pentru persoanele în cauză.

Românii care vor să lucreze în continuare, relocați la alte ferme

Totodată, ca urmare a vizitei efectuate de un reprezentant al Consulatului General al României la Bonn la ferma în cauză la data de 20 mai, părțile implicate au convenit întocmirea unei situații cu cetățenii români care doresc să își continue activitatea în domeniul agricol și sunt de acord să fie relocați la alte ferme.

MAE menționează că, în prezent, la ferma din Bornheim se află 42 de cetățeni români, dintre care 22 au solicitat sprijin în vederea repatrierii, 15 și-au manifestat dorința de a rămâne în Republica Federală Germania și de a își continua activitatea la o altă întreprindere, iar alți cinci nu au comunicat o decizie cu privire la intențiile viitoare.

Consulatul General al României la Bonn întreprinde toate demersurile necesare pentru identificarea celei mai potrivite opțiuni de repatriere a cetățenilor români care au exprimat solicitări în acest sens.

Unii români au soliciat repatrierea

În context, MAE precizează că, în cursul zilei de astăziprotest, un grup de 11 cetățeni români care își desfășurau activitatea la o altă fermă de pe teritoriul Republicii Federale Germania au părăsit teritoriul acestui stat către România, cu sprijinul Consulatului General al României la Bonn și a comunității românești din zonă.

Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul misiunii diplomatice și oficiilor consulare ale României de pe teritoriul Republicii Federale Germania tratează astfel de semnalări cu toată responsabilitatea și păstrează legătura cu autoritățile germane competente, acordând asistența consulară necesară, în limita competențelor legale și cu respectarea măsurilor adoptate în contextul pandemiei de COVID-19.

În cursul zilei de 20 mai, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, aflată în vizită de lucru în Germania, a mers la ferma din Bornheim, unde lucrau sezonierii români, pentru a discuta cu oamenii și a le afla nemulțumirile. În urma discuțiilor, administratorul judiciar al fermei s-a angajat să plătească lucrătorilor toate sumele restante.

Ferma la care lucrau sezonierii români este în insolvență, însă în urma discuțiilor pe care ministrul Violeta Alexandru le-a avut cu administratorul judiciar, acesta s-a angajat ca până la finalul zilei să plătească toate sumele ce li se cuvin lucrătorilor români. De asemenea, acesta a dat asigurări că se va ocupa personal de acoperirea costurilor pentru sezonierii care doresc să revină în țară”, a declarat Violeta Alexandru.

Ministrul Muncii german, Hubertus Heil, a agreat introducerea unor clarificări privind salarizarea, cazarea și protecția socială a muncitorilor români

„Cu sprijinul ministrului Muncii, dl Hubertus Heil, care a fost foarte implicat, am agreat asupra discutării unor îmbunătățiri/clarificări cu privire la condițiile de salarizare, în ce măsură acestea acoperă costul de cazare și masa, sau dacă sunt necesare cheltuieli separate din partea angajaților. Am cerut specificații mai clare cu privire la contractele colective de asigurare, protecția medicală în general, în special în această perioadă de pandemie. De asemenea, am discutat despre clarificările ce trebuie făcute cu privire la condițiile de repatriere, precum și despre tipul de protecție socială conferit de aceste contracte, mai ales în situația în care aceeași persoană lucrează de mai multe ori pe an cu contracte pe perioadă determinată”, a mai declarat ministrul Violeta Alexandru.

×
Inchide