MURE GIGANT, cultivate într-un cartier din Craiova. Motivul pentru care cultivatorul face VIN din ele

Redactor:
Ionut Jifcu
MURE GIGANT, cultivate într-un cartier din Craiova. Motivul pentru care cultivatorul face VIN din ele
MURE GIGANT, cultivate într-un cartier din Craiova. Motivul pentru care cultivatorul va face vin din ele

Ideea de a pune pe picioare o astfel de afacere a luat naștere după ce craioveanul Petrișor Calangiu a văzut un reportaj la televizor, pe vremea când se afla la muncă în Italia, considerând că o plantație cu muri ar fi șansa de a reveni în țară. Și nu a ales orice fel de mure, ci unele gugant, cinci fructe cântărind aproximativ 100 de grame.

„2018 este al doilea an când recoltăm fructe, iar plantația are trei ani. Ideea a venit ca un fulger. Eram în Italia, la muncă, și am văzut un reportaj la televizor. Era iarnă și imediat în februarie, mă aflam acasă pregătit să cumpăr butași și să îi plantez. Am încropit un plan de dezvoltare ce includea și desfacereea, iar punctul de sprijin principal în toată strategia a constituit-o Asociația de la Bustuchin Gorj, reprezentată de domnul Guzman Aparitio, de origine spaniol cu care am stat de vorbă personal. Am luat acasă statutul cooperativei și l-am citit bine. Motivat de această idee de a putea face parte dintr-o adunare de producători, nu am mai stat pe gânduri și în februarie 2016 am și cumpărat butași, cu certificat fitosanitar de la cel mai mare producător din țara noastră, Teodor Toader, cel care are o plantație de 10 hectare de mure”, a spus Petrișor Calangiu.

Cu banii strânși la muncă în străinătate, doljeanul a cumpărat primii butași de mur fără spini.

„Primii bani investiți au fost 3.500 de lei, strânși la muncă în Italia, în agricultură. Am cumpărat 550 de butași. Aveam nevoie de 2.000 de plante să pot acoperi cei 5.000 de metri pătrați de teren pe care nu îl foloseam de ani buni, terenul fiind chiar în orașul Craiova, în Valea Fetii, unde de altfel și locuiesc împreună cu soția și fiul în vârstă de 8 ani. A urmat un întreg lanț de cheltuieli legate între ele, acestea privind: un sistem de susținere, un sistem de irigare, arsenal de unelte, ultima investiție fiind plasa de protecție vânt și ploi puternice de unică folosință. Am ajuns, în prezent, să am 5.000 de metri pătrați de plantație de mur fără spini din soiul Thornfree cu un număr de 2.000 de plante. Soiul este extraordinar de productiv, toate fiind pe rod. Am investit aproximativ 25.000 de lei în trei ani și foarte multă muncă. Întreaga familie se preocupă ca aceste plante să fie sănătoase și frumoase”, a mai spus craioveanul.

Petrișor Calangiu se plânge, însă, că deși toții butașii sunt pe rod, nu are piață de desfacere pentru aceste fructe și acestea cad pe pământ.

„Legat de desfacere, vă pot spune că este o mare mare problemă. Se pare că nu este suficient să produci fructe multe și frumoase. Nu le caută nimeni. Trebuie să le dai un nume, să le ambalezi, să le transporți și asta costă. După ce investești și în aceste lucruri îți dai seama că nu mai ai nimic de câștigat. Bineînțeles că am căutat să întreb toate marile magazine dacă sunt interesate de marfa mea dar nu am primit răspuns de la nimeni. Nu are rost să vorbim de consiliere sau îndrumare în legătură cu ambalajul sau cantitatea. Eu am estimat anul acesta 5.000 de kilograme de mure în 40-50 de zile, cât ține tot sezonul de cules. Sunt capabil să culeg 100 de kilograme într-o zi. Am început pe 1iulie cu 30 de kilograme. Acum, la început de august, am bune de cules peste 200 de kilograme. Tot acum, am căzute pe pământ peste 500 de kilograme de mure dintre cele mai mari. Nu există desfacere pe cât putem produce. Am găsit înțelegere la magazinele de cartier, dar acestea vor cantități mici zilnic”, spune Calangiu.

Pentru a nu pierde fructele, Petrișor Calangiu a pus în aplicare rețeta vinului din mure. El spune că a adunat în beci câteva sute de litri, dar nu le poate vinde întrucât legea nu îi permite.

M-am apucat de făcut vin de mure fără apă. Am strâns 300 de litri, însă nu știu cine îl va bea. Eu nu pot să îl vând. Este un altfel de produs. Am primit 3 lei pe kilogramul de mure, de la o fabrică de dulceață, dar trebuie să suport și transportul. Nu este rentabil. La început am vândut cu 9 lei, kilogramul de fructe. Am continuat cu 7 lei, iar pentru cei care vor să vină să și le culeagă, vând și cu 4,5 lei kilogramul”, a mai spus acesta.

Pentru cei care vor să demareze o astfel de activitate, craioveanul îi sfătuiește să ia în calcul și achiziția unei mașini de cules fructele. Familia Calangiu nu a făcut-o, încă, iar munca e mai dificilă. Chiar și așa, Petrișor, soția lui Alina și fiul acestora nu se plâng, iar pentru a avea dovada că a produs în gospodăria lui asemenea fructe gigant, Petrișor vrea să înghețe câteva exemplare.

El mai spune că un sprijin din partea statului ar fi binevenit în cazul acestor categorii de cultivatori. Nu foarte importantă ar fi subvenția, cât mai ales intervenția pe linia pieței de desfacere.

„Bineînțeles ca m-ar ajuta un sprijin financiar din partea autorităților. Nu cunosc foarte bine programul pentru roșii, dar un ajutor pentru mine ar suna cam așa: primim fructe de pădure cum ar fi mure, la adresa cutare, în orice zi, la un preț modic de 1 euro/kilogram. Pentru cei care nu sunt din județul unde se primesc fructele, transportul ar trebui să fie subvenționat. Așa ne-ar ajuta cu depozite, cu fabrici despre care să fim siguri că ne preiau fructele”, a completat cultivatorul de mure.

 

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
FOTO. Daniela Crudu, într-un costum de baie minuscul! Și-a arătat trupul complet
Câți bani îi dă Andreea Marin femeii care îi gătește și îi face curățenie în...
Imaginile momentului în fotbalul românesc: Gino Iorgulescu, Cosmin Olăroiu și Mirel Rădoi s-au distrat ca...
Mașina anului 2021. Modelul electric cu care Volkswagen a câștiga marele premiu
NEWS ALERT Diplomat român, expulzat de Federaţia Rusă
BANCUL ZILEI – Camera ascunsă: ipostaze năucitoare cu nevasta și amantul
Ion Rădoi: Prețul unei călătorii cu metroul ar trebui să fie majorat până la 50...
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
O FEMEIE dispărută în 2020, GĂSITĂ în viață în munți. A SUPRAVIEȚUIT cu iarbă și...
BOMBĂ în procesul lui Șerban Huidu! Ce au descoperit judecătorii, e ultima șansă pentru vedeta...
Prima țară din Europa care se ridică împotriva WhatsApp: e pregătită să dea Facebook în...
S-au cunoscut în timpul unei partide de amor în trei, apoi au deschis o afacere....
Breaking News: COD ROȘU de intervenţie în România! Au murit pe loc
Infectarea cu coronavirus după vaccinare. Când nu ne protejează vaccinul, explică un medic
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Cum să îţi dai seama imediat dacă cineva nu este atât de deştept pe cât...
×
Inchide