UPDATE: FOTO | Premierul României și Marcel Ciolacu, vizită oficială în Coreea de Sud / Nicolae Ciucă: „Suntem deschiși să analizăm posibilitățile unei cooperări tripartite România-Republica Coreea-SUA în domeniul energiei nucleare”

UPDATE: FOTO | Premierul României și Marcel Ciolacu, vizită oficială în Coreea de Sud / Nicolae Ciucă: „Suntem deschiși să analizăm posibilitățile unei cooperări tripartite România-Republica Coreea-SUA în domeniul energiei nucleare”
Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, întâlnire cu președintele Adunării Naționale din Coreea de Sud / Sursa foto: Facebook Marcel Ciolacu
Publicat: 21/12/2022, 12:30
Actualizat: 21/12/2022, 12:39

Premierul României, Nicolae Ciucă, și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, au avut o întâlnire cu președintele Adunării Naționale din Coreea de Sud, Kim Jin-pyo.

UPDATE 3: Marcel Ciucă: Suntem deciși ca, alături de partenerii sud-coreeni, să construim proiecte economice solide și cu impact major asupra economiilor noastre.

„Am înțeles azi, la întâlnirea cu premierul Republicii Coreea, Han Duck-soo, cum arată o adevărată politică de stat făcută coordonat și responsabil!

Strânsa colaborare dintre președintele Adunării Naționale și premierul coreean s-a transpus la nivelul miniștrilor sud-coreeni care sunt gata pentru discuții concrete cu omologii români.

De altfel, atât eu, cât și miniștrii PSD prezenți la Seul suntem deciși ca, alături de partenerii sud-coreeni, să construim proiecte economice solide și cu impact major asupra economiilor noastre”, a scris, miercuri, pe Facebook, Marcel Ciolacu.
Premierul Republicii Coreea, Han Duck-soo, premierul României, Nicolae Ciucă, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu / Sursa foto: Facebook
Premierul Republicii Coreea, Han Duck-soo, premierul României, Nicolae Ciucă, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu / Sursa foto: Facebook

UPDATE 2: Nicolae Ciucă, întrevedere cu omologul său din Republica Coreea, Han Duck-soo

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a avut miercuri, la Seul, o întrevedere cu omologul său sud-coreean, Han Duck-soo, în contextul vizitei oficiale pe care o face în Republica Coreea împreună cu președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, și cu o delegație guvernamentală și parlamentară.

„Consolidarea cooperării noastre bilaterale este cu atât mai semnificativă având în vedere contextul geopolitic și economic marcat de provocări multiple, dar și de oportunități importante. Este necesar să oferim un nou impuls pentru atingerea obiectivelor Parteneriatului nostru Strategic, singurul pe care România îl are cu o țară asiatică. Sperăm să celebrăm în cursul anului viitor 15 ani de colaborare în cadrul Parteneriatului Strategic prin vizita în România a omologului meu sud-coreean, domnul prim-ministru Han Duck-soo, și prin noi proiecte care să relanseze cooperarea noastră în plan politic, economic și sectorial”, a afirmat premierul României.

O componentă importantă a discuțiilor a vizat colaborarea economică, în contextul în care volumul schimburilor comerciale a depășit cifra de un miliard de dolari în anul 2021. Șeful Executivului a apreciat acest semnal încurajator și a subliniat potențialul de dezvoltare a componentei economice bilaterale.

Susținem creșterea investițiilor greenfield și suntem foarte interesați de consolidarea cooperării în domeniile energiei verzi, a tehnologiilor digitale, precum și a legăturile dintre IMM-urile din țările noastre, a adăugat prim-ministrul Ciucă.

„Suntem deschiși să analizăm posibilitățile unei cooperări tripartite România-Republica Coreea-SUA în domeniul energiei nucleare și încurajăm participarea investitorilor sud-coreeni la proiecte precum cel al reactoarelor modulare de mici dimensiuni (SMR) și în investițiile de la Cernavodă”, a menționat prim-ministrul Ciucă.

Șeful Executivului a punctat, de asemenea, faptul că România oferă o gamă diversificată de posibilități de investiții, fiind una dintre cele mai dinamice și mai competitive economii ale Uniunii Europene, în pofida consecințelor pandemiei de COVID-19 și ale războiului din apropierea granițelor noastre, rata de creștere a economiei românești, în 2022, rămâne una peste așteptări.

De asemenea, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a mulțumit omologului său pentru sprijinul acordat de Republica Coreea în ceea ce privește candidatura României la OCDE și a menționat că țara noastră va miza în continuare pe acest sprijin.

Cei doi înalți oficiali au avut un schimb de opinii privind cooperarea bilaterală în domeniile educației, apărării, precum și despre gestionarea situației generate de agresiunea rusă din Ucraina, securitatea din regiune, cooperarea între NATO și Republica Coreea, pe toate dimensiunile relevante.

Întrevederea premierului Nicolae-Ionel Ciucă cu prim-ministrul Republicii Coreea, Han Duck-soo / Sursa foto: Guvernul României
Întrevederea premierului Nicolae-Ionel Ciucă cu prim-ministrul Republicii Coreea, Han Duck-soo / Sursa foto: Guvernul României

UPDATE: Marcel Ciolacu: România și Coreea de Sud intră într-o nouă etapă a dialogului politic și economic

„România și Coreea de Sud intră într-o nouă etapă a dialogului politic și economic. Aceasta este una dintre concluziile primei întâlniri din vizita începută, azi, la #Seul, împreună cu cea mai importantă delegație parlamentară și guvernamentală din istoria Parteneriatului Strategic dintre cele două țări.

Am avut onoarea să particip la o primă discuție extrem de aplicată cu președintele Adunării Naționale a Republicii Coreea, dl Kim Jin-pyo.

Alături de premierul Nicolae Ciucă, am arătat că România este interesată în dezvoltarea unor proiecte economice majore alături de marile companii coreene în domenii esențiale precum transporturile, energia, industria IT&C și semiconductorii. De altfel, importante concerne coreene sunt investitori de capital în proiectul american NuScale, al reactoarelor modulare pe care România urmează să le instaleze în câțiva ani.

Sunt convins că și colegii mei din PSD, miniștrii Transporturilor, Sorin Grindeanu, cel al Apărării – Angel Tîlvăr și ministrul Economiei, Florin Spătaru, vor discuta aspecte concrete ale colaborării economice în cadrul întâlnirilor bilaterale pe care deja le-au început.

Deja îl pot numi pe dl președinte Kim, a cărui primă vizită oficială după alegere a fost, în august, chiar în România, un adevărat prieten al țării noastre. Așa cum spunea domnia sa, românii și coreenii au deja ceva în comun: ospitalitatea!”, afirmă Marcel Ciolacu, într-un mesaj postat pe Facebook.

ȘTIRE INIȚIALĂ

„Dialog important cu președintele Adunării Naționale Kim Jin-pyo pentru atingerea obiectivelor Parteneriatului nostru strategic. Suntem hotărâți să consolidăm cooperarea bilaterală, să valorificăm întregul potențial economic și să încurajăm investițiile în sectorul energetic”, anunță un tweet al Guvernului.

Premierul Nicolae Ciucă și președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu fac în această săptămână o vizită oficială în Coreea de Sud.

În cadrul vizitei, vor mai avea loc întrevederi cu prim-ministrul Republicii Coreea, Han Duck-soo, iar miercuri seara va avea loc o întâlnire cu reprezentanții comunității românești din Republica Coreea, la sediul Ambasadei României.

„Sunt optimist că întrevederile pe care le vom avea cu partenerii noștri sud-coreeni vor contribui la dezvoltarea cooperării bilaterale și la evidențierea unor oportunități noi, având în vedere caracterul special al relației cu Republica Coreea, a zecea economie a lumii și singura țară asiatică cu care România colaborează în cadrul unui Parteneriat Strategic. Este ceea ce am discutat în luna septembrie cu omologul sud-coreean, Han Duck-soo.

Mă bucur că avem ocazia acum să susținem cele discutate atunci cu idei concrete de impulsionare a cooperării bilaterale, în măsură să consolideze încrederea în economia României pe care au manifestat-o până acum partenerii noștri sud-coreeni și care sperăm să se reflecte și la nivelul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, din care fac parte”, a transmis, anterior vizitei, Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, întâlnire cu președintele Adunării Naționale din Coreea de Sud / Sursa foto: Facebook Marcel Ciolacu
Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, întâlnire cu președintele Adunării Naționale din Coreea de Sud / Sursa foto: Facebook Marcel Ciolacu

Ce miniştri fac parte din delegaţia României

Joi, delegația va vizita sediul din Changwon al companiei Hanwha Aerospace, sediul companiei globale Hyundai Rotem, iar de la ora 15.00 este programată o vizită la Busan World Expo North Port Redevelopment Promotion Center, urmată de vizitarea Portului Busan.

Vineri dimineața, delegația va vizita zona demilitarizată Paju, iar apoi va avea loc o masă rotundă de afaceri România – Republica Coreea, scrie Mediafax.

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă efectuează în această săptămână o vizită oficială în Republica Coreea, însoțit de vicepremierul și ministru al transporturilor Sorin Grindeanu, ministrul educației, Ligia Deca, ministrul cercetării, inovării și digitalizării, Sebastian Burduja, ministrul economiei, Florin Spătaru, ministrul energiei, Virgil Popescu, directorul general al S.N Nuclearelectrica S.A., Cosmin Ghiță, și împreună cu o delegație parlamentară condusă de președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
EXCLUSIV Băsescu: Dacă se retrage Piedone, câștigă sigur Firea. Dar nu se va retrage pentru...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
CLIENȚII LIDL România trebuie să știe. Anunțul a fost făcut chiar ÎNAINTE de Paște
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Test de cultură generală. Cât de veche este Cascada Niagara?