Nicolăescu: Ar fi normal ca managerul SJU Ploiești să fie suspendat; am făcut apel public, CJ decide

Nicolăescu: Ar fi normal ca managerul SJU Ploiești să fie suspendat; am făcut apel public, CJ decide
Publicat: 05/12/2013, 12:00
Actualizat: 02/02/2019, 18:04

Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, susține că ar fi normal ca managerul Spitalului Județen de Urgență (SJU) din Ploiești să fie suspendat și chiar a făcut un apel public în acest sens, precizând însă că decizia aparține Consiliului Județean.

„Am făcut apel public pentru suspendarea managerului Spitalului Județen. Cred că este suficient. Nu am trimis niciun document în acest sens. Ar fi normal ca managerul să fie suspendat, dar decizia aparține Consiliului Județean. Numai acesta poate lua o astfel de decizie”, a spus ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, după ce a participat la deschiderea seminarului Grupului NATO întrunit cu experți în Sănătate, Alimentație și Agricultură, organizat la Palatul Parlamentului.

Ministrul Sănătății a mai spus că este necesară evaluarea managererilor, precizând că banii trebuie cheltuiți eficient.

„Evaluarea managerilor se face la trei luni. Astfel, ar fi vorba de 31 decembrie, dar sigur va fi realizată până la sfârșitul lui ianuarie”, a adăugat ministrul Eugen Nicolăescu.

Managerul Spitalului Județean de Urgență din Ploiești, Adrian Strâmbeanu, a cărui suspendare a fost anunțată marți, de conducerea Consiliului Județean, după solicitarea făcută de secretarul de stat Read Arafat, este în continuare în funcție, reprezentanții Consiliului Județean spunând că în contractul acestuia nu există o prevedere privind suspendarea.

„Contractul de management este încheiat între dumnealui (Adrian Strâmbeanu – n.r.) și domnul Mircea Cosma, în calitate de președinte al Consiliului Județean Prahova, iar clauzele de încetare a contractului pot fi aplicate prin articolul 22, litera k, care prevede că încetarea contractului poate avea loc în cazul în care se constată abateri de la legislația în vigoare de către organele de control și instituțiile abilitate în condițiile legii”, a declarat miercuri, corespondentului MEDIAFAX, vicepreședintele Consiliului Județean Prahova, Sebastian Danielescu.

El a precizat că nu există un raport final al comisiei de anchetă de la SJU Ploiești care să fi fost înaintat CJ Prahova și în baza căruia „să se procedeze la încetarea contractului”.

În ceea ce privește suspendarea din funcție, Sebastian Danielescu a spus: „Nu găsesc în contract o prevedere de suspendare”.

Vicepreședintele CJ Prahova a adăugat că suspendarea ar fi putut fi realizată în situația în care Strâmbeanu ar fi fost angajat, dar nu este cazul, întrucât are un contract de management.

Adrian Strâmbeanu deține de șapte ani funcția de manager al SJU Ploiești în baza unui contract de management încheiat cu CJ Prahova. În cei șapte ani, el a participat de două ori la concursuri de proiecte de management organizate de CJ Prahova, de fiecare dată proiectul său fiind câștigător, în condițiile în care a fost singurul care a participat. Ultimul contract de management între Adrian Strâmbeanu și președintele CJ Prahova Mircea Cosma a fost încheiat în 14 decembrie 2010 și expiră la 13 decembrie 2013.

Marți, după ce secretarul de stat Raed Arafat a anunțat că a cerut suspendarea din funcție a lui Adrian Strâmbeanu, celălalt vicepreședinte al CJ Prahova, Laurențiu Rebega, a declarat că Strâmbeanu a fost suspendat din funcție și că în două sau trei zile CJ îi va găsi un înlocuitor interimar.

Președintele CJ Prahova, Mircea Cosma, nu a putut fi contactat pentru a detalii cu privire la această situație și la cauzele pentru care contractul de management pe care l-a semnat cu Adrian Strâmbeanu nu prevede o clauză de suspendare.

Secretarul de stat Raed Arafat a anunțat, marți, la Spitalul Județean din Ploiești, că a propus Consiliului Județean Prahova suspendarea din funcție a managerului unității medicale, „cel puțin pe durata anchetei”, care va fi prelungită până la începutul săptămânii viitoare, el precizând că sunt „probleme serioase” în acest spital.

Raed Arafat a spus că primele date ale comisiei de anchetă arată că a existat o creștere a finanțării „pe toate liniile” către acest spital și că probleme majore, care trebuie verificate, sunt în privința modului în care au fost cheltuiți și prioritizați banii.

El a spus că membrii comisiei de anchetă vor continua să lucreze și în următoarele zile, verificările fiind prelungite la SJU Ploiești până la începutul săptămânii viitoare, „luni sau marți”, cu acordul ministrului Sănătății.

Cu puțin timp înainte ca Raed Arafat să anunțe că a propus suspendarea din funcție a managerului SJU Ploiești, acesta a susținut o conferință de presă la spital în care, răspunzând unor întrebări, a spus că nu își va da demisia și că nu s-a gândit dacă va depune sau nu nou proiect de management pentru a-și prelungi mandatul care expiră în 14 decembrie.

În conferința de presă organizată marți, în cea de-a cincea zi de anchetă la SJU Ploiești, managerul acestei unități, Adrian Strâmbeanu, a afirmat că nu este vorba despre „o anchetă”, ci despre „un control făcut de o echipă mixtă”.

Întrebat care este cauza lipsurilor de materiale sanitare și medicamente din spital, Strîmbeanu a spus că situația privind aceste lipsuri nu este una permanentă și că este cauzată de subfinanțarea de la Casa Națională de Sănătate Prahova.

Legat de investițiile făcute în spital din fonduri de la Consiliul Județeran Prahova, managerul spitalului a afirmat că a primit suficiente fonduri din partea CJ și că nu poate vorbi despre subfinanțare și că banii au fost alocați „în funcție de priorități”.

În momentul în care i s-a atras atenția asupra faptului că în spital s-au investit cu prioritate sume importante de bani într-un sediu administrativ (1,7 milioane de lei) sau în anveloparea termică, managerul spitalului a spus că în mandatul său prioritară a fost salvarea vieții pacienților.

De asemenea, întrebat dacă are ceva să își reproșeze în ceea ce privește activitatea saca manager al SJU Ploiești, Strâmbeanu a spus:” Îmi reproșez mai multe lucruri”. Când i s-a cerut să dea exemple, el a spus că primul lucru este comunicarea cu persoanlul din spital, care nu a fost așa cum și-ar fi dorit, din cauză că unitatea sanitară funcționează în patru locuri din zone diferite din Ploiești.

La jumătatea săptămânii trecute, Ministerul Sănătății a declanșat o anchetă la Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Ploiești după ce chirurgul Dan Oprea a acuzat lipsa de implicare a autorităților, lipsa dotărilor și mai ales a medicamentelor, spunând că spitalul ploieștean este „umilit, abandonat de toți” și că, deși în spital s-au abordat tehnici chirurgicale de nivel universitar, la nivelul unității sanitare nu se alocă fonduri, bisturiele electrice de unică folosință sunt folosite „de zeci de ori”, iar alte dotări sunt „de pe vremea lui Pazvante”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Stațiunea din România care rivalizează cu Thailanda. Puțini turiști au auzit de ea, dar este...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Mircea Geoană nici nu și-a depus candidatura, dar caraghiosul grăsuț a intrat în scenă. Penibilul...
Brigitte Macron, secretul unei siluete de invidiat la 71 de ani. Ce alimente consumă Prima...
Au străbătut mări şi ţări pentru fântânile arteziene din Capitală. Reacţia unor turişti străini când...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
O navă cu 11 persoane la bord s-a scufundat în Marea Neagră. Trei marinari sunt...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Robotul chirurgical de la Sony a efectuat cusături pe un bob de porumb
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
S-a dat ORDIN în România. Document OBLIGATORIU pentru toți românii
Care sunt singurele ființe care ar supraviețui dacă Pământul s-ar confrunta cu o catastrofă.
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
Care au fost primele cuvinte rostite de Florin Piersic, după ce s-a trezit din anestezie?...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Un cercel de aur a dezvăluit o poveste devastatoare de acum 2.200 de ani
×