Nicolăescu: Nu înțeleg de ce medicii fac grevă acum și nu au făcut când au avut lefuri tăiate cu 25%

Nicolăescu: Nu înțeleg de ce medicii fac grevă acum și nu au făcut când au avut lefuri tăiate cu 25%
Publicat: 25/11/2013, 12:27
Actualizat: 01/02/2019, 16:58

Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a declarat că la greva de avertisment de luni au participat în general asistenții medicali, moașele și infirmierele, și că, deși recunoaște că au lefuri mici, nu înțelege de ce fac grevă acum și nu au făcut în 2010, când au avut salariile reduse cu 25 la sută.

„La această manifestare participă, în general, asistenții medicali, moașele, infirmierele, și pe bună dreptate, pentru că au lefuri mici. Dar nu înțeleg de ce fac acum, pentru că în 2010 au avut tăieri de 25 la sută și nu au făcut grevă. Acum fac grevă. Cum s-au descurcat trei ani cu lefuri tăiate 25 la sută este greu de discutat”, a spus ministrul Sănătății.

Eugen Nicolăescu a mai spus că știe că angajații din sistemul sanitar se descurcă foarte greu, dar nu poate rezolva peste noapte ce nu s-a rezolvat în patru ani de zile.

Nicolăescu a mai spus că a convenit cu sindicatele să se facă o eșalonare în ce privește majorarea salariilor. Astfel, o parte ar putea avea o mică creștere în primul semestru al anului viitor, urmând să se încerce o creștere mai semnificativă în a doua parte a anului, pe măsură ce pachetul de bază va produce efecte.

De asemenea, ar urma să se vadă, în funcție de estimările bugetului pentru 2015 și 2016, dacă vor mai fi posibile noi majorări salariale.

„Din punctul meu de vedere, toate canalale sunt deschise, toate soluțiile tehnice și juridice sunt deschise”, a mai spus Nicolăescu.

Aproape 100.000 de angajați din sistemul sanitar au fost luni în grevă de avertisment, a declarat pentru MEDIAFAX prim-vicepreședintele Federației Sanitas, Marius Sepi.

„Din păcate, ministrul Sănătății nu a jucat corect, a cerut managerilor să verifice câți doctori sunt în grevă. Protestul nostru este susținut până acum de aproape 100.000 de oameni din toate unitățile sanitare, cu excepția Spitalului Județean Brașov, unde managerul i-a amenințat pe protestatari”, a spus liderul Federației Sanitas.

Marius Sepi a precizat că greva de avertisment nu a afectat internările de urgență și că a cerut liderilor din unitățile sanitare să transmită managerilor lista nominală a persoanelor care sunt în grevă.

Membrii Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România au fost și ei, alături de Federația Sanitas, în grevă de avertisment, în pofida anunțului făcut de liderul organizației, Mircea Nicușor Timofte, la sfârșitul săptămânii, a mai spus Sepi.

„A fost o încercare de manipulare din partea liderului organizației, care este și angajat în Ministerul Sănătății, comunicat privind neparticiparea la grevă plecând chiar din acestă instituție. Membrii organizației lui au fost alături de Sanitas în greva de avertisment și pot dovedi acest lucru”, a mai spus prim-vicepreședintele Federației Sanitas, Marius Sepi.

Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România anunța sâmbătă, printr-un comunicat de presă, că nu participă la grevă, întrucât, ca organizație profesională cu atribuții delegate de autoritatea statului, nu se poate implica în activități sindicale, în timp ce „participarea asistenților medicali membri ai ordinului, care sunt și membri de sindicat, la acțiunile greviste, este opțiunea personală a acestora, în această calitate”.

Președintele Uniunii Sindicale Sanitas București, Viorel Hușanu, a declarat luni că dacă greva va fi declarată ilegală, angajații din sistemul sanitar vor depune, la unitățile la care lucrează, cereri să primească toate liberele restante din acest an, pentru zilele suplimentare lucrate.

Viorel Hușanu a spus că, potrivit prevederilor din Contractul colectiv de muncă, lipsa solicitării scrise a angajatorilor pentru muncă suplimentară este ilegală.

Liderul sindical a precizat că angajații care lucreză în sistemul sanitar au foarte multe zile libere de primit pentru munca suplimentară din acest an, iar aceștia sunt hotărâți să le ceară, dacă greva din sistemul sanitar va fi declarată ilegală.

Greva de avertisment, în timpul căreia au fost asigurate, conform prevederilor legale, o treime din activitate și urgențele, s-a încheiat la ora 10.00.

Prim-vicepreședintele Federației Sanitas, Marius Sepi, a declarat că luni după-amiază vor fi reluate negocierile cu Ministerul Sănătății, în vederea semnării contractului colectiv de muncă la nivel de sector. Federația mai urmărește să obțină și creșterea veniturilor pentru personalul medico-sanitar și deblocarea a peste 1.200 de posturi în sistem.

Negocieri vor mai avea loc marți și miercuri, iar începând de joi, pe termen nelimitat, este programată greva generală.

Angajații din sănătate cer minimum 6 la sută din PIB pentru Sănătate, o legislație care să garanteze independența profesională a celor care lucrează în sistemul public și privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demniții și renunțarea la denigrarea profesioniștilor de către autorități, organizarea unităților medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte și de calitate pentru pacienți, precum și consultarea reală a Coaliției Profesioniștilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcționarea sistemului de sănătate.

Consiliul Național al Federației Sanitas a decis, pe 14 noiembrie, declanșarea grevei de avertisment pentru luni, 25 noiembrie, între orele 8.00 și 10.00, și a grevei generale din 28 noiembrie, pe termen nelimitat.

Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a declarat în 20 noiembrie, după întâlnirea cu reprezentanții Coaliției Profesioniștilor din Sănătate, că greva generală anunțată este ilegală, iar prima măsură ar fi sesizarea instanței, care să constate acest lucru.

Nicolăescu a mai declarat, sâmbătă, că el crede că „medicii vor fi la serviciu”, pentru că, din punctul său de vedere, aceștia sunt „în slujba pacienților”, prin „jurământul pe care l-au făcut, să apere viața oamenilor”. „Probabil că vor fi și cazuri izolate în care unii dintre ei vor participa probabil la această grevă, dar cred că medicii sunt în afara acestui protest pentru că sindicatele reprezentantive ale medicilor n-au deschis niciun conflict de muncă cu Ministerul Sănătății”, a spus ministrul.

Întrebat dacă vor fi sancționați medicii care vor participa la grevă, Nicolăescu a spus că managerii de spital care vor constata că au probleme va trebui să ia măsuri, „pentru că, până la urmă într-o țară democratică, prima condiție este respectarea legii”.

Pe de altă parte, sâmbătă, ministrul a discutat cu reprezentanții sindicatelor despre negocierea contractului colectiv de muncă la nivel de sector.

„S-a stabilit ca luni după-amiază să aibă loc prima întâlnire cu toate confederațiile sindicale și patronale pentru declanșarea efectivă a negocierii contractului colectiv de muncă la nivel de sector. (…)Un contract colectiv de muncă la nivel de sector înseamnă, din punctul nostru de vedere, îndeplinirea tuturor prevederilor legale ca niciun alt conflict de muncă să se mai deruleze în sectorul sanitar, pe perioada cât acel contract va avea valabilitate”, a declarat Eugen Nicolăescu.

El a mai anunțat că, în cadrul întâlnirii, s-a mai stabilit și „luarea inițiativei Ministerului Sănătății de a promova în Guvern un memorandum pentru deblocarea unor posturi în sistemul sanitar”, precizând că este vorba despre deblocarea a aproximativ 1.200 de posturi pentru personal medical. Memorandumul ar putea fi înaintat în ședința de Guvern de miercuri, după ce obține avizul miniștrilor de Finanțe și pentru Buget.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român căutat de poliție a stat ascuns în Italia până când soția l-a dat...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
La ce oră ajunge Lumina Sfântă în România! Va fi adusă de la Ierusalim în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Nu mai trec ITP-ul! Sunt vizate mașinile mai vechi de 12 ani din România
Eurovision 2024. Trei țări au șanse mari să câștige concursul muzical
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
James Clerk Maxwell, omul de știință care a demonstrat pentru prima dată legătura dintre electricitate,...