Nicolăescu: Pachetul de servicii medicale de bază se va numi probabil pachet social

Nicolăescu: Pachetul de servicii medicale de bază se va numi probabil pachet social
Publicat: 12/03/2013, 15:37
Actualizat: 23/05/2015, 07:00

Pachetul de servicii medicale de bază, care se va numi, probabil, pachet social, va intra în dezbatere în curând, la el urmând să aibă acces toată lumea, dar numai atunci când are nevoie, a declarat marți Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu.

„Anul 2013 va fi anul și altor mari schimbări (după desființarea caselor de asigurări de sănătate și a direcțiilor de sănătate publică județene, n.r.). Este anul în care vom introduce ceea ce nu s-a făcut de 65 de ani în România, așa, sincer, pe față, cum se spune, vom introduce pachetul de servicii medicale de bază. Acel pachet pe care îl vom numi, probabil, simplu, social, la care toată lumea să aibă acces, dar să aibă acces atunci când are nevoie. Chiar dacă va fi mai mic decât ne așteptăm, vom ști că pe acela îl avem și că avem acces la el fără șpagă, fără programare, fără a face nu știu câte artificii ca să obținem acel serviciu medical”, a spus ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, la Forumul Național al Asociațiilor de Pacienți.

Nicolăescu a precizat că, pe lângă pachetul social de servicii medicale, va mai fi un pachet de servicii medicale private.

„Vrem, concomitent cu acel pachet, să introducem pachetul de servicii medicale din asigurări private, un pachet care să fie suplimentar și pentru care suntem în discuții cu Ministerul Finanțelor, astfel ca o parte din polițele de asigurare să devină deductibile. Adică, dacă avem de plătit într-un an 1.000 de euro impozit pe venit, 500 de euro se deduc și vi se repartizează dumneavoastă pentru polița de asigurare pentru asigurări private. Cu alte cuvinte, o să vă coste foarte puțin asigurarea privată”, le-a explicat pacienților ministrul Sănătății.

Nicolăescu a subliniat însă că aceste măsuri trebuie corelate și cu alte măsuri economice.

„Sigur că aceste măsuri sunt corelate și cu alte măsuri economice, cu reducerea contribuției de asigurări sociale care să miște economia, să facem locuri de muncă, să facem mediul de afaceri românesc mai atractiv, să creștem impozitele și taxele care vin la buget. Este un mecanism complex care nu se referă numai la sănătate, ci la întreaga societate românească. Dar o societate dacă nu are bani, nu poate face politici publice normale, ca să nu spun mai mult, pentru cetățeni. Toate aceste măsuri trebuie făcute corelat. Va fi un an al marilor modificări și al marilor schimbări în Sănătate. Eu mi le-am asumat politic, Guvernul și le-a asumat politic. Vom asigura măsuri dure prin care cei care încalcă legea să răspundă mai mult decât răspund astăzi”, a mai spus ministrul Eugen Nicolăescu.

El a vorbit și despre măsurile de descentralizare și de reducere a numărului de paturi, arătând că acestea au fost luate politic, nu medical și „nu au ținut cont de nicio strategie, doar pentru a bifa cu cineva”.

„Prin descentralizarea făcută prost, Ministerul Sănătății nu are nicio responsabilitate și nicio putere asupra spitalelor din rețeaua consiliilor locale. Ministerul Sănătății este în continuare acuzat de media dacă se întâmplă ceva în respectivele spitale. Dacă vrem să schimbăm tot, atunci să ne dăm și pârgii. Avem încredere în autonomia locală și în cei care respectă legea. Primesc sute de mail-ului, dar sunt legat de mâini și de picioare. Trebuie să vă spun ce limite am, ce competențe am. Trebuie să modificăm legea acolo unde este proastă și unde nu ne permite să facem ceea ce trebuie”, a mai spus ministrul Sănătății, cerându-le pacienților să aibă încredere în măsurile pe care le va lua, pentru că au ca principal scop grija pentru pacient.

Ministrul Sănătății a anunțat că direcțiile de sănătate publică județene și casele de asigurări de sănătate publică județene vor fi desființate în următoarele zile, măsură care va aduce economii la buget.

Nicolăescu a spus că direcțiile de sănătate publică județene consumă 10% din fondurile de administrare ale Ministerului Sănătății, iar casele de asigurări de sănătate județene „mănâncă”, potrivit legii bugetului, 3% din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate.

Ministrul Sănătății a precizat că desființarea caselor județene de asigură de sănătate va permite economisirea a aproximativ unu la sută din cei peste 19 miliarde de lei, bani care vor fi folosiți pentru îmbunătățirea programelor naționale de sănătate.

Proiectul privind reorganizarea caselor de asigurări de sănătate și a direcțiilor de sănătate publică județene este deocamdată la Ministerul Sănătății, nu a fost prezentat în Guvern și nici nu a fost supus dezbaterii publice, fiind așteptată o propunere concretă, a declarat consilierul guvernamental Vasile Cepoi.

Ministrul Sănătății declara în 6 martie că termenul limită pentru intrarea în dezbatere publică a pachetului de servicii de bază este jumătatea anului, iar atunci când documentul va intra în vigoare, respectiv în acest an sau în 2014, va fi însoțit de noua listă de medicamente compensate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Panică totală pentru cei care stau în APARTAMENTE. Adevărul s-a aflat abia astăzi, 4 MAI:...
Trei zodii care vor avea succes pe plan amoros în următoarele zile
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii