Nicușor Constantinescu acuză: Raed Arafat a schimbat destinația elicopterului prăbușit în lacul Siutghiol

Nicușor Constantinescu acuză: Raed Arafat a schimbat destinația elicopterului prăbușit în lacul Siutghiol
Publicat: 16/12/2014, 14:01
Actualizat: 14/04/2019, 03:04

Nicușor Constantinescu a declarat, marți, că acest elicopter a fost achiziționat de Consiliul Județean în 2013, prin Programul Transfrontalier România-Bulgaria, iar destinația lui era să salveze vieți omenești din România și Bulgaria, conform programului transfrontalier.

Constantinescu l-a acuzat pe secretarul de stat în MAI Raed Arafat că a schimbat destinația acestui elicopter.

„Din păcate, destinația acestui elicopter a fost schimbată de către domnul Arafat, care l-a preluat, i-a schimbat destinația contractului și s-a întânmplat nenorocirea pe care ați văzut-o ieri. Ăsta este adevărul pe care nu vrea nimeni să-l spună (…) Am refuzat să predau în 2013 acest elicopter structurilor Ministerului de Interne, domnului Arafat, fără să își asume cineva responsabilitatea schimbării destinației. Eu, Nicușor Constantinescu, nu pot, că s-a trezit domnul Arafat, să schimb destinația elicopterului, care este România-Bulgaria, care este configurat, pregătit (…) I-am spus: «domnule Arafat, domnule secretar de stat, dacă vrei semnează dumneata pe contract, anulează-l, semnează, răspunde în fața lumii, ia aprobare de la Uniunea Europeană și eu ți-l dau”, a susținut președintele CJ Constanța.

El a mai spus că atunci când a fost preluat de SMURD elicopterul avea flotoare, care i-ar fi putut permite să aterizeze pe apă.

„Acest elicopter nu mai are folotoare, acest elicopter are două motoare, că dacă se oprește unul să funcționeze celălalt (…) Să răspundă cine a tăiat flotoarele”, a mai susținut Constantinescu.

Nicușor Constantinescu a transmis încă de luni seară un comunicat de presă în care a susținut că elicopterul care a căzut în lacul Siutghiol ar fi fost preluat de SMURD fără acceptul său și că achiziția acestuia este anchetată de DNA.

„Elicopterul Eurocopter are două motoare, sisteme de zbor pe timp de noapte, flotoare, proprietatea Consiliului Județean Constanța. A fost achiziționat prin Programul Transfrontalier România-Bulgaria în 2013, operat de Aerodromul Tuzla. În urma unei licitații publice a fost preluat în noiembrie 2014 de SMURD, fără acceptul meu, schimbându-i-se destinația pentru achiziția pe fonduri UE. Achiziția elicopterului și costurile mentenanței lui (inclusiv orele de zbor minimale pe lună în număr de 5 ore zbor/pilot) sunt anchetate de DNA”, a afirmat Nicușor Constantinescu.

El a mai susținut că, deși este și vicepreședintele Comitetului Județean de Urgență Constanța, nu s-a putut implica în operațiunile de căutare și salvare întrucît instanța i-a interzis să ia legătura cu angajații CJ Constanța.

Elicopterul SMURD care s-a prăbușit în lacul Siutghiol a fost achiziționat de Consiliul Județean Constanța în noiembrie 2012, valoarea aparatului fiind de aproximativ cinci milioane de euro. Aparatul de zbor a fost achiziționat direct de la producătorul Eurocopter, avea aproximativ 180 de ore de zbor și avea garanție până la 1000 de ore.

Elicopterul, de tip EC 135, este un elicopter bi-motor, fiind echipat cu două motoare Pratt & Whitney PW 206 B2 sau Turbomeca ARRIUS 2B2 dotate cu sistem de control digital FADEC (Control digital autonom al motorului). Elicopterele pot fi echipate pentru executarea misiunilor de sprijin a forțelor care mențin ordinea și siguranța publică cu: FLIR (sistem de observare electro-optic pe timp de zi și de noapte), NVG (ochelari de vedere pe timp de noapte), proiector pentru căutare și salvare (sunlight), megafoane pentru adresare publică, flotoare pentru zborul deasupra mării, troliu, echipament transport sarcini exterioare, dispozitiv pentru coborârea în rapel a luptătorilor.

Viteza continuă maximă care poate fi atinsă de acest tip de elicopter este de 287 de kilometri la oră, altitudinea maximă de operare este de 6.500 de metri, iar greutatea totală maximă este de 2.835 de kilograme.

La bordul elicopterului SMURD prăbușit se aflau medicul Laura Vizireanu, în vârstă de 39 de ani, asistenta Gabriela Harton, în vârstă de 38 de ani, care era însărcinată, pilotul, comandor Petre Corneliu Cătuneanu, de 47 de ani, și copilotul, căpitan comandor Ginel Claudiu Crăcănel, de 42 de ani.

Toate cele patru persoane și-au pierdut viața în urma prăbușirii elicopterului în lacul Siutghiol, iar operațiunile de căutare și salvare a acestora au durat peste 12 ore.

Medicul Laura Vizireanu a fost prima persoană recuperată de pompieri din apă. Aceasta a fost resuscitată inițial de medicii de pe ambulanță timp de aproximativ 45 de minute, ea răspunzând manevrelor de resuscitare. Ulterior, femeia a fost transportată la Spitalul Județean de Urgență Constanța și internată în stare critică la secția de terapie intensivă, unde a murit câteva ore mai târziu.

A doua persoană găsită a fost copilotul elicopterului, care a fost adus cu șalupa la mal în jurul orei 21.30, la aproximativ cinci ore de la prăbușirea elicopterului. Medicii i-au făcut masaj cardiac și apoi l-au transportat la spital, unde au continuat manevrele de resuscitare timp de peste o oră, cadrele medicale făcând tot posibilul să-l resusciteze, încălzind corpul și încercând repornirea inimii, însă fără rezultat.

A treia persoană, pilotul elicopterului, a fost adusă la mal la miezul nopții, și în cazul acesteia fiind făcute manevre de resuscitare timp de câteva zeci de minute, tot fără rezultat.

La aproximativ 12 ore de la prăbușirea elicopterului SMURD, scafandrii au reușit să găsească și trupul celei de-a patra persoane care se afa în aparatul de zbor – asistenta medicală Gabriela Harton.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Anunț pentru PROPRIETARII de case și terenuri. Guvernul PREGĂTEȘTE schimbări majore
Unde merg românii în minivacanță. Destinațiile aflate în top
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani