Nicușor Constantinescu se plânge ambasadorului SUA de „abuzurile” DNA

Nicușor Constantinescu se plânge ambasadorului SUA de „abuzurile DNA
Publicat: 14/06/2016, 19:10
Actualizat: 05/07/2016, 19:07

În cadrul unei scrisori adresate ambasadorului SUA la București, Nicușor Constantinescu vorbește despre abuzurile repetate la care este supus din partea DNA și ale unor instanțe, deși se află într-o stare de sănătate precară și nu beneficiază de asistența medicală de specialitate. Fiind, în prezent, în arest preventiv, acesta reclamă și tratamentul „nedemn și brutal care i-a afectat grav sănătatea, fiindu-i chiar pusă viața în pericol, pe parcursul anchetei”, după cum se menționează în scrisoarea deschisă.

Mai mult, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța acuză metodele anchetatorilor, care încălcă „brutal dreptul la apărare”, punând inculpații în situații „umilitoare și degradante” și uzând de metode de anchetă și cercetare care le pun celor învinuiți sănătatea și chiar viața în pericol, într-o luptă împotriva corupției care este sprijinită chiar de ambasadorul SUA.

„Și nu cred că sunt eu un caz singular în care lupta pe care chiar domnia voastră o sprijină împotriva corupției din România, îmbracă forme inchiziționale și este supusă scopului unic de a obține condamnarea în orice condiții, încălcând brutal dreptul la apărare, punând inculpații în situații umilitoare și degradante și uzând de metode de anchetă și cercetare care le pun sănătatea și chiar viața în pericol”, se arată în document.

Totodată, Nicușor Constantinescu susține că pe perioada derulării procedurilor judiciare i-au fost respinse „în mod constant” toate solicitările menite a-i contura apărarea, „respinse în mod abuziv și constant, fără nicio bază legală”, fiindu-i încălcat dreptul la un proces echitabil.

„Totul a culminat cu derularea ultimelor evenimente, în sensul acordării unor termene de judecată în mod precipitat, cu o celeritate nemaiîntâlnită, audierea mea în condițiile în care chiar medicii prezenți au susținut existenta unui risc de accident vascular cerebral sau infarct miocardic, dispunând pe răspunderea lor internarea mea în spital. Această măsură cu caracter medical a determinat totuși DNA (…), să facă presiuni în vederea externării mele și chiar a dispus începerea urmăririi penale împotriva medicilor pentru infracțiunea de favorizarea infractorului!”, mai precizează Nicușor Constantinescu.

Nu în ultimul rând, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța îi acuză pe judecătorii Curții de Apel Constanța și pe procurorul DNA, care a instrumentat cazul, de comportament „discreționar și inuman” și spune că, bolnav fiind, a fost supus unei presiuni psihice cărora și un inculpat sănătos le-ar face față cu greu.

„Aceste carențe au făcut posibil comportamentul discreționar și inuman al procurorului Andrei Bodean și al judecătorilor Dan Iulian Năstase și Andreea Ianca, audierea mea ore în șir, în condițiile în care tensiunea mea era foarte mare (…) și expunerea mea în ședință publică, conectat la aparatură medicală. În aceste condiții am fost supus unei modalități agresive de audiere, fiind supus unei presiuni psihice cărora un inculpat sănătos le-ar fi putut face față cu greu”, mai arată acesta.

În încheiere, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța își exprimă încrederea că scrisoarea deschisă se va bucura de atenția ambasadorului Hans Klemm și că acesta va „întreprinde cele considerate oportune din perspectiva demnității” pe care o exercită.

„Excelență, înțeleg că poziția domniei voastre de oficial SUA nu vă permite a interveni concret în cazul pe care vi l-am supus atenției, dar cu siguranță rolul pe care vi l-ați asumat public, în numele statului pe care îl reprezentați, acela de « gardian al înfăptuirii justiției» în România, vă permite să analizați în ansamblu abuzurile pe care le generează un cadrul legal precar și un corp profesional ai cărui membri comit nu de puține ori abuzuri în ceea ce privește respectarea drepturilor omului”, încheie Nicușor Constantinescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Devine INTERZIS în statele UE! Intră în vigoare și în România
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului