Nicușor Dan: OUG pe Codul administrativ urmărește intrarea în legalitate a companiilor lui Firea

Nicușor Dan: OUG pe Codul administrativ urmărește intrarea în legalitate a companiilor lui Firea
Publicat: 04/06/2019, 13:45

„Ca formă pentru o lege așa de importantă care reglementează tot ce înseamnă administrație publică în România este nepotrivit ca această reglementare să fie dată prin ordonanță de urgență. Trebuie să avem o dezbatere în Parlament. Nu înțelegem care e urgență. Probabil continua stare de ilegalitate la cele 22 de companii municipale din București, care, în situația în care OUG trece și deciziile cu privire la patrimoniu pot fi luate cu majoritate simplă, pot fi introduse de majoritatea PSD-ALDE din Consiliul General, pot fi introduse în legalitate. Cam asta ar fi singurul motiv de urgență”, a declarat Nicușor Dan, marți, la Parlament.

Deputatul a adăugat că forma pusă în dezbatere a noului Cod administrativ are mai multe probleme, precum delegarea de atribuții a primarilor.

„Prima problemă mare este majoritatea simplă, nu de două treimi cu care se iau deciziile cu privire la patrimoniu, mai puțin transferul de drept de proprietate. Exemple tipice sunt cele 22 de companii municipale ale doamnei primar Firea, în care a reușit să angajeze câteva mii de angajați. Acest lucru nu e bun pentru că duce la o instabilitate administrativă. Dacă înființezi niște companii cu majoritate simplă, în momentul în care se schimbă majoritatea, altă majoritate o să vrea să distrugă companiile, să vină cu companii pe care ea să le pună șinu avem o stabilitate administrativă. A doua chestiune este delegarea de atribuții, primarul numai semnează. Suntem în situația în care primarul are cea mai mare putere, vrea să dea un act cu potențial de a fi ilegal, pune presiune pe director, directorul semnează și primarul nu răspunde. A treia chestiune pensiile speciale. Un mic pas înapoi este în ceea ce privește statutul funcționarilor publici prin raportare la Agenția Națională a funcționarilor publici. Pentru a deveni funcționari publici trebuie să treci de filtrul Agenției Naționale”, a conchis Nicușor Dan.

Vicepremierul și ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice Daniel Suciu a anunțat, luni, la finalul ședinței de Guvern, că Executivul nu va adopta Ordonanța de Urgență pe Codul Administrativ fără un aviz al Comitetului Economic și Social.

Și Federația Națională a Sindicatelor din Administrație (FNSA) solicită Guvernului României să nu emită OUG pentru Codul Administrativ, ci adoptarea acestuia sub formă de lege, prin Parlament. FNSA mai cere interzicerea angajării în administația publică a celor care beneficiază de pensie de la stat.

Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice are, în transparență decizională, textul Ordonanței de Urgență a Guvernului (OUG) privind Codul administrativ al României.

Printre prevederile textului de OUG au rămas și unele declarate neconstituționale, precum pensiile speciale pentru aleșii locali.

De asemenea, potrivit sursei citate, hotărârile privind administrarea patrimoniului se adoptă cu majoritatea absolută a consilierilor locali în funcție.

În forma proiectul de ordonanță de urgență sunt o serie de reglementări cu privire la persoanele care au dreptul să aibă un cabinet sau cancelarie în subordine, printre care se numără primari, viceprimari, dar și premierul, vicepremierul, ministrul sau secretarul din stat din cadrul Executivului.

În noiembrie 2018, judecătorii CCR au admis sesizarea președintelui Klaus Iohannis și a Opoziției cu privire la introducerea pensiilor speciale și articolul privind folosirea limbii minorităților în administrația locală sunt neconstituționale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cadavrul unei femei a fost descoperit în dulapul din dormitor. Polițiștii l-au reținut pe principalul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Ungaria, AJUTOR NESPERAT pentru România. Au dat vestea uriașă chiar astăzi, 23 APRILIE: Avem un...
Veste excelentă pentru pensionari înainte de Paște. Când vor fi virați banii
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu