Nițu, despre dosarele Revoluției: Nu există o aplecare specială sau alta decât cea prevăzută de lege

Nițu, despre dosarele Revoluției: Nu există o aplecare specială sau alta decât cea prevăzută de lege
Publicat: 16/05/2013, 12:06
Actualizat: 25/06/2013, 14:41

Noul procuror general al României, Tiberiu Nițu, a declarat joi, referitor la dosarele Revoluției din 1989, în legătură cu care președintele Traian Băsescu a cerut clarificări, că nu există pentru acestea o „aplecare specială” sau o alta decât cea prevăzută de lege.

„Ne vom concentra asupra acestor dosare ca și asupra altor dosare. Nu există o aplecare specială sau o aplecare altfel decât cea prevăzută de lege”, a declarat Nițu, după ceremonia de instalare a noilor șefi ai PICCJ, DNA și DIICOT.

Întrebat dacă în legătură cu aceste dosare va da răspunsul într-un an, așa cum a cerut șeful statului, noul procurorul general a spus: „Să analizăm, să vedem ce se întâmplă la nivelul instituției. Au trecut doi ani de când am plecat din această instituție și unele lucruri s-au schimbat. Vom evalua”.

În același context, Nițu a fost întrebat de jurnaliști dacă va cere o verificare a dosarelor Revoluției, el menționând că „vom verifica sau vom analiza întreaga activitate, ca să vedem cum ne situăm și ce avem de făcut în continuare”.

O parte a jurnaliștilor au continuat întrebările pe acest subiect, chestionându-l pe Nițu cu privire la activitatea sa în perioada în care a fost adjunct al procurorului general. Tiberiu Nițu nu a mai răspuns, le-a întors spatele ziariștilor și a plecat.

Pe același subiect, ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a declarat, la ieșirea de la Ministerul Public, că solicitarea șefului statului este, în opinia lui, a „oricărui român care vrea să afle ce s-a întâmplat la Revoluție”.

„Cred că solicitarea președintelui este, până la urmă, solicitarea oricărui român care vrea să afle ce s-a întâplat la Revoluție. Un an este, evident, un termen rezonabil, chiar dacă au trecut mulți ani de la Revoluție, cu siguranță un într-un an de zile pot fi date unele răspunsuri la întrebările publice de până acum”, a spus Ministrul Justiției.

Noii șefi ai PICCJ, DNA și DIICOT au fost instalați în funcții joi, în cadrul unei ceremonii desfășurate la Ministerul Public, la care au mai participat premierul Victor Ponta și președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Oana Schmidt Hăineală.
Președintele Traian Băsescu a anunțat, miercuri, că a semnat decretele de numire în funcții pentru toți cei șase procurori nominalizați la funcțiile de conducere din Parchete.

„În ceea ce privește cele șase propuneri făcute de ministrul Justiției, am emis decret pentru nominalizarea tuturor celor șase”, a declarat șeful statului, în conferința de presă susținută la Palatul Cotroceni.

El a menționat că în aceste zile a avut discuții cu toți cei șase procurori propuși și avizați pozitiv de CSM.

„Și mesajele mele în discuțiile cu toți cei șase, având în vedere că se află la vârful Parchetelor și direcțiilor celor mai importante din Parchetul General, au fost următoarele: primul și cel mai important să facă echipă. Al doilea lucru pe care l-am cerut a fost să ridice nivelul calitativ și cantitativ al luptei anticorupție, mai ales al corupției la nivel înalt”, a spus el.

Băsescu a mai spus că a avut „o solicitare specială” pentru procurorul general Tiberiu Nițu, referitoare la clarificarea unor aspecte din Revoluție, unul fiind „în ce cadru s-a luat decizia politică să fie scoasă armata cu muniție de război împotriva manifestanților”.

„Pentru domnul procuror general Nițu am avut o solicitare specială, dincolo de aceea de a face echipă cu cei doi adjuncți pe care îi are, cu procurorul Bogdan Licu și Codruț Olaru, am avut o solicitare specială, care este o restanță din vremea doamnei Kovesi. Clarificarea măcar a două aspecte din Revoluție: Cine a luat decizia politică? Decizia militară știm cine a luat-o, ministrul Apărării din acea vreme. Cine a luat decizia politică și a cerut ministrului Apărării să fie scoasă armata în fața poporului, dar mai ales armata cu muniție de război”, a spus șeful statului.

El a adăugat că „istoria noastră are dreptul să consemneze în ce cadru s-a luat decizia politică ca la Revoluție să fie scoasă Armata cu muniție de război împotriva manifestanților”.
„Este un răspuns pe care domnul procuror general Nițu trebuie să ni-l dea până anul viitor”, a adăugat șeful statului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Ce a pățit acest pensionar italian de 79 de ani, după ce s-a cuplat cu...
FOTO. Ce transformare pentru femeia care l-a înnebunit pe Gigi Becali! A făcut avere din...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O...
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți...
Urmează 48 de ore critice pentru Florin Piersic. Medic: "Depinde şi de sistemul imunitar, depinde...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Ce a făcut Sorinel Copilul de Aur cu primii lui bani din cântări: „A cumpărat...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
Se verifică banii românilor. Este obligatoriu până pe 25 mai. Legea spune clar
Cum se simte Kate Middleton. Răspunsul prințului William
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Ce se întâmplă pe piaţa medicamentelor din România?