Noaptea Muzeelor 2017. Ce puteți vizita în toată țara

Noaptea Muzeelor 2017. Ce puteți vizita în toată țara
Iubitorii de cultură trebuie să poarte mască pe toată durata vizitei la muzeu

Inițiată de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța, patronată de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor are loc în noaptea dintre 20 și 21 mai și este un eveniment european desfășurat la nivel internațional, aflat anul acesta la a 13-a ediție, potrivit Mediafax.

”Sâmbătă, 20 mai, ne vedem pe străzile Capitalei și în țară pentru a savura toate evenimentele și programele extinse pe care muzeele și prietenii Nopții Muzeelor le-au pus la cale. Ediția de anul acesta înregistrează un nou record: 212 participanți își deschid porțile în toată țara de Noaptea Muzeelor, dintre care 170 sunt muzee. Evenimentele încep în unele puncte muzeale chiar din cursul dimineții și se încheie la 4,00 dimineața”, informează organizatorii Nopții Muzeelor, prin intermediul unui comunicat de presă.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat deja că va suplimenta efectivele pentru Noaptea Muzeelor.

„Având în vedere că în noaptea de sâmbătă spre duminică, în 45 de orașe din țară se desfășoară, cea de-a XIII-a ediție a manifestării „Noaptea Muzeelor”, la care peste 250 de obiective culturale din întreaga țară își vor deschide porțile, o atenție deosebită va fi acordată zonelor în care există aglomerări de persoane, în stațiile și pe liniile mijloacelor de transport care duc către muzeele deschise”, transmite Ministerul Afacerilor Interne.

Iată programul instituțiilor de cultură

București

Noaptea Muzeelor 2017. În Capitală, 54 de muzee vor avea, sâmbătă, programe speciale:

Muzeul Național de Artă al României va putea fi vizitat în intervalul 19.00-05.00.

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” poate fi vizitat și organizează activități până la ora 00.00. Printre acestea, interceptarea liliecilor din grădina muzeului, cu ajutorul detectorului de ultrasunete, sub coordonarea specialiștilor din muzeu.

Muzeul Național al Pompierilor – Foișorul de Foc poate fi vizitat în Noaptea Muzeelor până la ora 01.00.

Muzeul Căilor Ferate își așteaptă vizitatorii până la ora 03.00. Bonus: în perioada 23 mai-1 iunie, la linia 14 din Gara București Nord va putea fi vizitată garnitura care compune Trenul Regal.

Noaptea Muzeelor 2017. Muzeul de Artă Populară „Doctor Nicolae Minovici” („Vila cu clopoței”) va fi deschis până la ora 00.30. Oferte speciale: concerte vocal-instrumentale de muzică clasică, spectacole ale Teatrului Masca.

Muzeul Municipiului București – Palatul Suțu rămâne deschis până la ora 04.00 și oferă spectacole de re-enactement istoric plus reprezentații ale Teatrului Masca.

Casa memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor” își va primi oaspeții până la ora 22.00, la fel ca și Casa memorială „George și Agatha Bacovia”.

Muzeul Național de Artă Contemporană – MNAC își va deschide porțile până la ora 02.00 pentru o seară de artă și film din arhivele muzeului. Spațiul din fața muzeului va fi animat cu proiecții de film de artă din arhivele muzeului, iar expozițiile muzeului vor fi deschise publicului pentru vizitare.

Muzeul Național Cotroceni participă la Noaptea Muzeelor în intervalul orar 18.30-24.00.

Noaptea Muzeelor 2017. La Muzeul Național Cotroceni va avea loc vernisajul expoziției „Imaginând istorii pierdute” organizată în colaborare cu Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza”. Elevii – prin desenele și picturile lor – vor aduce în atenția publicului moștenirea culturală din Siria și Irak, monumente ale vechii civilizații asiriene distruse în urma conflictului militar din zonă. Tot cu acest prilej, la Muzeul Național Cotroceni, iubitorii de arhitectură, artă decorativă și istorie vor putea vizita gratuit saloanele regale aflate la etajul I al Palatului Cotroceni, expoziția „Culorile marțialității: splendoarea uniformei înaintea Marelui Război”, expoziția „Iași, oraș regal” și expoziția „Imaginând istorii pierdute”. De asemenea, începând cu ora 20.00, vizitatorii vor putea asista la un recital susținut de pianista Eliodora Falan.

Sâmbătă, începând cu ora 20.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” va avea loc ediția a IX-a a programului „Maratonul de Poezie și Jazz”, difuzat în direct de Radio România Cultural. Vor recita 20 de poeți din generații și geografii literare diferite, fiecare cu câte cu o lectură publică, având ca invitați speciali pe Teodora Enache și George Mihăiță. La conducerea muzicală a acestei ediții va fi Mike Godoroja & Blue Spirit. Amfitrioni: Dan Mircea Cipariu și Ioan Cristescu.

La Rezidența BRD Scena 9 (str. Ion Luca Caragiale nr. 32, București) fosta casă a M.S Regelui Mihai, la orele 21.30 si 23.00 va avea loc spectacolul work in progress „Hamlet” – primul act, de William Shakespeare, realizat de Antoaneta Cojocaru.

Noaptea Muzeelor 2017. Muzeul Național de Geologie va fi deschis până la ora 00.00. Inedit: cu această ocazie va putea fi vizitată, în premieră, expoziția „Grădina Dinozaurilor” (curtea MNG, aripa S). Expoziția tematică realizată în parteneriat cu Dino Parc Râșnov, cuprinde o serie de replici, în mărime naturală, ale unor dinozauri care au trăit acum sute de milioane de ani, realizate după ultimele descoperiri paleontologice.

Muzeul Național al Literaturii Române va fi deschis până la ora 02.00. La trei ani de la închiderea expoziției sale din Bulevardul Dacia nr. 12, Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) își așteaptă vizitatorii la noul sediu, inaugurat în luna martie (Strada Nicolae Crețulescu nr. 8).

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” va organiza lansări de carte, expoziții tematice, ateliere de meșteșuguri populare, spectacole de muzică și dans popular din diferite regiuni ale țării.

Noaptea Muzeelor 2017. Muzeul Național al Țăranului Român rămâne deschis până la ora 22.00 și oferă o vizitare în avanpremieră a expoziției artistei Victoria Zidaru – „In fire”, vizită și demonstrații Atelierul de hârtie manuală cu Răzvan Supuran, și animație muzicală cu Fanfara Zece Prăjini.

Cimitirul Bellu programează, până la ora 00.30, sub genericul „Centenar Titu Maiorescu”, tururi ghidate, recitaluri de muzică clasică și de jazz și vizionarea filmului documentar „Titu Maiorescu și apogeul literaturii române”.

Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” va fi deschis până la ora 04.00 și oferă vizitatorilor un concert cu soprana Arlinda Morava și Bucharest Ladies Cvintet.

La Muzeul de Artă Veche Apuseană „Ing. Dumitru Furnică – Minovici”, care va fi deschis până la ora 02.00, va fi expusă, pentru doar 10 ore, sculptura „Cap de copil” de Constantin Brâncuși.

Centrul Cultural Palatele Brâncovenești, Mogoșoaia, va putea fi vizitat până la ora 00.00. Publicul va putea asista la o conferință în cadrul căreia vor fi trecute în revistă principalele repere din viața si activitatea literară a principesei Martha Bibescu. Atmosfera va fi animată de personaje, ce vor readuce la viată spiritul Mogoșoaiei și vor reactiva trecutul grandios al Bibeștilor.
Începând cu ora 22.00, vor fi oferite vizitatorilor imagini de arhivă, sub forma unor proiecții pe Palat, la interval de o oră, până la 00.00, iar muzica medievală va completa atmosfera Curții Domnești.

Craiova

Noaptea Muzeelor 2017. La Craiova, oamenii sunt invitați, sâmbătă noaptea, să facă o incursiune în istoria Olteniei, dar și să descopere colecțiile Muzeului Olteniei, între altele urmând să fie prezentată medalia proiectului Parcului „Romanescu” de la 1900.

Muzeele Craiovei își deschid porțile pentru vizitatori, sâmbătă, la ora 18 și rămân deschise până la 2 noaptea.

În cadrul evenimentului european „Noaptea Muzeelor”, Muzeul Olteniei va asigura acces gratuit vizitatorilor în toate cele trei locații expoziționale, respectiv Secția de Istorie-Arheologie, Secția de Științele Naturii , Secția de Etnografie – Casa Băniei.

Noaptea Muzeelor 2017. Circuitele muzeale propuse cuprind expozițiile permanente „Facerea pâinii”, „Ritmurile vieții” – Casa Băniei, „Oltenia Terra Fossilis”, „Colecția de minerale și roci”, „Condițiile fizico-geografice și ecosistemele Olteniei”, „Universul și sistemul nostru solar – Planetariu” – Secția de Științele Naturii, „Oltenia Preiostorică” și „Redescoperă Istoria” la Secția de Istorie – Arheologie”.

Special pentru „Noaptea muzeelor” va fi vernisată, la sediul Secției de Istorie-Arheologie, expoziția „Din istoria Craiovei: Parcul Bibescu”. Publicul va putea admira, pentru prima dată, medalia proiectului Parcului „Romanescu” de la 1900.

„În debutul Nopții Muzeelor, sâmbătă, la ora 18, vom deschide o expoziție interesantă care este legată de istoria Craiovei. Este vorba despre istoria Parcului sau și sunt convins că publicul va fi foarte interesat de această expoziție. În cadrul ei vom prezenta, în premieră, și medalia cu care proiectul a devenit câștigător, la Paris, la începutul secolului trecut”, a declarat directorul Muzeului Olteniei, Florin Ridiche.

Noaptea Muzeelor 2017. De asemenea, craiovenii sunt așteptați la expoziția „Oltenia Rediviva”, expoziție permanentă inaugurată, joi, la Secția de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei. Prin această expoziție, muzeografii prezintă publicului o călătorie în timp care pornește din perioada Casa Băniei – Mihai Viteazul, ajungând la Revoluția din 1989.

„Este un moment foarte important în istoria recentă a instituției. Sunt practic ultimele grupuri de module expoziționale de la Secția Istorie-Arheologie, o investiție a Consiliului Județean Dolj care s-a desfășurat pe o perioadă de aproximativ 2 ani și jumătate, dacă nu mă înșel. Suntem emoționați dar, în același timp, și interesați să arătăm noul tip de expoziție pe care l-am realizat. Este vorba despre „Oltenia Rediviva”. Practic, noi continuăm discursul expozițional început în cursul anului trecut – dacă este să ne referim la perioade istorice – începând cu perioada Casa Băniei și tot ceea ce este legat de Mihai Viteazul, mergând în perioada artei brâncovenești, în mod special la sculpturile în lemn și frescele bisericești, traversând momentul greu din istoria Craiovei, de la începutul secolului 19, când orașul nostru a fost ars în urma unui atac turcesc, trecem prin perioada lui Tudor Vladimirescu, Unirea Principatelor, Războiul de Independență, Primul și al Doilea Război Mondial, până la perioada comunistă și la Revoluția din decembrie 1989″, a explicat Florin Ridiche, directorul Muzeului Olteniei.

Expoziția „Oltenia Rediviva” cuprinde peste 400 de obiecte de patrimoniu expuse pe o suprafață de 480 metri pătrați.

Întregul circuit expozițional are aproximativ 1.960 de metri pătrați și cuprinde cele mai importante tezaure și obiecte de patimoniu aflate în colecțiile Muzeului Olteniei. Pentru această amenajare, Consiliul Județean Dolj a investit aproximativ 800.000 de euro.

Ploiești

Noaptea Muzeelor 2017. Conducerea Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova a declarat că secțiile muzeale participă la Noaptea Muzeelor încă de la prima ediție, iar în acest an, în 20 mai, între orele 19.00 și 1.00 intrarea va fi gratuită, fiind deschise atât secțiile din Ploiești, cât și cele din județ.

La Muzeul Ceasului „Nicolae Simache” va avea loc serata „Acorduri nocturne”, fiind vorba de un concert instrumental susținut de elevi de la Colegiul de Artă „Carmen Sylva” Ploiești.

Vor fi deschise și Muzeul „Ion Luca Caragiale”, unde va fi o proiecție de film, dar și Muzeul Memorial „Nichita Stănescu”, unde programul nocturn de vizitare va fi pe fundalul sonor al versurilor nichitiene în interpretarea poetului, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova.

Noaptea Muzeelor 2017. La Muzeul „Casa de Târgoveț din Sec. XVIII-XIX” vizitarea la ceas târziu în noapte se va face în acorduri muzicale de altădată. Vor putea fi vizitate Muzeul Memorial „Cezar Petrescu” din Bușteni, Muzeul „Casa Domnească” din Brebu, Muzeul Memorial „Nicolae Iorga” din Vălenii de Munte, Muzeul Memorial „Constantin și Ion Stere” din Bucov, Muzeul „Conacul Bellu” din Urlați, Muzeul „Conacul Panã Filipescu” din Filipeștii de Târg sau Muzeul „Crama 1777″ din Valea Cãlugãrească.

La Muzeul de Artă din Ploiești vor fi organizate și ateliere de pictură.

Pitești

În Argeș, Noaptea Muzeelor va fi marcată la Muzeul Județean Argeș, la Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești și la Centrul de Cultură „Brătianu”.

La Muzeul Județean Argeș, evenimentul propune vizitatorilor un program cultural-educativ divers, începând cu vizitarea expozițiilor permanente ale Muzeului, deschise de la ora 19 până la miezul nopții.

Noaptea Muzeelor 2017. Totodată, vor avea loc ateliere pentru copii și un spectacol muzical. Odată cu deschiderea Muzeului Județean Argeș, copiii cu vârste între 3 și 12 ani vor avea prilejul să descopere noi modalități de petrecere a timpului liber, participând la ateliere educativ-recreative organizate în cadrul Muzeului: ateliere de stimulare a creativității, limbajului și deprinderilor manuale, prin realizarea unor colaje cu tema „Căsuța mea din pădure vara”. De asemenea, copiii pasionați de muzică vor confecționa instrumente muzicale din materiale reciclabile, iar cei pasionați de teatru vor lua parte la un spectacol de teatru de umbre, după ce vor construi ei înșiși păpușile pentru punerea în scenă a piesei „Ridichea uriașă”.

Pentru copiii cu nevoi speciale, Muzeul Județean Argeș a pregătit un atelier de dezvoltare a motricității fine și autoîngrijire, sub atenta îndrumare a unui terapeut ocupațional.

Muzeul se va deschide cu un program muzical dinamic al Fanfarei Centrului Cultural Județean Argeș. În paralel cu atelierele dedicate copiilor, pe scena amenajată în curtea Muzeului Județean Argeș se va desfășura un program artistic divers, cu muzică ușoară, lmuzică populară și muzică românească din perioada pașoptistă. Programul artistic se va încheia în acordurile grupului „Trei Parale”, cu un concert de muzică veche românească inspirată din perioada pre- și post-pașoptistă.

În cadrul Nopții Muzeelor vor putea fi vizitate și expozițiile permanente ale Muzeului Județean Argeș.

Noaptea Muzeelor 2017. La Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești, între orele 16 și 24.00 sunt pregătite expoziții, proiecții de filme turnate la Golești și momente muzicale, la Conacul Goleștilor. Cei care iubesc muzeul sunt invitați să viziteze ansamblul feudal fortificat, în incinta căruia se află Școala Slobodă Obștească (prima școală superioară în limba română, din mediul rural, din Țara Românească), Foișorul lui Tudor Vladimirescu, Bolnița banului Radu Golescu, Arhondaricul în care se prezintă istoria Goleștilor, Baia turcească din secolul al XVIII-lea.

De asemenea, sâmbătă, până la ora 21, va fi permis accesul și în muzeul în aer liber, un valoros sat românesc de secol XIX, cu gospodării viticole și pomicole din România.

Noaptea Muzeelor 2017. Centrul de Cultură „Brătianu”, în intervalul orar 16 – 24, își așteaptă vizitatorii să descopere Vila Florica, Parcul Conacului și mai ales secretele familiei Brătianu, elevii pasionați de istoria marii familii argeșene de la Colegiul Național „Zinca Golescu” fiind pentru o seară ghizi.

De asemenea, cei mici vor descoperi expoziția temporară intitulată „Lumea poveștilor”, ce cuprinde păpuși din colecția Centrului de Cultură „Brătianu”, inspirate din poveștile lui Ion Creangă și ale lui Petre Dulfu.

Prin jocul interactiv intitulat „Descoperiți Vila Florica” vizitatorii trebuie să găsească anumite indicii propuse de organizatori, pentru a înțelege universul în care și-au trăit copilăria Brătienii.

Noaptea Muzeelor 2017. În județul Gorj, ediția din acest an a Nopții Muzeelor va fi marcată de un ghidaj muzeal, teatru, pantomimă, concursuri interactive, sesiune de caricatură, ateliere creative, face-painting, miniconcerte, balet și dansuri sportive, iar intrarea este liberă.

Evenimentele vor avea loc la Muzeul de Istorie și Arheologie „Alexandru Ștefulescu” și la Muzeul de Artă din Târgu-Jiu.

Anul trecut, peste 2.000 de persoane au participat la manifestările organizate la Târgu-Jiu.

Citește continuarea pe Mediafax.ro

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Încă o plamă grea din partea chinezilor! Au creat cel mai eficient motor din istorie!
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Mii de meteoriți care au ajuns în Antarctica ar putea fi pierduți pentru totdeauna