Noi reguli în Sănătate. Lista afecțiunilor pentru care nu vor mai fi permise internările de la 1 februarie 2014

Publicat: 02/10/2013, 17:28
Actualizat: 22/03/2016, 21:19

Noi reguli în sănătate. Dacă în prezent ne putem duce la urgență chiar și pentru o banală durere de cap, de la 1 februarie 2014 acest lucru nu va mai putea fi posibil. Mai mult, peste 300 de afecțiuni nu vor mai fi tratate în regim de internare în spital. Asta prevede un nou proiect de lege aflat pe site-ul ministerului Sănătății, în care se menționează foarte clar numărul de consultații la care avem dreptul într-un an.

În proiectul de lege, care cuprinde patru documente, se mai stabilește tipul și numărul de analize la care un român are dreptul în decursul unui an: majoritatea fiind analize de sânge uzuale. Excepție făcând urgențele. Noul pachet de servicii medicale de bază are o mare componență de prevenție. „El tratează cauzele și nu simptomele”, a precizat ministrul Sănătății Eugen Nicolăescu.

În cazul în care dorim să depășim acest număr de consultații sau de servicii medicale la care avem dreptul va trebui să scoatem bani din buzunar sau să ne încheiem o asigurare complementară de sănătate.

Deocamdată, nu s-a stabilit cât va costa în plus o consultație sau o analiză față de cele stabilite în pachetul de bază sau ce costuri vor avea polițele de asigurări complementare. Șeful de la Sănătate a precizat că înainte de a stabili aceste lucruri trebuie să avem un pachet de servicii medicale de bază „de la care să plecăm”.

Eugen Nicolăescu susține că pentru reformarea sistemului de sănătate trebuie urmărite câteva priorități: modificarea legii sănătății și a statutului spitalelor, noua lege a malpraxisuslui, organizarea și finanțarea rezidențiatului, dar și o nouă lege privind veniturile personalului medical.

Dacă despre toate aceste proiecte ministrul a vorbit în diferite ocazii, ba mai mult, unele dintre ele fiind în dezbatere publică de luni bune, așa cum este cazul noii legi a malpraxisului, care se analizează de aproximativ 6 luni, noul pachet de servicii medicale pare să fie ultima noutate în privința reformei în sistemul sanitar pe care o pregătește Eugen Nicolăescu.

Ministrul Sănătății a vorbit, în cadrul unei conferințe organizate la instituția pe care o conduce, despre ce presupune acest nou pachet de bază de servicii medicale, care este pus în dezbatere publică până la sfârșitul lunii. Demnitarul spune că dacă lucrurile decurg conform planificării făcute de ministerul Sănătății, pachetul de servicii medicale de bază ar intra în vigoare de la 1 februarie 2014.

„Odată cu aplicarea noului pachet de servicii medicale de bază pacientul va avea drepturile respectate cu adevărat și nu doar pe hârtie, pentru că ce am scris în pachet se va da”, a spus Nicolăescu.

Ce servicii medicale sunt incluse în pachetul de servicii medicale de bază

În prezent, nu există un pachet de servicii medicale de bază foarte bine stabilit. Teoretic, avem dreptul la o serie nelimitată de servicii medicale, dar în practică acestea sunt extrem de limitate. Un exemplu concret constă în faptul că banii acordați pentru analize nu ajung nici măcar până a zecea zi din lună.

Pentru a stopa acest fenomen, autoritățile spun că un pas esențial în acest sens reprezintă realizarea unui pachet de servicii medicale de bază. De asemenea, introducerea pachetelor suplimentare de servicii medicale, încheiate cu companiile care oferă asigurări private de sănătate reprezintă cel de-al doilea pas în acest sens.

Ministerul Sănătății a publicat pe site-ul instituției proiectul privind pachetul de bază, defalcat în patru documente: pachet asistență medicală primară, pachet spital, pachet programe naționale de sănătate și pachet ambulator.

Obiectivul pachetul de servicii medicale de asistență primară constă în creșterea accesului la servicii esențiale de bază a populației vulnerabile. În acest sens, autoritățile își propun ca toate comunitățile din România să dispună de asistenți medicali care, în colaborare cu medicii de familie, vor furniza servicii medicale de bază în special pentru grupurile vulnerabile, printre acestea se numără mamele și copiii, pacienții cu boli transmisibile. De asemenea, acest pachet de bază are drept scop evaluarea riscului de boli netransmisibile, dar și de a furniza servicii de îngrijire la domiciliu.

De exemplu, femeile însărcinate vor fi luate în evidența unui medic în primul trimestru de sarcină. Acestea vor trebui să se prezinte la medic o dată pe lună din a treia lună până în a șaptea. Din al treilea trimestru, femeile însărcinate vor trebui să vină la control de două ori pe lună. Apoi, după venirea pe lume a copilului, medicul trebuie să urmărească lăuza din ziua externării până în săptămâna a patra de la naștere.

VEZI AICI TOATE SERVICIILE MEDICALE INCLUSE ÎN PACHETUL DE SERVICII MEDICALE DE ASISTENȚĂ PRIMARĂ

De asemenea, copiii cu vârste cuprinse între 4 și 18 ani vor avea dreptul la o consultație la medicul de familie o dată pe an. Persoanele trecute de vârsta de 40 de ani vor avea dreptul la trei consultații pe an, iar în cazul pacienților diagnosticați cu afecțiuni cardiace, diabet sau depresie vor avea dreptul la debutul bolii de până la 4 consultații pe an, pentru ca mai apoi acestea să se reducă până la maxim 2 consultații pe an, în perioada de monitorizare a afecțiunii.

În cazul în care pacienții în cauză se confruntă cu episoade acute aceștia vor avea dreptul la 1-2 consultații la medicul de familie și la un set de 1-4 analize.

În pachetul de servicii medicale disponibile în spital se stabilesc criterii clare inclusiv în ceea ce privește spitalizarea de zi. „Internarea poate fi făcută de orice structură funcțională cu paturi, cu profil medical sau chirurgical sau în structuri specializate de tip ‘spitalizare de zi”. Internarea este exclusiv diurnă și fiecare intrare acoperă 12 ore”, se arată în proiectul de lege.

În noul pachet de bază sunt menționate criteriile generale de internare, dar și pentru servicii medicale acordate pe perioada șederii lor în spital. Astfel, nu va sta mai mult de o zi internată în spital o persoană care a fost operată dacă starea ei de sănătate este una bună, dacă nu reprezintă co-morbidități cronice necontrolate și dacă are vârsta cuprinsă între 6 luni și 70 de ani.

În pachetul de servicii medicale de bază disponibil în spital vor fi incluse acele afecțiuni pentru care prin serviciile prespitalicești existente nu pot rezolva cazurile. Concret, nu se vor mai putea interna persoanele diagnosticate cu diabet, ulcer, cei diagnosticați cu infecție intestinală bacteriană – nespecificată, infecție intestinală virală – nespecificată, diaree și gastro-enterită, erizipelul, sifilis secundar al pielii și al mucoaselor, rubeolă, hepatită virală cronică B cu agent Delta, sau scabie.

AICI GĂSEȘTI LISTA COMPLETĂ A BOLILOR PENTRU CARE NU TE MAI POȚI INTERNA

Un alt pachet de servicii medicale de bază este cel al programelor naționale de sănătate. Astfel, Programul Național de Imunizare, Programul Național de Prevenire, Supraveghere și Control HIV, Programul Național de Prevenire, Supraveghere și Control TB, Programul Național de Oncologie, Programul Național de Diabet Zaharat și Programul Național de Tratament al Bolilor Rare sunt doar câteva dintre programele naționale incluse în pachetul de servicii medicale de bază. Acest lucru presupune că persoanele care vor beneficia de serviciile medicale incluse în Programele Naționale de Sănătate nu vor trebui să scoată bani din buzunar sau să își încheie o asigurare de sănătate complementară.

VEZI AICI LISTA COMPLETĂ A PROGRAMELOR NAȚIONALE DE SĂNĂTATE CARE SUNT INCLUSE ÎN PACHETUL DE SERVICII MEDICALE DE BAZĂ

Pachetul ambulator de servicii medicale are rolul de a diminua internările din spitalizarea continuă, de a crește accesul populației la servicii medicale, de a eficientiza calitatea serviciilor acordate prin coordonarea îngrijirii și optimizarea timpului de îngrijire.

În acest pachet de servicii medicale de bază sunt date specificații concrete în cazul consultațiilor. Acestea sunt împărțite în trei categorii: de scurtă durată, standard și lungă sau complexă.

Consultația scurtă constă în îngrijirea pentru o problemă certă, în timp ce consultația standard se împarte în alte două categorii: de nivel A și de nivel B. În primul caz este menționat inclusiv cât timp trebuie să dureze consultația atunci când avem nevoie de un bilet de trimitere, de o prescriere medicale sau de un concediu medical: 5 minute, indiferent dacă este la cabinet sau la domiciliu. Consultației de tip B se împarte în alte două tipuri: B1 – „îngrijirea pentru o problemă care nu este certă, în relație cu una sau mai multe boli preexistente” și B2 – îngrijirea pentru monitorizarea pacientului cu una sau mai multe afecțiuni cronice de lungă durată. Consultația lungă sau complexă presupune îngrijirea pentru o problemă care nu este certă.

VEZI AICI LISTA COMPLETĂ A SERVICIILOR MEDICALE INCLUSE ÎN PACHETUL DE SERVICII MEDICALE DE BAZĂ DE AMBULATORIU

Mai mult, în noul proiect de lege sunt detaliate serviciile medicale oferite pentru fiecare specialitate în parte. Astfel, pachetul de servicii medicale de baza din ambulatoriu cuprinde între 2 și 4 consultații pe an în funcție de stadiul bolii.

De exemplu, un cardiac care se confruntă cu insufieciență cardiacă, hiopertensiune severă sau boli valvulare va avea dreptul la 4 consulații pe an. Diabeticii cronici vor avea și ei dreptul tot la 4 consultații pe an.

Cum va stopa pachetul de servicii medicale șpaga din sistem

Mai mult, ministrul spune că, dacă în prezent nu mai sunt bani pentru diferite investigații din a șasea sau a opta zi a lunii, odată cu intrarea în vigoare a noului pachet de servicii medicale de bază acest lucru nu se va mai întâmpla. „Cu noul pachet de servicii medicale, așa cum este construit, se vor asigura serviciile medicale incluse pentru toată luna și pentru toți cei care au dreptul. De exemplu: dacă în pachetul de bază scrie că beneficiați de șapte servicii, păi acelea le veți primi. Nu doctorul hotărăște”, a ținut să sublinieze șeful de la Sănătate.

Pachetul de bază va ajuta inclusiv la eliminarea spăgii din sistem, suține ministrul. „De la 1 februarie 2014, o persoană care suferă de tensiune arterială va benefica de următoarele servicii și se va adresa medicului pentru acele servicii. Nu trebuie să se ducă să se roage de medic pentru a primi acele servicii, care sunt puse pe site. Pachetul de servicii medicale de bază este transparent, fiecare pacient va ști exact de ce servicii poate să beneficieze. În felul acesta credem că practica asta veghe de plăți informale în sistemul sanitar va fi stopată”, a mai spus liberalul.

Pachetul de servicii medicale de bază este gratuit pentru toți cetățenii României, indiferent că sunt asigurați sau nu sunt asigurați, a mai spus ministrul. Întrebat de ce o persoană care își plătește în acest moment asigurările de sănătate ar mai continua să o plătească de mâine în condițiile în care e pus pe aceași poziție cu cineva care nu își plătește asigurarea, șeful de la sănătate a spus: „dacă nu ar plăti-o de mâine nu și-ar lua pachetul. Toată lumea ar suferi. Știți foarte bine că sistemul de asigurări sociale de sănătate se bazează pe principiul solidarității”.

Noul pachet de servicii medicale de bază are o mare componentă de prevenție. „El tratează cauzele și nu simptomele. Vom avea prevenția cuprinsă pe de o parte în pachetul de servicii medicale de bază, o vom avea cuprinsă în pachetul privind programele naționale de sănătate și vom avea o componentă și în pachetul de servicii suplimentare prin asigurările private de sănătate. Astfel încât să fie cu adevărat un domeniu care să facă mult bine acestei țări în următorii ani. Prevenția nu produce efecte de azi pe mâine. Prevenția trebuie aplică cu consecvență mulți ani ca să îmbunătățească indicatorii sanitari. Tocmai de aceea am pus-o pe toate capitolele, pe toate tipurile de pachete ca să putem să o urmărim și să o putem duce mai departe în viitor”, a mai spus șeful de la Sănătate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se stabilește chiar mâine, 30 aprilie. Decizia care este obligatorie în România
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto