Noile categorii de bugetari care primesc salarii mărite. Angajații cărora li se dublează lefurile

Noile categorii de bugetari care primesc salarii mărite. Angajații cărora li se dublează lefurile
Publicat: 11/03/2018, 08:19

OUG 91/2017 pentru modificarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a fost adoptată cu 175 de voturi „pentru”, 83 „împotrivă” și 14 abțineri, în Camera Deputaților, for decizional.

„S-au mărit grilele pe anumite domenii astfel încât să nu mai iasă în urma măririi cu 25% de la 1 ianuarie din grilă și să piardă la salariu. (..) Au fost măriri între 10 și 15%”, a declarat președintele Comisie de muncă, deputatul PSD Adrian Solomon, marți, după adoptarea raportului comisiei.

Adrian Solomon a precizat că jandarmii vor primi o indemnizație de 10% pentru intervenții „pentru că stau de dimineață în ploaie și ascultă cum suflă unii în vuvuzelă”.

Prin OUG 91/2017, deputații au stabilit ca orele suplimentare pe care le fac polițiștii să fie plătite cu 75% din solda lor de bază, în condițiile în care se încadrează în limita de 3%.

„Am votat astăzi ca orele suplimentare să fie plătite cu 75% din solda lor de bază, în condițiile în care se încadrează într-o limită de 3%, să nu fie un festival de ore suplimentare, ai nu ai treabă, te duci la serviciu (…) Până acum orele suplimentare se compensau cu timp liber. În momentul de față, plătindu-se există posibilitatea să exagereze cu orele suplimentare”, a precizat Solomon.

Majorări salariale vor primi și directori din deconcentrate, personalul din Consiliul Concurenței, angajații Oficiului pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, a precizat Solomon.

„Toți cei care ieșeau din grila de salarizare în urma măririi cu 25% le-a fost majorat salariul din grilă, care va fi atins în 2022, astfel încât să rămână în lege fără pierderi. Este o dispoziție în lege pe care am votat-o tot astăzi de recalculare de reîncadrare a tuturor celor care au avut de suferit în urma aplicării legii de la 1 ianuarie și ei vor primi banii din urmă dacă este cazul”, a spus Solomon.

Deputații au majorat și salariile din sănătate.

„Am scos din lege sintagma unități sanitare publice astfel încât să se aplice măririle de la 1 martie pentru tot personalul medical, inclusiv, asistentele și medicii din școli, din centrele de expertiză (…). Am rezolvat și problema ambulanțierilor și șoferilor de ambulanță pentru că medicul și cu asistentul nu merg singuri pe mașina respectivă la intervenție și de multe ori șoferul participă activ la resuscitare, căratul tărgilor. Intră pe grila din 2022 inclusiv șoferii, ambulanțieri, de la 1 martie”, a spus președintele comisiei.

Adrian Solomon a susținut că salariile nu vor scădea, afirmând că sindicaliștii care s-au arătat nemulțumiți de legea adoptată în comisie „vorbesc despre drobul de sare”:

„Salariile nu au cum să fie mai mici. Să fie clar. Veniturile nici ele nu pot să fie mai mici pentru că vorbim despre sporuri de 100% astăzi pe un salariu de 6000 de lei și vom vorbi de un spor de 30% pe un salariu de 16.000 de lei. Eu cred că venitul celor din sănătate va fi mai mare (după ce trece această lege-n.r.). (…) evident că vor fi cuantumuri de sporuri mai mici, dar raportate la o bază mai mare”, a spus deputatul PSD.

Deputații din Comisia de muncă au votat și un amendament care majorează cu 100% salariile cercetătorilor de la Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România Elie Wiesel.

„La Elie Wiesel este o situație pentru că fiind în subordinea Secretariatului General au rămas undeva în negura vremurilor. Probabil, cei care au urmat după înființarea acestui institut și au mai înființat Institutul de cercetare a crimelor comunismului nu au mai fost interesați de crimele împotriva evreilor și de Holocaust și i-au uitat (…) Un cercetator de acolo are un salariu de 1600 de lei, în condițiile în cercetători cu același nivel de pregătire au 4.000 de lei (…)”, a spus Solomon.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”