Nostalgiile lui Traian Băsescu, la ultimul său bilanț SRI. De ce va deveni România mai atractivă pentru spionaj, în 2014

Nostalgiile lui Traian Băsescu, la ultimul său bilanț SRI. De ce va deveni România mai atractivă pentru spionaj, în 2014
Publicat: 26/03/2014, 15:00
Actualizat: 06/07/2016, 10:35

Prezent pentru ultima oară în calitate de șef al statului la bilanțul anual al Serviciului Român de Informații (SRI), Traian Băsescu a rememorat evoluția instituției în anii săi de mandat, dând-o exemplu de depolitizare și performanță pentru alte instituții ale statului român.

„Încep cu o amintire. Când am preluat funcția de președinte al României, SRI avea un director care folosea mașină de la Sorin Ovidiu Vântu, SRI era amestecat frecvent în diverse scandaluri politice, iar generalul cu trei stele Coldea era maior. Este o evoluție extrem de importantă a Serviciului, care a avut ca unul din piloni și numirea în fruntea Serviciului a unui om politic din Opoziție”, și-a început Băsescu discursul la SRI, punctând rapid trei oameni cheie din istoricul rapid al SRI: precedentul director Radu Timofte, actualul director George Maior și omul despre care se spune că este cel care conduce cu adevărat SRI – generalul-locotenent Florian Coldea, prim-adjunctul directorului SRI, avansat în grad la începutul acestei săptămâni de Traian Băsescu.

Băsescu a mai vorbit despre principalul ingredient care a contribuit la evoluția SRI către statutul de „serviciu de informații performant care și-a atins toate obiectivele” și care „a scăpat de emblema fostei Securități”: depolitizarea.

„Mă uit pe toate sondajele, încrederea în SRI este undeva în jur de 50%. Cred că toți politicienii ne-am dori un asemenea nivel de încredere. Cum s-a ajuns aici? Este un serviciu care n-a mai „beneficiat” de influența partidelor. Hai să-l numim pe Xulescu șef la județ, că e băiat bun… Serviciul s-a extras din protipendada locală. N-a mai fost șeful SRI la aceeași masă secretă sau separeu la restaurant, cu președintele CJ, cu procurorul-șef, cu șefii partidelor. (…) Astfel, Serviciul a ajuns eficient în combaterea corupției. Îl văd acum ca un club de oameni serioși, cu principii și cu dorința de a servi țara. Este unul din lucrurile care mă bucură cel mai mult în cele două mandate pe care le-am avut”, a spus Traian Băsescu.

Președintele a mai declarat că SRI, care a avut din acest punct de vedere o evoluție similară cu DNA sau DIICOT, ar trebui să fie o lecție pentru alte instituții de stat: „Ar fi de învățat o lecție: acolo unde politizarea nu s-a mai manifestat, performanța a apărut”.

De partea cealaltă, șeful statului a dat exemplu ANAF, instituție neperformantă tocmai pentru că este politizată profund.

Priorități pentru 2014: contraspionajul și securitatea cibernetică

Președintele Traian Băsescu a avertizat că România ar putea deveni în curând o țintă mult mai apetisantă pentru spionaj, dacă NATO va decide să mute capabilități militare suplimentare aici. Băsescu a vorbit despre această posibilitate și înainte de summitul de securitate nucleară de la Haga, spunând că va discuta acest lucru acolo, iar acum a evocat acest scenariu ca unul posibil.

„Ne trebuie adaptare la riscurile de intensificare a activităților de spionaj pe teritoriul României, având în vedere evoluțiile din regiune. Este posibil ca România să fie unul din beneficiarii repoziționării capabilităților NATO pe teritoriul UE, ceea ce o va face și mai atractivă pentru spionaj. Componenta de contraspionaj trebuie adaptată la realitățile de astăzi”, a spus Traian Băsescu.

Directorul SRI, George Maior, a vorbit despre același lucru, ca prioritate a Serviciului în 2014, referindu-se la evoluțiile din Ucraina, în conflictul cu Rusia: „Pentru 2014, vom încerca să ne concentrăm mai mult pe o cunoaștere strategică în profunzime a acestor evoluții din regiune și pe construcția unui baraj informativ bun, pentru a proteja interesele de stat ale României”.

Băsescu a mai vorbit despre o altă prioritate a SRI, protecția cibernetică, lucru punctat și de George Maior ca prioritate pe 2014.

„În momentul de față, din cauza egoismului unor instituții ale statului care vor să își păstreze pentru ele bazele de date, nu se poate realiza o protecție cibernetică eficientă a bazelor de date din România. Una dintre bătălii, o bătălie mică: interconectarea bazelor de date ale Ministerului de Finanțe cu Ministerul Muncii. Am discutat de nenumărate ori în CSAT, nu se petrece pentru că sunt interese politice”, a spus Traian Băsescu.

În încheierea discursului, Băsescu a declarat că după terminarea mandatului de președinte nu se va folosi de informațiile primite de la SRI de-a lungul mandatelor sale: „De-a lungul a 10 ani, am beneficiat de un volum enorm de informații, dar i-am asigurat pe ofițerii SRI că niciodată, după ce voi pleca din funcție, nu voi utiliza informațiile primite de la ei în bătălia politică”.

În 2013, SRI a trimis peste 9.000 de informări către instituțiile abilitate să le primească – Președinție, Guvern și autorități locale. Aceste informări s-au referit în principal corupția în administrație și justiție, la evaziune fiscală, la activități de contraspionaj, la securitatea cibernetică, economică și energetică a României.

George Maior a maI declarat că faptele de corupție sunt „o vulnerabilitate care încă afectează serios buna funcționare a statului și care va rămâne o constantă în activitatea noastră”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat și-a adunat toate lozurile necâștigătoare cumpărate și a calculat câți bani a pierdut....
Meteorologii Accuweather anunță o lună mai istorică, în România. Vreme extremă în București
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
Florin Piersic, OPERAT de urgență! Diagnosticul pus de medici, după ce i s-a făcut rău
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la...
Florin Piersic, în stare gravă la spital! Detalii de ultimă oră
„Cât de eșuați suntem ca țară?” Oana Roman, reacție nervoasă în mediul online după ultima...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
INTERZIS total în noaptea de ÎNVIERE. Regulile au fost anunțate chiar astăzi, 30 aprilie
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
Florin Piersic, dus de urgență la spital! Marelui actor i s-a făcut rău în timpul...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Transplanturile de organe pot schimba personalitatea și orientarea sexuală, arată un studiu uluitor